Uskoro brend RS - romanijski kajmak

Udruženje proizvođača romanijskog skorupa-kajmaka pokrenulo je postupak registracije geografske oznake, odnosno imena porijekla pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo /VIPO/, nakon što je dobilo zaštitu geografske oznake u BiH.

Republika Srpska 03.11.2018 | 11:40
Uskoro brend RS - romanijski kajmak
Rukovodilac sokolačke Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Jelena Mićić rekla je Srni da ovaj resor pomaže Udruženju proizvođača romanijskog kajmaka u aktivnostima od samog osnivanja do podnošenja zahtjeva za upis ovog autohtonog proizvoda u VIPO bazu.

"S obzirom na paralelni, odnosno neriješeni pravni okvir u oblasti zaštite geografske oznake u BiH i nemogućnosti da se proizvod zaštiti na tržištu Evropske unije, Udruženje je pokrenulo proceduru zaštite geografske oznake, odnosno imena porijekla pri VIPO prema Briselskom sporazumu", navela je Mićićeva.

BiH je ovaj sporazum, prema kome se geografska oznaka štiti pri VIPO, ratifikovala 2012. godine.

"Kroz saradnju sa Svjetskom bankom, aplikacija je predata u VIPO 23. jula i prema postojećim procedurama očekuje se da će postupak zaštite geografske oznake/imena porijekla za romanijski skorup-kajmak biti završen u VIPO do marta 2019. godine", istakla je Mićićeva.

Prema njenim riječima, trenutni fokus Udruženja proizvođača romanijskog skorupa-kajmaka je unapređenje prodaje ovog proizvoda po cijeni od 20 KM po kilogramu na organizovan način.

"Da bi se romanijski kajmak mogao organizovano prodavati ugostiteljima i trgovačkim lancima neophodan je jednoobrazan način pakovanja", kaže Mićićeva.

Ona je dodala da se trenutno romanijski skorup uglavnom prodaje "na kućnom pragu", ali se očekuje skoro rješavanje ovog pitanja, a ovih dana Resor organizuje predavanja o temi "Koraci nakon zaštite".

Aktivnosti Udruženja proizvođača ovog autohtonog proizvoda u narednom periodu biće usmjerene na uspostavljanje prodaje romanijskog skorupa-kajmaka na cijelom području BiH i šireg regiona, te standarizacija i uključivanje što više proizvođača.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

А

03.11.2018 15:20

Ја на корак до Романије а бесконачно далеко до тог скорупа-кајмака.

ODGOVORITE
Name

Aco

03.11.2018 20:39

Uskoro ce se zvati arapski kajmak s Romanije jer narod ide vani i prodaje sve a tamnoputi kupuju. Treba Dodiku i Bjelicu zahvaliti

Name

PRASETINA

03.11.2018 17:02

AJDE BJELJINCI PROGLASITE PRASE BRENDOM SKOČI ČE MU CIJENA JER JE SAD ČTRI KILE PRASETINE JEDNAKO KILI TOG BRENDA

ODGOVORITE
Name

hahaha

05.11.2018 17:51

Bice dobar.

ODGOVORITE