Trinkijeri citirao Čerčila: Kad si u paklu, samo hodaj!

Novi trener Partizana je, citirajući nekadašnjeg britanskog premijera, izložio svoj plan - šta želi da uradi sa postojećim timom Partizana i koje metode će koristiti.

Košarka 04.11.2018 | 22:45
Trinkijeri citirao Čerčila: Kad si u paklu, samo hodaj!
Novi trener Partizana Andrea Trinkijeri obećao je u petak da će u radu sa igračima "dati 100 odsto svaki dan" i da će isto to tražiti od igrača.

Uveren je da više od toga niko ne može da traži, ni od njega, ni od njih.

"Nisam sastavio ovu ekipu, nisam je pripremao, ali ona je za mene najbolja na svetu. To je moja ekipa. Reći ću i njima da su za mene najbolji. I ako nam nešto fali, to ćemo nadoknađivati u dvorani, svakog dana", rekao je Trinkijeri.

Aludirajući na rivalitet sa Crvenom zvezdom, rekao je da "crvena nije idealna boja", ali da mu ne bi smetalo da vidi njene tragove na dresovima svojih igrača.

"Ovo nisu mašine ni kompjuteri, nego mladi igrači, koji se bore da postanu profesionalci. To je težak put. Želim da na utakmici damo sve, fizički i mentalno. Da imamo prljav dres, a ako treba da na njemu bude i malo krvi, to bi mi se jako svidelo".

Navijači Partizana poznati su po podršci koju pružaju, čak i kada se gubi, ali ove sezone je već izgubljeno mnogo utakmica. Trenutna serija poraza je na broju šest, a Trinkijeri je svestan da Grobari očekuju mnogo više.

"Po rezultatima, ekipa sada nije dovoljno dobra, ali će učiniti sve da bude najbolja moguća. Garantujem da ćemo raditi toliko da ćemo biti bolji. Koliko bolji? Nemam pojma... Nije momenat da navijači kažu 'moramo nešto'. Mlad igrač mora da ima želju da bude bolji, želju da dobije utakmicu, ali ako mu kažeš da 'mora' da dobije utakmicu, mlad igrač je 'mrtav', jer nema dovoljno mentalne snage da to iznese. Siguran sam da će naši navijači to shvatiti".

Na pitanje da li je ekipa u skladu sa njegovom trenerskom filozofijom, slikovito je odgovorio da će u Partizanu ove sezone forsirati košarku kakvu ekipa može da demonstrira.

"Ja sam krojač. Predsednik mi da materijal, a ja napravim najbolji sako od tog materijala. Svaki materijal je drugačiji. Zato sada još ne znam kako ćemo igrati, ali znam da ćemo pljuvati krv svaki dan".

"ZVEZDA JE U OVOM TRENUTKU BOLJA"
 
Govoreći o tome šta bi smatrao uspehom, odgovorio je da mu je cilj da ekipa "ima energiju i samopouzdanje" i da igra "onako kako se igra za Partizan".

"Nije u mojoj moći da obećam rezultat. Za 25 godina karijere naučio sam da mogu da odradim najbolji posao svih vremena i da izgubim utakmicu, jer mi neko da trojku od tablu, ili ja promašim zicer. Ovo je košarka, ovo su ljudi, greši se. U ovom trenutku, Zvezda je bolja. Budućnost igra Evroligu i bolja je. Mega nije izgubila nijednu utakmicu, ima projekat. Cedevita je 'na papiru' bolja. Uspeh je da se ova ekipa vrati, da bude mlada, čvrsta i energična ekipa sa srcem".

Trinkijeri je pre Partizana vodio evroligaša Bamberg, Uniks koji se borio za trofej Evrokupa, pre toga Kantu, Veroli, Kazertu... Na koju od tih ekipa ga, na "prvi pogled", podseća sadašnji Partizan?

"Došao sam u Kantu posle godina velike krize. Uspeli smo da se vratimo u Evroligu, gde nam je falio jedan koš protiv Barselone da odemo u plej-of. Vlado Micov je bio u tom timu", prisetio se 50-godišnji Italijan.

"Ovaj Partizan nema lidera, ne može ni da bude drugačije, jer je ekipa mlada i sve radi od nule. Ja želim da budem taj koji će im pokazati put, a onda će se lider prirodno pokazati. Tako je bilo i u Kantuu. Imali smo mali budžet, prve sezone je cilj bio da opstanemo u ligi, a došli smo do polufinala. Sledeće sezone je bilo finale i posle Evroliga. Ja se ne bojim izazova. Čerčil je rekao 'Kad si u paklu, samo hodaj'. Ja želim samo da hodam. Gde to vodi? Imam ideju, ali ići ćemo korak po korak, svaki dan", završio je Andrea Trinkijeri.

Utisak je da Partizan posle mnogo godina ima trenera apsolutno na nivou svoje šampionske i stvaralačke prošlosti. Videćemo koliko će mu biti vremena potrebno da primeni sve svoje ideje i da li će, zajedno sa klubom i navijačima, dočekati da u Beogradu vidi plodove tog rada.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar