Skandal! Infantino, PSŽ i Mančester Siti!

Predsednik FIFA Infantino lično pomogao Sitiju i PSŽ-u da izbegnu kaznu za kršenje FFP-a! Švajcarac se nekoliko puta tajno susreo sa šefovima ta dva kluba kojima je dostavljao poverljive materijale.

Fudbal 04.11.2018 | 23:30
Skandal! Infantino, PSŽ i Mančester Siti!
O finansijskom fer-pleju (FFP) naveliko se pisalo poslednjih godina, a da je izvorno plemeniti plan propao, bilo je jasno još 2014. godine kada su ga zaobišli upravo oni subjekti zbog kojih je on prvobitno i uveden.

Mančester Siti i PSŽ du uz pomoć petrodolara s Bliskog istoka, uspeli da izbegnu glavnu kaznu za nepoštivanje fer-pleja, a to je diskvalifikacija iz Lige šampiona, prenosi Špigl na osnovi dokumenata koji su procurili na stranici "Football Leaks".

Trenutni predsednik FIFA Đani Infantino, učestvovao je tada u procesu kao zamenik Mišela Platinija, koji je u to doba prekinuo da obavlja dužnost predsednika UEFA. Njih dvojica su imali nekoliko tajnih sastanaka sa vlasnikom PSŽ, Naserom Al Kelaifijem kao i sa Šeikom Mansurom koji u svom vlasništvu poseduje Mančester Siti.

Pravila FFP-a su nalagala da klubovi nisu smeli da imaju manjak veći od 45.000.000 evra u razdoblju od uvođenja FFP-a 2011. godine do 2013. godine, kao ni manjak veći od 30.000.000 u trećoj godini od uvođenja ovog pravila.

Infantino i Platini su tada uveravali javnost da će oni koji ne poštuju pravila biti kažnjeni, a jedni od glavnih u tome su bili upravo ova dva kluba pod vođstvom katarskog emira Kelaifija, odnosno Mansura iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova dva kluba su sklapala precenjene marketinške ugovore sa kompanijama koje su bile ili u vlasništvu ove dvojice tajkuna ili u bliskim vezama s njima.

Kako prenosi hrvatski nedeljnik Nacional, Infantino je bio odlučujući saveznik za oba kluba - nekoliko se puta tajno susreo sa šefovima ta dva kluba te im je dostavljao poverljive materijale. Na kraju, predložio im je kompromise za koje nije bio ovlašćen da ih predloži i time pomogao da sklope nagodbu s UEFA koja ih je zadržala u Ligi šampiona uz kaznu od 20.000.000 evra.

Eto, čini se da Infantinova uloga kao spasitelja fudbala od koruptivnog Sepa Blatera ipak nije tako sveta.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar