Pat-pozicija zbog zahtjeva Prištine

Članice Izvršnog komiteta Interpola ne mogu da postignu konsenzus o tome da li da molbu Prištine za prijem samoproglašenog Kosova u članstvo uvrste u dnevni red predstojeće Generalne skupštine ove organizacije, pišu "Večernje novosti".

Srbija 03.11.2018 | 10:40
Pat-pozicija zbog zahtjeva Prištine
S obzirom da su mišljenja članica tog tijela ozbiljno suprotstavljena, pred Generalnu skupštinu Interpola 18. novembra izaći će izvjestilac Izvršnog komiteta koji će iznijeti argumente svih članica, a zatim će uslijediti glasanje.

Ukazano je da su u Izvršnom komitetu "pat karte", jer je polovina članova iz zemalja koje ne priznaju Kosovo za državu - Rusija, Brazil, Moldavija, Južna Afrika, Nigerija i Alžir, a polovina iz država koje su stale uz Prištinu - Južna Koreja, Kanada, Francuska, Belgija, SAD i Singapur.

Da bi samoproglašeno Kosovo bilo primljeno u redove svjetske policijske organizacije, ono bi moralo da pridobije dvotrećinsku većinu glasova, što Srbiji ne ide na ruku, jer se uzdržani ne broje.

Zbog toga će, kako navode "Novosti", Beograd u naredne dvije nedjelje pojačati diplomatsku akciju kojom će članicama Interpola iznositi stav Srbije i posljedice mogućeg prijema Kosova.

Šef srpskog Interpola Milan Dimitrijević ponovio je stav da bi novi pokušaj da se na Skupštini Interpola Kosovo učlani u ovu organizaciju bio presedan i pravno nasilje.

On je kao posebnu opasnost istakao mogućnost da bi Kosovo kao eventualna članica Interpola moglo da inicira potjernice na kojima bi se našli mnogi Srbi.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar