Истрага о несрећи тапка у мјесту

Од тешке жељезничке несреће на станици у Доњој Јабланици у којој су тројица машиновођа изгубила живот прошло је већ два и по мјесеца, али званичних резултата истраге још нема.

Босна и Херцеговина 03.11.2018 | 17:55
Истрага о несрећи тапка у мјесту
Истрага која би требала утврдити због чега су двије композиције Жељезница Федерације БиХ јуриле једна према другој још није окончана.

Како незванично сазнаје портал клиx.ба, истрага коју су проводиле Жељезнице Федерације БиХ је завршена, али се резултати не објављују све док знанична истрага Тужилаштва ХНК не буде окончана. На упите о резултатима истраге ни са једне од ове двије адресе нисмо добили одговор.

Трајања истраге чини се посебно дугим, посебно кад се зна да су резултати истраге пада авиона код Мостара објављени након мало више од једног мјесеца.

И даље је званично само оно што је дан касније саопштено из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, како се 22. аугуста 2018. године, у 22:50 сати, догодила саобраћајна несрећа на жељезничкој станици у мјесту Доња Јабланица.

Казали су како су у несрећи учествовале двије жељезничке композиције, локомотива с 18 вагона у којој су се налазили Х. К. (1983.) и Ј. Ћ. (1969.), из Сарајева, и локомотива с 36 вагона у којој су се налазили Б. Ј. (1968) и Ф. Т. (1971), такођер из Сарајева. У овој саобраћајној несрећи смртно су страдали Ј. Ћ. и Ф. Т., док је тешке тјелесне повреде опасне по живот задобио Х. К.

Повријеђени машиновођа преминуо је десет дана касније на Клиничком центру Универзитета Сарајево. Док је четврти судионик несреће, Б.Ј. искочио непосредно прије судара и тако, врло вјероватно себи спасио живот.

Вернес Буљугија, предсједник Синдиката машиновођа ФБиХ, каже да се надлежни понашају као да се ништа није десило.

"Да је ово нека нормална држава одлетјела би и Влада и министри и управа Жељезница, а код нас је држава безакоња. Закон вриједи само за ситну рају, кога нема, да га није... Претпостављам да ће све свалити на људе којих више нема", каже Буљугија.

Синдикат машиновођа је одмах послије несреће прст уперио у власт, односно власника Жељезница, Владу Федерације БиХ.

"Министар је наредио да се именује управа, али Надзорни одбор није испоштовао ту одлуку. Он је на то казао да ће поднијети кривичну пријаву, али нема ништа од тога. Ми стално упозоравамо на стање, посебно питање безбједности. Не може компанија која има три хиљаде запослених бити само с генералним директором. Вјероватно ово раде да би лакше крали, лакше је с једним, него с петорицом", јасан је Буљугија.

Извор: Клиx

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Змај

03.11.2018 17:12

И РИЈЕТКО ЋЕ СЕ ПУТОВАТИ ТАКВИМ ВОЗОВИМА ДОК СЕ ДРЖАВА НЕ УРЕДИ. ПРОБЛЕМ СЕ ЈАВЉА ДА СВАКИ ВИСОКОРАНГИРАНИ ПОЛИТИЧАР У БиХ ВЕЋ ИМАЈУ РИЈЕШЕНУ ОДСТУПНИЦУ ИЛИ РЕЗЕРВНУ ДОМОВИНУ А ТО СУ ХРВАТСКА, СРБИЈА И ТУРСКА.. ГЛАСАЧИ ИЗВОЛИТЕ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

03.11.2018 18:32

А ста то у овој дрзаци не тапка у мјесту?

Name

Дба

04.11.2018 05:21

Потврдено на изборима, да нам не требају промјене. Знаци добро нам је. Одавно је љутси зивот нај јефтинији.

ОДГОВОРИТЕ