Đoković: Najbolji meč u kom sam igrao ove godine!

Novak Đoković istakao je Federerov servis kao glavni problem koji je imao u polufinalu Mastersa u Parizu.  Nepobediv sam! Najbolji srpski teniser savladao Rodžera Federera u polufinalu mastersa u Parizu posle tri sata vrhunskog tenisa i velike drame - 2:1.

Tenis 04.11.2018 | 12:00
Đoković: Najbolji meč u kom sam igrao ove godine!
Đoković je pobedio Federera 7:6, 5:7, 7:6 i plasirao se u finale poslednjeg Mastersa sezone.

"Imali smo epske duele tokom našeg rivalstva. Kvalitetan tenis. Pored meča sa Nadalom u polufinalu Vimbldona, ovaj je definitivno bio najuzbudljiviji ove godine, verovatno najkvalitetniji teniski meč u kojem sam učestvovao. Ali bilo je i očekivano, jer kad igram protiv Rodžera, znam da moram dati najbolje od sebe da bih ga pobedio. Zbog toga su naša rivalstva i mečevi tako posebni", rekao je Đoković. 

Đoković će u finalu igrati protiv neočekivanog rivala, Rusa Karena Hačanova. 

"Bio sam i u gorim situacijama, što se tiče vremena između mečeva i toga kako se osećam. Igrali smo tri sata naravno da je to izvuklo energiju iz mene. Ali poznajem sebe. Znam da mogu da se oporavim i potrudiću se da to uradim. Karen je zasluženo u finalu. Osim jednog meča sve je dobio bez izgubljenog seta. Ovo mu je prvo finale Mastersa. Igra odličan tenis. Dobar je iz zadnjeg dela terena. Veoma snažan. Sjajno servirea. Mislim da je ovo najbolji tenis koji sam video od njega. Sigurno će biti mnogo motivisan da osvoji titulu. Nema ništa da izgubi. Očekujem uzbudljivo finale".

Đoković se tokom meča sa Federerom dosta mučio sa forhend udarcima. 

"Kvalitet njegovog servisa je bio neverovatan, iskreno. Servis mu je uvek bilo snažno oružje. Ali večeras je divno pogađao, mešao. Iako se na riternu osećam komforno, ima mečeva gde je protivnik u ritmu. Odlično je servirao. Tu ne mogu mnogo da uradim. Samo da čekam svoju priliku i da je iskoristim kada dođe. Mislim da je trebalo da odigram bolji ritern na drugi servis. Nisam udarao čisto kao što obično to radim. Ali, opet, to je zbog njegovog odličnog servisa". 

Novak je pobedio jednog od najboljih igrača svih vremena iako nije iskoristio nijednu od čak 12 brejk prilika. 

"Ne događa se često da ne napravim nijedan brejk, bez obzira protiv koga igram, posebno ne ako imam 12 šansi. Većinu brejk šansi je dobro servirao, imao je sjajne udarce. Bilo je nekoliko poena gde sam bio blizu i nekoliko u kojima je imao srećne udarce. Dešava se. Opet, svaka njemu čast. Uvek očekuješ da odigra najbolji poen kada je bitno. Zbog toga je to što jeste", zaključio je Đoković. 

„Ja sam Novak Đoković, trenutno sam prvi teniser sveta i nepobediv sam“.

Ovu poruku poslao je veliki srpski as pobedom u epskom meču protiv Rodžera Federea u polufinalu mastersa u Parizu – 2:1 (7:6, 5:7, 7:6). Znali smo to pre ovog duela, ali sada je još jednom viđenom: Đoković je majstor psiholoških drami, čovek koji koncentracijom lomi i najveće. Tako je bilo i ove večeri u glavnom gradu Francuske.

Tokom taj-brejka trećeg seta Federer je pao pod ogromnim opterećenjem. Počeo je da pravi duple greške i izugbio u 47.međusobnom duelu protiv Novaka Đokovića. Nije to ni bitno.

Najvažnije je da je Đoković ponovo prvi i nepobediv. Za trijumf protiv večitog rivala bilo mu je potrebno više od tri sata i mnogo propuštenih brejk šansi, ali ovako je slađe....

Mnogo toga je popravio Novak Đoković u drugom delu sezone, ali večeras smo protiv Rodžara Federera videli ekranizaciju psihološke stabilnosti. Baš kao nekad. Nije bilo izgubljenog lopte, niti izgubljenog penala.

Večiti rivali svetskog tenisa, u svojevrsnom klasiku, priredili su publici u Parizu spetakl. Pravbi atomski tenis. Izveštači iz grada svetlosti su čak i napisali – briljatan tenis. Tokom prvog seta Đoković je konstantno bio u prednosti. Međutim, ni Federer nije puštao svoj servis. Sa ogromnom dozom samopouzdanja igrao je i Švajcarac, ali se povukao u osmom gemu. Taj deo igre trajao je više od 10 minuta. Novak je imao tri brejk lopte, ali je konačan udarac zadao Federer.

Do taj-brejka. U tom 13.gemu Novak je bio smireniji i poveo sa 1:0.

Sličan scenario videli smo i u drugom setu. Ne postoji u sportu naknadna pamet, ali... Možda bi se ime pobednika u pariskom polufinalu ranije ispisalo da je Đoković iskoristio prvu šansu za brejk. I to u prvom gemu drugog seta. Nedostajalo je Novaku malo više koncentracije, dve atipične greške koštale su ga vođstva.

Ovako, svestan da je dobio veštačko disanje Švajcarac je digao nivo igre. Lako je dobio gemove na svoj servis i napipao krizu u Novakovoj igri. Duhovi nervoze počeli su da jedu Đokovićevu koncentraciju kada je to  bilo najtrebnije. Evo i nekoliko podatak: prvih 10 brejk lopti najbolji teniser nije uspeo da pretvori u poene. Pod takvim uticajem Đoković je odigrao najlošiji gem kada to nije smeo. Švajcarac je stigao do izjednačenja – 7:5.

Jurili su se Federer i Đoković, a publika u Parizu je uživala. Bio je to jedan od sportskih spektakala koji će se dugo prepričavati. Stalno su bili na braniku jedan drugom, poništvali su rivalove prednosti. I prava je šteta što u osmom gemu Đoković nije iskoristio dve brejk lopte. Opet je Švajcarac demonstrirao čelične živce u trenucima ambisa. Sa dva vinera je poništio prednost srpskog tenisera. I probudio Novakove emocije. Stradao je reket. Ali uskoro je stradao i i Federer.

Finale Pariza između Đokovića i Hačanova na programu je u nedelju od 15 časova.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar