Učenici brane čast profesora

Pritisci na radnike kroz mobing i druge vidove kršenja prava u Republici Srpskoj sve su učestaliji. Ovaj put su na meti prosvjetni radnici u Gimnaziji u Gradišci. Profesorici istorije Snježani Lasica-Kotur smanjen je fond časova bez ikakvog objašnjenja i zaprijećeno da ukoliko to ne prihvati, slijedi joj otkaz.

Republika Srpska 02.11.2018 | 18:12
Učenici brane čast profesora
"Od 2010. godine trpim ponižavanja kroz konstantno smanjivanje fonda časova. Od početnih 16 časova smanjili su mi na 11, a sad su mi dali samo 3 časa, kaže Snježana Lasica-Kotur, profesor istorije u Gimnaziji Gradiška. Proglašena je djelomično tehnološkim viškom bez ikakvih objašnjenja. Savjetovali su mi da ostanem mirna i da prihvatim njihovu odluku bez protivljenja, tvrdi ova prosvjetna radnica. 

„Direktorica mi je prijetila otkazom kojeg mi još nije dala jer nije smjela. Platu mi je obračunavala na 55% a prijavljena sam na 80% da li još nešto ima da se kaže o ovoj školi u kojoj vrijedi samo zakon moći što nema veze sa bilo čim u ovom normalnom svijetu”, kaže Snježana Lasica-Kotur, profesor istorije u Gimnaziji Gradiška.

Po nalogu Republičke uprave za inspekcijske poslove, a uz saglasnost stručnog aktiva nastavnika škole, časovi su prebačeni na Maru Vujčić, trećerangiranu profesoricu na rang listi tehnološkog viška u Gimnaziji, a koja je, kako nezvanično saznajemo snaha bivšeg SNSD-ovog načelnika Gradiške Nikole Kragulja. U ovoj školi vlada zakon jačeg protiv čega se u ovoj državi teško boriti, poručuje Snježana.

“Koleginica koja je treća na rang listi visoko kotira u našoj lokalnoj zajednici i ima veoma jaku zaleđinu. Ljudi koji nemaju zaleđinu nemaju ni pravo na zakon ni na dostojanstvo. Jedino u ovom svemu, koliko god da mi je teško, mogu reći da su mi učenici vratili dostojanstvo”, kaže profesorica Lasica-Kotur.

Učenici odlučno stoje uz profesoricu. Kažu da im je čak i prijećeno izbacivanjem iz škole, raznim sankcijama ali to ih, kažu, neće spriječiti da pruže punu podršku profesorici uprkos prijetnjama. Stupili smo u mirni štrajk zbog bespravnog oduzimanja časova našoj profesorici koja je to najmanje zaslužila, saglasni su učenici.

“Bačena je ljaga na našu profesoricu. Optužena je za manipulisanje đacima što mi ne želimo da dopustimo. Želimo da zaustavimo bespravan proces koji se dešava ovde, a takvi procesi se dešavaju duži niz godina u ovoj školi. Sada je sve spalo na nas da to riješimo ali eto šta je tu je”, kaže Srđan Stefanović, učenik IV razreda Gimnazije Gradiška.

“Stvarno nije fer prema profesorici to što su uradili. U par navrata su rekli da manipulišu sa nama a mi nismo djeca i sa nama se ne može manipulisati. Profesorica je dobar čovjek i dobar profesor, a oni na osnovu ničega njoj smanjuju fond časova”, kaže Jelena Škrbić, učenik Gimnazije Gradiška.

U momentu dok smo bili ispred gimnazije, Snježana je dobila poziv od sekretara škole koji joj je ekspresno uručio aneks ugovora u kojem piše da ukoliko ne potpiše novi ugovor sa smanjenim fondom sati, slijedi joj otkaz.

"Potpisati neću, idem na Sud", odlučno odgovara profesorica.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa direktoricom škole Vesnom Krunić, ali nije bila raspoložena da priča o ovoj temi. Kako smo nezvanično saznali, nakon našeg odlaska iz škole, direktorica je pozvala učenike i zaprijetila im da ukoliko nastave da podržavaju profesoricu Snježanu Lasica-Kotur, biće strogo kažnjeni i da im ona neće garantovati nikakav vid zaštite ni sigurnosti.

(BN) 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Re

02.11.2018 18:29

Daj zeno oladi, ne znas sastaviti tri recenice, gdje si bila ranije? Sad se bunis! U tri recenice pet puta ponavljas "ovaj"....Idi bavi se poljoprivredom...

ODGOVORITE
Name

Cikaa

02.11.2018 19:24

Neki bi vristali da su na njenom mjestu, normalno je da govori ovaj kad je zena izbezumljena nakon ovoga a kada stariji nece da se bore za pravdu onda je ostalo na mladima

Name

Re na Re

02.11.2018 19:31

Probaj dozivjeti takav mobing i stres pa cu te pitati kako ces odgovarati na postavljena pitanja.

Name

Gimnazijalac

02.11.2018 20:20

Puna podrška profesorici Snježi. Krunićka dosta je bilo tvog terora!!!!!

Name

Re

02.11.2018 20:38

Tek je krenula tortura... svi koji nisu u snsd ima da ispastaju.. dokle narod moze da trpi pitanje je..

Name

re

02.11.2018 23:09

Svi ti prosvetari su za smanjenje plata, moraju plate biti prepolovljene i direktorima i nastavnicima

Name

SINDIKAT ??

02.11.2018 18:32

Ovdje nešto nije jasno? Kako može inspekcija naložiti dodjelu časova trećerangiranom u odnosu na one koji su u iznad? Gdje je kolegijalnost radnika, da li je ova profesorica član sindikata i kakav je stav Sindikata obrazovanja i Dragana Gnjatić. Znam da je u sličnim situacijama reagovao.

ODGOVORITE
Name

d.b.

03.11.2018 05:23

Cuj sindikat??? Pa predsjednik sindikata SNSD: zastupa stranku a ne radnike

Name

hahaha

03.11.2018 07:32

Kakav crni sindikat, svi su u talu sa vlašću. Gnjatić im se uvlači nazad ne bi li dobio kakvu funkciju u ministarstvu, a o Ranki Mišić, šta više reći. Kome je sindikat pomogao na ovim prostorima ?

Name

Cikaa

02.11.2018 19:25

Svaka cast ucenicima. Stariji trebaju da se ugledaju na vas! Samo nastavite ovako i nemojte da se prepadnete, nemoze vam niko nista pa ni politika!!!

ODGOVORITE
Name

Odbrana profesije

02.11.2018 19:29

Djecu je tesko izmanipulisati. Snjezana Lasic Kotur ima podrsku ucenika,a to nije mala stvar. To je podrska onih koji su za prosvjetu najbitniji _ ucenici. Ne postoji skola zbog profesora vec ucenika. Ako su ucenici stali uz svog profesora,to je najveca priznanje za profesiju.Poznajem porodicu Kotur. Casni i posteni

ODGOVORITE
Name

005

02.11.2018 19:47

Samo uzeti stvar u svoje ruke,pritisnuti direktoricu da kaze ko joj je nalozio da tako postupa,pa onda pred kamere sa njom,jer djaba je traziti pravdu po institucijama

ODGOVORITE
Name

Василије

02.11.2018 20:00

Директорици Гимназије треба што прије дати отказ да не врши психичке тортуре на запосленима у тој школи. Подржавам професорицу историје - правда је на њеној страсни.

ODGOVORITE
Name

Nije prvi put

02.11.2018 20:49

Koliko se sjecam ova direktorica je i ranije odradila isti scenario sa prof.fizickog u istoj skoli, bar je tako pisalo u novinama.Smanjuje po malo normu do otkaza.Vrlo mudro i otmjeno.Prava intelektualka.Svaka joj cast. PS: jadni roditelji i njihova djeca sa ovakvom prosvjetom.

ODGOVORITE
Name

Burle

03.11.2018 02:18

Pod zastavom Srpske!

ODGOVORITE
Name

paljanin

03.11.2018 06:19

Nije to samo slucaj sa Gradiskom, ostale skole po RS su zaposjeli neki poput ove direktorice. Na Palama sve blista Gazivoda dovodi svoje ili ju naredi Kojic i Simovic pa onda oni zaposljavaju. Tesko nama sa ovakvima u lokalnij zajednici ko nas vodi i sta nam sve rade. Tuzno bas bas

ODGOVORITE
Name

Boba

03.11.2018 11:16

Svaka čast djeco, možda i ima nade za ovu državu! Treba dati otkaz direktorici škole koja radi mobing nad svojim kolegama! Da li uopšte imamo institucije koje štite građane? Da li će iko odgovarati u ovoj državi za nezakonito ponašanje???

ODGOVORITE