"Класик" ријешен у тај-брејку: Новак ОПЕТ избацио Роџера!

Великани светског спорта састали су се 47. пут, било је и важнијих мечева и незаборавнијих завршница, али се тај-брејк у одлучујућем сету догодио тек трећи пут. И, поново је бољи био млађи и успешнији. . .  Ђоковић преко Федерера до финала Париза! Новак Ђоковић победио је 25. пут Роџера Федерера и пласирао се у финале Мастерса у Паризу!

Тенис 04.11.2018 | 00:05
"Класик" ријешен у тај-брејку: Новак ОПЕТ избацио Роџера!
Ђоковић је четврти пут у низу савладао Швајцарца са 7:6 (8:6), 5:7, 7:6 (7:3) потврдивши да је тренутно неприкосновен у овом спорту.

Србин ће се за пету титулу у сезони којом би крунисао повратак на прво место АТП листе играти против Руса Карена Хачанова. Финале је у недељу од 15 часова.

Две легенде тениса су одиграле вероватно меч сезоне у париском Берсију. Од првог до последњег поена су водиле сурову борбу са сваки гем, у којој се свака грешка жестоко кажњвала.

Ђоковић је током већег дела меча диктирао ритам, није дозвољавао Федереру да му угрози сервис иако је у прва два сета имао само један ас ударац, наспрам десетак ривала. 

Међутим, Новак је имао огромних проблема са брејк лоптама, успео је да победи Федерера иако је пропустио свих 12 брејк шанси, док је Швајцарац искористио једну од само две прилике које су му се указале. 

Публика у Берсију уживала је у маестралним разменама удараца, атрактивним поенима, "севали" су форхенфи и бекхенди, погађале су се линије, а на резултат је често утицала и срећа, која је пре свега два пута погледала Федерера и директно му помогла да остане у мечу.

На крају је победу однела ментална снага, јер Ђоковић је прво добио уводни сет у тај-брејку након што је два пута први губио сервис, а потом је одолео притиску након што је изгубио други сервис после пропуштене брејк шансе на 5:5. 

Кључни тренутак меча био је девети гем трећег сета, Ђоковић је пропустио две узастопне брејк прилике да реши меч, први пут је потпуно изгубио живце, а онда је показао своју силу реакцијом са три аса за изједначење. 

Није поклекао ни под притиском сервиса за опстанак у мечу, да би потом "почистио" Федерера у тај-брејку.

Ове суботе у Паризу састали су у 47."епизоди" једног од највећих ривалстава у историји спорта - не само тениса!

Тек трећи пут меч је решен у тај-брејку последњег сета.

И, после три часа и шест минута "скупе" представе у "Берсију", поново је бољи био млађи и успешнији, пред којим се фаворит светске јавности у "лобирању" за најбољег свих времена буквално предао пред човеком који се ове недеље вратио и на прво место АТП листе и у финале последњег Мастерса у сезони:

(2) Новак Ђоковић - (3) Роџер Федерер 7:6 (8:6), 5:7, 7:6 (7:2)!

Тај-брејк је одлучивао и 2007. у финалу Мастерса у Торонту - 7:6 (7:2), 2:6, 7:6 (7:2) и 2014. у финалу Мастерса у Индијан Велсу - 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), али су ови мечеви трајали сат времена краће од вечерашњег у ком је постављен рекорд по броју одиграних гемова у дуелима Србина и Швајцарца "на два добијена".

О каквом се мечу радило?

Мало који статистички податак могао би да послужи боље од овог - једини брејк за 186 минута игре направио је поражени такмичар, који је имао само две шансе за брејк, док је у финале прошао играч који у три сета није искористио ниједну од 12 брејк лопти (!?).

Једини тенисер који је у истој сезони (читај: за четири и по месеца) успео да испадне из Топ 20 и врати се на позицију "Број 1", елиминисао је архи-ривала девети пут у последњих десет сусрета (Роџер има и једну победу у групи на Финалу АТП сезоне у Лондону, после које га је Новак победио у финалу), поправио укупан скор на 25:22, па ће у недељу од 15 часова играти против младог Карена Хачанова за 33. мастерс титулу, а пету у Паризу.

У мечу у ком пораз вреди 477.315 евра, а победа дупло више, Београђанин ће се други пут у каријери састати са дебитантом у финалима Мастерс серије, Кареном Хачановим. Негде на почетку застрашујуће серије започете после јунског пораза од Марина Чилића у финалу вимблдонске "предигре", Квинса, Ђоковић се први пут у каријери састао и са Русом и оставио му један брејк у три сета током осмине финала Вимблдона - 6:4, 6:2, 6:2.

Од тада, "свргнути краљ" вратио се на АТП трон титулама на Вимблдону, Синсинатију, УС опену и Шангају, а после наставка серије и у Паризу, настављена је и потрага за тенисером који је способан да га заустави. Стефанос Циципас и даље је едини играч који је у последња четири и по месеца успео да савлада новог-старог владара АТП тура.

Грк је прошлог јула у осмини финала Мастерса у Торонту на кратко прекинуо Новаков низ, који ће до недеље поподне износити 22 узастопне победе, односно 31 у последња 32 меча.

Федерер је у два наврата на том путу морао да пружи руку бољем, с тим да је летос у финалу Мастерса у Синсинатију пружио далеко слабији отпор и, као у највећем броју случајева у последњих пет година, доживео пораз пре уласка у одлучујући сет - 6:4, 6:4. Ове вечери, надајући се јубиларној 100. АТП титули у каријери, 37-годишњи ас из Базела имао је одговор на свако Новаково питање, до тренутка када је почео тај-брејк трећег сета.

У њему, Швајцарац је са пет неизнуђених грешака бацио све за шта се три сата мукотрпно борио, користећи то што је на путу до финала провео на терену само 150 минута. У првом колу био је слободан, у другом му је Милош Раонић предао без борбе због повреде, у осмини финала без проблема савладао је (13) Фабија Фоњинија, у четвртфиналу синоћ и (10) Кеија Нишикорија, али...

...након што је у тај-брејку првог пропустио сет лопту, у завршници другог искористио прву која му се указала, завршницу трећег учинио је потпуно извесном и незанимљивом.

Од пролећа 2012. скор у овом ривалству је 13:6 за млађег.

Србин, освајач овог турнриа из 2009, 2013, 2014. и 2015. године, провео је јуче два сата и 12 минута на терену и после три сета "сломио" отпор (5) Марина Чилића - 4:6, 6:2, 6:3. Швајцарац, шампион из 2011, имао је далеко мање проблема против (10) Кеија Нишикорија - 6:4, 6:4, али је и играо последњи у петак увече.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар