''Испуњавали смо Федереру жеље...''

. . . да би лакше освојио титулу у Паризу"! Бивши директор Мастерса у Паризу Жан Франсоа Којол рекао је да је турнир испуњавао одређене жеље Роџера Федерера како би овај победио у Берсију.

Тенис 04.11.2018 | 15:30
''Испуњавали смо Федереру жеље...''
Којол је био на челу организације турнира од 2007. до 2011. године и управо је у том периоду турнир прилагодио услове стилу игре Швајцарца, пише Л'Екип.

Осим те 2011. Федерер није више играо финала у Паризу, а кључне су биле промене на подлози на којој се играло.

"Федерер је мој омиљени тенисер и мада директори имају одређену слободу, ја сам већ означио своје жеље (смех), и рекао себи да би било лепо за историју турнира да Федерер тамо освоји титулу пре него што одем", рекао је садашњи директор турнира у Марсеју за Л'Екип.

Федерер је у Паризу и освојио титулу победивши Жоа Вилфрида Цонгу са 6:1, 7:6, а Којол каже како је прво хтео да уопште убеди Федерера да игра на турниру.

"Била је 2007. и није долазио да игра од 2003. Онда смо контактирали његов тим и питали зашто не учествује. Испоставило се да је подлога у том тренутку, тепих, била нешто што му се није свиђало. Саветовао нас је да позовемо аустријску компанију која је правила подлогу сличну оној са турнира у Бечу и испунили смо његову жељу и променили подлогу. Подсећала је на оне у Индијан Велсу и Мајамију где је Федерер двапут губио од Кањаса",каже Којол.

Циљ је био наћи површину од које ће лоптица мање одскакати.

"Почео сам да тражим материјале који ће снизити одскок лоптице да би игра била бржа, па је 2010. то постало најбржа подлога и више је одговарало Федереру него Надалу. Занимљиво је да те године није фаворизовала јаке удараче него оне који играју волеје. После 2011. подлога је мало успорена али и даље мислим да је најбржа од свих", каже Којол.

Он је на турнир у Марсеју (серија 250) успео да доведе Ендија Марија, који је сам позвао са жељом да дође и игра. Обично, каже, Којол, да би се довео један од играча "велике четворке", мора да се "разбије каса".

Да подсетимо, Новак Ђоковић је Мастерс у Паризу освајао четири пута. Први пут 2009, па је после тога освајао од 2013. до 2015. још три пута.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар