Тринкијери цитирао Черчила: Кад си у паклу, само ходај!

Нови тренер Партизана је, цитирајући некадашњег британског премијера, изложио свој план - шта жели да уради са постојећим тимом Партизана и које методе ће користити.

Кошарка 04.11.2018 | 22:45
Тринкијери цитирао Черчила: Кад си у паклу, само ходај!
Нови тренер Партизана Андреа Тринкијери обећао је у петак да ће у раду са играчима "дати 100 одсто сваки дан" и да ће исто то тражити од играча.

Уверен је да више од тога нико не може да тражи, ни од њега, ни од њих.

"Нисам саставио ову екипу, нисам је припремао, али она је за мене најбоља на свету. То је моја екипа. Рећи ћу и њима да су за мене најбољи. И ако нам нешто фали, то ћемо надокнађивати у дворани, сваког дана", рекао је Тринкијери.

Алудирајући на ривалитет са Црвеном звездом, рекао је да "црвена није идеална боја", али да му не би сметало да види њене трагове на дресовима својих играча.

"Ово нису машине ни компјутери, него млади играчи, који се боре да постану професионалци. То је тежак пут. Желим да на утакмици дамо све, физички и ментално. Да имамо прљав дрес, а ако треба да на њему буде и мало крви, то би ми се јако свидело".

Навијачи Партизана познати су по подршци коју пружају, чак и када се губи, али ове сезоне је већ изгубљено много утакмица. Тренутна серија пораза је на броју шест, а Тринкијери је свестан да Гробари очекују много више.

"По резултатима, екипа сада није довољно добра, али ће учинити све да буде најбоља могућа. Гарантујем да ћемо радити толико да ћемо бити бољи. Колико бољи? Немам појма... Није моменат да навијачи кажу 'морамо нешто'. Млад играч мора да има жељу да буде бољи, жељу да добије утакмицу, али ако му кажеш да 'мора' да добије утакмицу, млад играч је 'мртав', јер нема довољно менталне снаге да то изнесе. Сигуран сам да ће наши навијачи то схватити".

На питање да ли је екипа у складу са његовом тренерском филозофијом, сликовито је одговорио да ће у Партизану ове сезоне форсирати кошарку какву екипа може да демонстрира.

"Ја сам кројач. Председник ми да материјал, а ја направим најбољи сако од тог материјала. Сваки материјал је другачији. Зато сада још не знам како ћемо играти, али знам да ћемо пљувати крв сваки дан".

"ЗВЕЗДА ЈЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ БОЉА"
 
Говорећи о томе шта би сматрао успехом, одговорио је да му је циљ да екипа "има енергију и самопоуздање" и да игра "онако како се игра за Партизан".

"Није у мојој моћи да обећам резултат. За 25 година каријере научио сам да могу да одрадим најбољи посао свих времена и да изгубим утакмицу, јер ми неко да тројку од таблу, или ја промашим зицер. Ово је кошарка, ово су људи, греши се. У овом тренутку, Звезда је боља. Будућност игра Евролигу и боља је. Мега није изгубила ниједну утакмицу, има пројекат. Цедевита је 'на папиру' боља. Успех је да се ова екипа врати, да буде млада, чврста и енергична екипа са срцем".

Тринкијери је пре Партизана водио евролигаша Бамберг, Уникс који се борио за трофеј Еврокупа, пре тога Канту, Вероли, Казерту... На коју од тих екипа га, на "први поглед", подсећа садашњи Партизан?

"Дошао сам у Канту после година велике кризе. Успели смо да се вратимо у Евролигу, где нам је фалио један кош против Барселоне да одемо у плеј-оф. Владо Мицов је био у том тиму", присетио се 50-годишњи Италијан.

"Овај Партизан нема лидера, не може ни да буде другачије, јер је екипа млада и све ради од нуле. Ја желим да будем тај који ће им показати пут, а онда ће се лидер природно показати. Тако је било и у Кантуу. Имали смо мали буџет, прве сезоне је циљ био да опстанемо у лиги, а дошли смо до полуфинала. Следеће сезоне је било финале и после Евролига. Ја се не бојим изазова. Черчил је рекао 'Кад си у паклу, само ходај'. Ја желим само да ходам. Где то води? Имам идеју, али ићи ћемо корак по корак, сваки дан", завршио је Андреа Тринкијери.

Утисак је да Партизан после много година има тренера апсолутно на нивоу своје шампионске и стваралачке прошлости. Видећемо колико ће му бити времена потребно да примени све своје идеје и да ли ће, заједно са клубом и навијачима, дочекати да у Београду види плодове тог рада.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар