"Klasik" riješen u taj-brejku: Novak OPET izbacio Rodžera!

Velikani svetskog sporta sastali su se 47. put, bilo je i važnijih mečeva i nezaboravnijih završnica, ali se taj-brejk u odlučujućem setu dogodio tek treći put. I, ponovo je bolji bio mlađi i uspešniji. . .  Đoković preko Federera do finala Pariza! Novak Đoković pobedio je 25. put Rodžera Federera i plasirao se u finale Mastersa u Parizu!

Tenis 04.11.2018 | 00:05
"Klasik" riješen u taj-brejku: Novak OPET izbacio Rodžera!
Đoković je četvrti put u nizu savladao Švajcarca sa 7:6 (8:6), 5:7, 7:6 (7:3) potvrdivši da je trenutno neprikosnoven u ovom sportu.

Srbin će se za petu titulu u sezoni kojom bi krunisao povratak na prvo mesto ATP liste igrati protiv Rusa Karena Hačanova. Finale je u nedelju od 15 časova.

Dve legende tenisa su odigrale verovatno meč sezone u pariskom Bersiju. Od prvog do poslednjeg poena su vodile surovu borbu sa svaki gem, u kojoj se svaka greška žestoko kažnjvala.

Đoković je tokom većeg dela meča diktirao ritam, nije dozvoljavao Federeru da mu ugrozi servis iako je u prva dva seta imao samo jedan as udarac, naspram desetak rivala. 

Međutim, Novak je imao ogromnih problema sa brejk loptama, uspeo je da pobedi Federera iako je propustio svih 12 brejk šansi, dok je Švajcarac iskoristio jednu od samo dve prilike koje su mu se ukazale. 

Publika u Bersiju uživala je u maestralnim razmenama udaraca, atraktivnim poenima, "sevali" su forhenfi i bekhendi, pogađale su se linije, a na rezultat je često uticala i sreća, koja je pre svega dva puta pogledala Federera i direktno mu pomogla da ostane u meču.

Na kraju je pobedu odnela mentalna snaga, jer Đoković je prvo dobio uvodni set u taj-brejku nakon što je dva puta prvi gubio servis, a potom je odoleo pritisku nakon što je izgubio drugi servis posle propuštene brejk šanse na 5:5. 

Ključni trenutak meča bio je deveti gem trećeg seta, Đoković je propustio dve uzastopne brejk prilike da reši meč, prvi put je potpuno izgubio živce, a onda je pokazao svoju silu reakcijom sa tri asa za izjednačenje. 

Nije poklekao ni pod pritiskom servisa za opstanak u meču, da bi potom "počistio" Federera u taj-brejku.

Ove subote u Parizu sastali su u 47."epizodi" jednog od najvećih rivalstava u istoriji sporta - ne samo tenisa!

Tek treći put meč je rešen u taj-brejku poslednjeg seta.

I, posle tri časa i šest minuta "skupe" predstave u "Bersiju", ponovo je bolji bio mlađi i uspešniji, pred kojim se favorit svetske javnosti u "lobiranju" za najboljeg svih vremena bukvalno predao pred čovekom koji se ove nedelje vratio i na prvo mesto ATP liste i u finale poslednjeg Mastersa u sezoni:

(2) Novak Đoković - (3) Rodžer Federer 7:6 (8:6), 5:7, 7:6 (7:2)!

Taj-brejk je odlučivao i 2007. u finalu Mastersa u Torontu - 7:6 (7:2), 2:6, 7:6 (7:2) i 2014. u finalu Mastersa u Indijan Velsu - 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), ali su ovi mečevi trajali sat vremena kraće od večerašnjeg u kom je postavljen rekord po broju odigranih gemova u duelima Srbina i Švajcarca "na dva dobijena".

O kakvom se meču radilo?

Malo koji statistički podatak mogao bi da posluži bolje od ovog - jedini brejk za 186 minuta igre napravio je poraženi takmičar, koji je imao samo dve šanse za brejk, dok je u finale prošao igrač koji u tri seta nije iskoristio nijednu od 12 brejk lopti (!?).

Jedini teniser koji je u istoj sezoni (čitaj: za četiri i po meseca) uspeo da ispadne iz Top 20 i vrati se na poziciju "Broj 1", eliminisao je arhi-rivala deveti put u poslednjih deset susreta (Rodžer ima i jednu pobedu u grupi na Finalu ATP sezone u Londonu, posle koje ga je Novak pobedio u finalu), popravio ukupan skor na 25:22, pa će u nedelju od 15 časova igrati protiv mladog Karena Hačanova za 33. masters titulu, a petu u Parizu.

U meču u kom poraz vredi 477.315 evra, a pobeda duplo više, Beograđanin će se drugi put u karijeri sastati sa debitantom u finalima Masters serije, Karenom Hačanovim. Negde na početku zastrašujuće serije započete posle junskog poraza od Marina Čilića u finalu vimbldonske "predigre", Kvinsa, Đoković se prvi put u karijeri sastao i sa Rusom i ostavio mu jedan brejk u tri seta tokom osmine finala Vimbldona - 6:4, 6:2, 6:2.

Od tada, "svrgnuti kralj" vratio se na ATP tron titulama na Vimbldonu, Sinsinatiju, US openu i Šangaju, a posle nastavka serije i u Parizu, nastavljena je i potraga za teniserom koji je sposoban da ga zaustavi. Stefanos Cicipas i dalje je edini igrač koji je u poslednja četiri i po meseca uspeo da savlada novog-starog vladara ATP tura.

Grk je prošlog jula u osmini finala Mastersa u Torontu na kratko prekinuo Novakov niz, koji će do nedelje popodne iznositi 22 uzastopne pobede, odnosno 31 u poslednja 32 meča.

Federer je u dva navrata na tom putu morao da pruži ruku boljem, s tim da je letos u finalu Mastersa u Sinsinatiju pružio daleko slabiji otpor i, kao u najvećem broju slučajeva u poslednjih pet godina, doživeo poraz pre ulaska u odlučujući set - 6:4, 6:4. Ove večeri, nadajući se jubilarnoj 100. ATP tituli u karijeri, 37-godišnji as iz Bazela imao je odgovor na svako Novakovo pitanje, do trenutka kada je počeo taj-brejk trećeg seta.

U njemu, Švajcarac je sa pet neiznuđenih grešaka bacio sve za šta se tri sata mukotrpno borio, koristeći to što je na putu do finala proveo na terenu samo 150 minuta. U prvom kolu bio je slobodan, u drugom mu je Miloš Raonić predao bez borbe zbog povrede, u osmini finala bez problema savladao je (13) Fabija Fonjinija, u četvrtfinalu sinoć i (10) Keija Nišikorija, ali...

...nakon što je u taj-brejku prvog propustio set loptu, u završnici drugog iskoristio prvu koja mu se ukazala, završnicu trećeg učinio je potpuno izvesnom i nezanimljivom.

Od proleća 2012. skor u ovom rivalstvu je 13:6 za mlađeg.

Srbin, osvajač ovog turnria iz 2009, 2013, 2014. i 2015. godine, proveo je juče dva sata i 12 minuta na terenu i posle tri seta "slomio" otpor (5) Marina Čilića - 4:6, 6:2, 6:3. Švajcarac, šampion iz 2011, imao je daleko manje problema protiv (10) Keija Nišikorija - 6:4, 6:4, ali je i igrao poslednji u petak uveče.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar