Ученици бране част професора

Притисци на раднике кроз мобинг и друге видове кршења права у Републици Српској све су учесталији. Овај пут су на мети просвјетни радници у Гимназији у Градишци. Професорици историје Сњежани Ласица-Котур смањен је фонд часова без икаквог објашњења и запријећено да уколико то не прихвати, слиједи јој отказ.

Република Српска 02.11.2018 | 18:12
Ученици бране част професора
"Од 2010. године трпим понижавања кроз константно смањивање фонда часова. Од почетних 16 часова смањили су ми на 11, а сад су ми дали само 3 часа, каже Сњежана Ласица-Котур, професор историје у Гимназији Градишка. Проглашена је дјеломично технолошким вишком без икаквих објашњења. Савјетовали су ми да останем мирна и да прихватим њихову одлуку без противљења, тврди ова просвјетна радница. 

„Директорица ми је пријетила отказом којег ми још није дала јер није смјела. Плату ми је обрачунавала на 55% а пријављена сам на 80% да ли још нешто има да се каже о овој школи у којој вриједи само закон моћи што нема везе са било чим у овом нормалном свијету”, каже Сњежана Ласица-Котур, професор историје у Гимназији Градишка.

По налогу Републичке управе за инспекцијске послове, а уз сагласност стручног актива наставника школе, часови су пребачени на Мару Вујчић, трећерангирану професорицу на ранг листи технолошког вишка у Гимназији, а која је, како незванично сазнајемо снаха бившег СНСД-овог начелника Градишке Николе Крагуља. У овој школи влада закон јачег против чега се у овој држави тешко борити, поручује Сњежана.

“Колегиница која је трећа на ранг листи високо котира у нашој локалној заједници и има веома јаку залеђину. Људи који немају залеђину немају ни право на закон ни на достојанство. Једино у овом свему, колико год да ми је тешко, могу рећи да су ми ученици вратили достојанство”, каже професорица Ласица-Котур.

Ученици одлучно стоје уз професорицу. Кажу да им је чак и пријећено избацивањем из школе, разним санкцијама али то их, кажу, неће спријечити да пруже пуну подршку професорици упркос пријетњама. Ступили смо у мирни штрајк због бесправног одузимања часова нашој професорици која је то најмање заслужила, сагласни су ученици.

“Бачена је љага на нашу професорицу. Оптужена је за манипулисање ђацима што ми не желимо да допустимо. Желимо да зауставимо бесправан процес који се дешава овде, а такви процеси се дешавају дужи низ година у овој школи. Сада је све спало на нас да то ријешимо али ето шта је ту је”, каже Срђан Стефановић, ученик ИВ разреда Гимназије Градишка.

“Стварно није фер према професорици то што су урадили. У пар наврата су рекли да манипулишу са нама а ми нисмо дјеца и са нама се не може манипулисати. Професорица је добар човјек и добар професор, а они на основу ничега њој смањују фонд часова”, каже Јелена Шкрбић, ученик Гимназије Градишка.

У моменту док смо били испред гимназије, Сњежана је добила позив од секретара школе који јој је експресно уручио анекс уговора у којем пише да уколико не потпише нови уговор са смањеним фондом сати, слиједи јој отказ.

"Потписати нећу, идем на Суд", одлучно одговара професорица.

Покушали смо да ступимо у контакт и са директорицом школе Весном Крунић, али није била расположена да прича о овој теми. Како смо незванично сазнали, након нашег одласка из школе, директорица је позвала ученике и запријетила им да уколико наставе да подржавају професорицу Сњежану Ласица-Котур, биће строго кажњени и да им она неће гарантовати никакав вид заштите ни сигурности.

(БН) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ре

02.11.2018 18:29

Дај зено олади, не знас саставити три реценице, гдје си била раније? Сад се бунис! У три реценице пет пута понављас "овај"....Иди бави се пољопривредом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цикаа

02.11.2018 19:24

Неки би вристали да су на њеном мјесту, нормално је да говори овај кад је зена избезумљена након овога а када старији неце да се боре за правду онда је остало на младима

Name

Ре на Ре

02.11.2018 19:31

Пробај дозивјети такав мобинг и стрес па цу те питати како цес одговарати на постављена питања.

Name

Гимназијалац

02.11.2018 20:20

Пуна подршка професорици Сњежи. Крунићка доста је било твог терора!!!!!

Name

Ре

02.11.2018 20:38

Тек је кренула тортура... сви који нису у снсд има да испастају.. докле народ мозе да трпи питање је..

Name

ре

02.11.2018 23:09

Сви ти просветари су за смањење плата, морају плате бити преполовљене и директорима и наставницима

Name

СИНДИКАТ ??

02.11.2018 18:32

Овдје нешто није јасно? Како може инспекција наложити додјелу часова трећерангираном у односу на оне који су у изнад? Гдје је колегијалност радника, да ли је ова професорица члан синдиката и какав је став Синдиката образовања и Драгана Гњатић. Знам да је у сличним ситуацијама реаговао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д.б.

03.11.2018 05:23

Цуј синдикат??? Па предсједник синдиката СНСД: заступа странку а не раднике

Name

хахаха

03.11.2018 07:32

Какав црни синдикат, сви су у талу са влашћу. Гњатић им се увлачи назад не би ли добио какву функцију у министарству, а о Ранки Мишић, шта више рећи. Коме је синдикат помогао на овим просторима ?

Name

Цикаа

02.11.2018 19:25

Свака цаст уценицима. Старији требају да се угледају на вас! Само наставите овако и немојте да се препаднете, немозе вам нико ниста па ни политика!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одбрана професије

02.11.2018 19:29

Дјецу је теско изманипулисати. Сњезана Ласиц Котур има подрску уценика,а то није мала ствар. То је подрска оних који су за просвјету најбитнији _ уценици. Не постоји скола због професора вец уценика. Ако су уценици стали уз свог професора,то је највеца признање за професију.Познајем породицу Котур. Цасни и постени

ОДГОВОРИТЕ
Name

005

02.11.2018 19:47

Само узети ствар у своје руке,притиснути директорицу да казе ко јој је налозио да тако поступа,па онда пред камере са њом,јер дјаба је тразити правду по институцијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.11.2018 20:00

Директорици Гимназије треба што прије дати отказ да не врши психичке тортуре на запосленима у тој школи. Подржавам професорицу историје - правда је на њеној страсни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није први пут

02.11.2018 20:49

Колико се сјецам ова директорица је и раније одрадила исти сценарио са проф.физицког у истој сколи, бар је тако писало у новинама.Смањује по мало норму до отказа.Врло мудро и отмјено.Права интелектуалка.Свака јој цаст. ПС: јадни родитељи и њихова дјеца са оваквом просвјетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

03.11.2018 02:18

Под заставом Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

паљанин

03.11.2018 06:19

Није то само слуцај са Градиском, остале сколе по РС су запосјели неки попут ове директорице. На Палама све блиста Газивода доводи своје или ју нареди Којиц и Симовиц па онда они запосљавају. Теско нама са оваквима у локалниј заједници ко нас води и ста нам све раде. Тузно бас бас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

03.11.2018 11:16

Свака част дјецо, можда и има наде за ову државу! Треба дати отказ директорици школе која ради мобинг над својим колегама! Да ли уопште имамо институције које штите грађане? Да ли ће ико одговарати у овој држави за незаконито понашање???

ОДГОВОРИТЕ