Скандал! Инфантино, ПСЖ и Манчестер Сити!

Председник ФИФА Инфантино лично помогао Ситију и ПСЖ-у да избегну казну за кршење ФФП-а! Швајцарац се неколико пута тајно сусрео са шефовима та два клуба којима је достављао поверљиве материјале.

Фудбал 04.11.2018 | 23:30
Скандал! Инфантино, ПСЖ и Манчестер Сити!
О финансијском фер-плеју (ФФП) навелико се писало последњих година, а да је изворно племенити план пропао, било је јасно још 2014. године када су га заобишли управо они субјекти због којих је он првобитно и уведен.

Манчестер Сити и ПСЖ ду уз помоћ петродолара с Блиског истока, успели да избегну главну казну за непоштивање фер-плеја, а то је дисквалификација из Лиге шампиона, преноси Шпигл на основи докумената који су процурили на страници "Фоотбалл Леакс".

Тренутни председник ФИФА Ђани Инфантино, учествовао је тада у процесу као заменик Мишела Платинија, који је у то доба прекинуо да обавља дужност председника УЕФА. Њих двојица су имали неколико тајних састанака са власником ПСЖ, Насером Ал Келаифијем као и са Шеиком Мансуром који у свом власништву поседује Манчестер Сити.

Правила ФФП-а су налагала да клубови нису смели да имају мањак већи од 45.000.000 евра у раздобљу од увођења ФФП-а 2011. године до 2013. године, као ни мањак већи од 30.000.000 у трећој години од увођења овог правила.

Инфантино и Платини су тада уверавали јавност да ће они који не поштују правила бити кажњени, а једни од главних у томе су били управо ова два клуба под вођством катарског емира Келаифија, односно Мансура из Уједињених Арапских Емирата. Ова два клуба су склапала прецењене маркетиншке уговоре са компанијама које су биле или у власништву ове двојице тајкуна или у блиским везама с њима.

Како преноси хрватски недељник Национал, Инфантино је био одлучујући савезник за оба клуба - неколико се пута тајно сусрео са шефовима та два клуба те им је достављао поверљиве материјале. На крају, предложио им је компромисе за које није био овлашћен да их предложи и тиме помогао да склопе нагодбу с УЕФА која их је задржала у Лиги шампиона уз казну од 20.000.000 евра.

Ето, чини се да Инфантинова улога као спаситеља фудбала од коруптивног Сепа Блатера ипак није тако света.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар