Istraga o nesreći tapka u mjestu

Od teške željezničke nesreće na stanici u Donjoj Jablanici u kojoj su trojica mašinovođa izgubila život prošlo je već dva i po mjeseca, ali zvaničnih rezultata istrage još nema.

Bosna i Hercegovina 03.11.2018 | 17:55
Istraga o nesreći tapka u mjestu
Istraga koja bi trebala utvrditi zbog čega su dvije kompozicije Željeznica Federacije BiH jurile jedna prema drugoj još nije okončana.

Kako nezvanično saznaje portal klix.ba, istraga koju su provodile Željeznice Federacije BiH je završena, ali se rezultati ne objavljuju sve dok znanična istraga Tužilaštva HNK ne bude okončana. Na upite o rezultatima istrage ni sa jedne od ove dvije adrese nismo dobili odgovor.

Trajanja istrage čini se posebno dugim, posebno kad se zna da su rezultati istrage pada aviona kod Mostara objavljeni nakon malo više od jednog mjeseca.

I dalje je zvanično samo ono što je dan kasnije saopšteno iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako se 22. augusta 2018. godine, u 22:50 sati, dogodila saobraćajna nesreća na željezničkoj stanici u mjestu Donja Jablanica.

Kazali su kako su u nesreći učestvovale dvije željezničke kompozicije, lokomotiva s 18 vagona u kojoj su se nalazili H. K. (1983.) i J. Ć. (1969.), iz Sarajeva, i lokomotiva s 36 vagona u kojoj su se nalazili B. J. (1968) i F. T. (1971), također iz Sarajeva. U ovoj saobraćajnoj nesreći smrtno su stradali J. Ć. i F. T., dok je teške tjelesne povrede opasne po život zadobio H. K.

Povrijeđeni mašinovođa preminuo je deset dana kasnije na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo. Dok je četvrti sudionik nesreće, B.J. iskočio neposredno prije sudara i tako, vrlo vjerovatno sebi spasio život.

Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata mašinovođa FBiH, kaže da se nadležni ponašaju kao da se ništa nije desilo.

"Da je ovo neka normalna država odletjela bi i Vlada i ministri i uprava Željeznica, a kod nas je država bezakonja. Zakon vrijedi samo za sitnu raju, koga nema, da ga nije... Pretpostavljam da će sve svaliti na ljude kojih više nema", kaže Buljugija.

Sindikat mašinovođa je odmah poslije nesreće prst uperio u vlast, odnosno vlasnika Željeznica, Vladu Federacije BiH.

"Ministar je naredio da se imenuje uprava, ali Nadzorni odbor nije ispoštovao tu odluku. On je na to kazao da će podnijeti krivičnu prijavu, ali nema ništa od toga. Mi stalno upozoravamo na stanje, posebno pitanje bezbjednosti. Ne može kompanija koja ima tri hiljade zaposlenih biti samo s generalnim direktorom. Vjerovatno ovo rade da bi lakše krali, lakše je s jednim, nego s petoricom", jasan je Buljugija.

Izvor: Klix

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zmaj

03.11.2018 18:12

I RIJETKO ĆE SE PUTOVATI TAKVIM VOZOVIMA DOK SE DRŽAVA NE UREDI. PROBLEM SE JAVLJA DA SVAKI VISOKORANGIRANI POLITIČAR U BiH VEĆ IMAJU RIJEŠENU ODSTUPNICU ILI REZERVNU DOMOVINU A TO SU HRVATSKA, SRBIJA I TURSKA.. GLASAČI IZVOLITE !!

ODGOVORITE
Name

Joj

03.11.2018 19:32

A sta to u ovoj drzaci ne tapka u mjestu?

Name

Dba

04.11.2018 06:21

Potvrdeno na izborima, da nam ne trebaju promjene. Znaci dobro nam je. Odavno je ljutsi zivot naj jeftiniji.

ODGOVORITE