''Ispunjavali smo Federeru želje...''

. . . da bi lakše osvojio titulu u Parizu"! Bivši direktor Mastersa u Parizu Žan Fransoa Kojol rekao je da je turnir ispunjavao određene želje Rodžera Federera kako bi ovaj pobedio u Bersiju.

Tenis 04.11.2018 | 15:30
''Ispunjavali smo Federeru želje...''
Kojol je bio na čelu organizacije turnira od 2007. do 2011. godine i upravo je u tom periodu turnir prilagodio uslove stilu igre Švajcarca, piše L'Ekip.

Osim te 2011. Federer nije više igrao finala u Parizu, a ključne su bile promene na podlozi na kojoj se igralo.

"Federer je moj omiljeni teniser i mada direktori imaju određenu slobodu, ja sam već označio svoje želje (smeh), i rekao sebi da bi bilo lepo za istoriju turnira da Federer tamo osvoji titulu pre nego što odem", rekao je sadašnji direktor turnira u Marseju za L'Ekip.

Federer je u Parizu i osvojio titulu pobedivši Žoa Vilfrida Congu sa 6:1, 7:6, a Kojol kaže kako je prvo hteo da uopšte ubedi Federera da igra na turniru.

"Bila je 2007. i nije dolazio da igra od 2003. Onda smo kontaktirali njegov tim i pitali zašto ne učestvuje. Ispostavilo se da je podloga u tom trenutku, tepih, bila nešto što mu se nije sviđalo. Savetovao nas je da pozovemo austrijsku kompaniju koja je pravila podlogu sličnu onoj sa turnira u Beču i ispunili smo njegovu želju i promenili podlogu. Podsećala je na one u Indijan Velsu i Majamiju gde je Federer dvaput gubio od Kanjasa",kaže Kojol.

Cilj je bio naći površinu od koje će loptica manje odskakati.

"Počeo sam da tražim materijale koji će sniziti odskok loptice da bi igra bila brža, pa je 2010. to postalo najbrža podloga i više je odgovaralo Federeru nego Nadalu. Zanimljivo je da te godine nije favorizovala jake udarače nego one koji igraju voleje. Posle 2011. podloga je malo usporena ali i dalje mislim da je najbrža od svih", kaže Kojol.

On je na turnir u Marseju (serija 250) uspeo da dovede Endija Marija, koji je sam pozvao sa željom da dođe i igra. Obično, kaže, Kojol, da bi se doveo jedan od igrača "velike četvorke", mora da se "razbije kasa".

Da podsetimo, Novak Đoković je Masters u Parizu osvajao četiri puta. Prvi put 2009, pa je posle toga osvajao od 2013. do 2015. još tri puta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar