Ускоро бренд РС - романијски кајмак

Удружење произвођача романијског скорупа-кајмака покренуло је поступак регистрације географске ознаке, односно имена поријекла при Свјетској организацији за интелектуално власништво /ВИПО/, након што је добило заштиту географске ознаке у БиХ.

Република Српска 03.11.2018 | 11:40
Ускоро бренд РС - романијски кајмак
Руководилац соколачке Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Јелена Мићић рекла је Срни да овај ресор помаже Удружењу произвођача романијског кајмака у активностима од самог оснивања до подношења захтјева за упис овог аутохтоног производа у ВИПО базу.

"С обзиром на паралелни, односно неријешени правни оквир у области заштите географске ознаке у БиХ и немогућности да се производ заштити на тржишту Европске уније, Удружење је покренуло процедуру заштите географске ознаке, односно имена поријекла при ВИПО према Бриселском споразуму", навела је Мићићева.

БиХ је овај споразум, према коме се географска ознака штити при ВИПО, ратификовала 2012. године.

"Кроз сарадњу са Свјетском банком, апликација је предата у ВИПО 23. јула и према постојећим процедурама очекује се да ће поступак заштите географске ознаке/имена поријекла за романијски скоруп-кајмак бити завршен у ВИПО до марта 2019. године", истакла је Мићићева.

Према њеним ријечима, тренутни фокус Удружења произвођача романијског скорупа-кајмака је унапређење продаје овог производа по цијени од 20 КМ по килограму на организован начин.

"Да би се романијски кајмак могао организовано продавати угоститељима и трговачким ланцима неопходан је једнообразан начин паковања", каже Мићићева.

Она је додала да се тренутно романијски скоруп углавном продаје "на кућном прагу", али се очекује скоро рјешавање овог питања, а ових дана Ресор организује предавања о теми "Кораци након заштите".

Активности Удружења произвођача овог аутохтоног производа у наредном периоду биће усмјерене на успостављање продаје романијског скорупа-кајмака на цијелом подручју БиХ и ширег региона, те стандаризација и укључивање што више произвођача.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

А

03.11.2018 15:20

Ја на корак до Романије а бесконачно далеко до тог скорупа-кајмака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

03.11.2018 20:39

Ускоро це се звати арапски кајмак с Романије јер народ иде вани и продаје све а тамнопути купују. Треба Додику и Бјелицу захвалити

Name

ПРАСЕТИНА

03.11.2018 17:02

АЈДЕ БЈЕЉИНЦИ ПРОГЛАСИТЕ ПРАСЕ БРЕНДОМ СКОЧИ ЧЕ МУ ЦИЈЕНА ЈЕР ЈЕ САД ЧТРИ КИЛЕ ПРАСЕТИНЕ ЈЕДНАКО КИЛИ ТОГ БРЕНДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

05.11.2018 17:51

Бице добар.

ОДГОВОРИТЕ