Пат-позиција због захтјева Приштине

Чланице Извршног комитета Интерпола не могу да постигну консензус о томе да ли да молбу Приштине за пријем самопроглашеног Косова у чланство уврсте у дневни ред предстојеће Генералне скупштине ове организације, пишу "Вечерње новости".

Србија 03.11.2018 | 10:40
Пат-позиција због захтјева Приштине
С обзиром да су мишљења чланица тог тијела озбиљно супротстављена, пред Генералну скупштину Интерпола 18. новембра изаћи ће извјестилац Извршног комитета који ће изнијети аргументе свих чланица, а затим ће услиједити гласање.

Указано је да су у Извршном комитету "пат карте", јер је половина чланова из земаља које не признају Косово за државу - Русија, Бразил, Молдавија, Јужна Африка, Нигерија и Алжир, а половина из држава које су стале уз Приштину - Јужна Кореја, Канада, Француска, Белгија, САД и Сингапур.

Да би самопроглашено Косово било примљено у редове свјетске полицијске организације, оно би морало да придобије двотрећинску већину гласова, што Србији не иде на руку, јер се уздржани не броје.

Због тога ће, како наводе "Новости", Београд у наредне двије недјеље појачати дипломатску акцију којом ће чланицама Интерпола износити став Србије и посљедице могућег пријема Косова.

Шеф српског Интерпола Милан Димитријевић поновио је став да би нови покушај да се на Скупштини Интерпола Косово учлани у ову организацију био преседан и правно насиље.

Он је као посебну опасност истакао могућност да би Косово као евентуална чланица Интерпола могло да иницира потјернице на којима би се нашли многи Срби.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар