Прича: Емеријев лакмус папир...

Ливерпул ће нам много тога казати о садашњем саставу Тобџија.

Фудбал 02.11.2018 | 23:00
Прича: Емеријев лакмус папир...
Када је Унај Емери последњи пут видео Јиргена Клопа преко пута себе, била је то сјајна страница његове каријере. Севиља је тукла Ливерпул у финалу Лиге Европе 2016. године. Емери је потом отишао у Пари Сен Жермен и оставио је заоставштину за собом у Севиљи.

Ако Емеријев Арсенал буде бољи од Клоповог Ливерпула у суботу увече, навијачи Тобџија ће имати свако право да верују да их Шпанац води ка бољим временима. Већ сада постоји добар осећај на Емирејтсу после серије од 13 утакмица без пораза у свим такмичењима, од чега су 12 биле победе.

Пева се већ да се "Арсенал вратио". Међутим, постоји ту једна ставка коју треба рећи. Тобџије у том низу нису победиле ниједног од топ шест екипа. А са њима ће се борити за врх Премијер лиге. Биле су то утакмице против -  Вест Хема, Кардифа, Њукасла, Евертона, Вотфорда, Фулама, Лестера и Кристал Паласа у Премијер лиги, Брентфорда, Блекпула у Купу, Ворскле, Карабага и Спортинга из Лисабона у Лиги Европе.

Тако да познаваоци фудбала на Острву имају питање револуције под Емеријем или само низ узрокован и тежином противника.

Какогод, Пјер Емерик Обамејан изгледа оштрији него икада са девет голова која је дао. АлександреЛаказет и Дани Велбек су такође у доброј форми. Такав нападачки потенцијал Арсенал није имао сезонама. Вратио се и Месут Озил. Вратила се и његова веза с нападачима. Ту су и Гранит Џака и Лукас Тореира... Арсенал делује стварно добро.

За сада се Емерију замера то што је његов тим примио 13 голова и то је више од тимова који га окружују на табели. Добар напад је избрисао тај део за сада. И зато ће меч с Ливерпулом бити прави лакмус папир за Арсеналову нову еру. Победи ли у суботу, навијачи могу лагано да верују да је Емери вратио добра стара времена.

Ако изгубе, биће то корак уназад и доказ да Арсенал још не зна с најјачима.

Све наведено могло би да буде кратак сиже са спортског аспекта. Тобџије делују добро, а меч против Клоповог Ливерпула даће нам многе одговоре. Пре свега онај на питање да ли су Тобџије напредовале у односу на стартне поразе од Манчестер Ситија и Челсија. Одговоре добијамо у суботу од 18.30 часова.

Међутим, интересантно је и како је уопште дошло до тога да Емери преузме Арсенал. О томе је управо писао Дејли Мејл.

Заправо, све је почело у соби за састанке на Емирејтсу. Али та соба је за свог кратког живота присуствовала битним састанцима. Налази се на углу зграде, а из ње се виде бројни терени. За сваки случај. Да они који ту дођу не забораве због чега су дошли.

Око дрвеног стола са црвеним столицама. У мају седе шефови Иван Газидис, Раул Санлехи и Свен Мислинтат. Кратка листа је скраћена на три имена. А када је требало да изаберу једног, сви су написали исто име: Унај Емери.

"Била је то велика одлука. Знали смо какву одговорност носимо у рукама. Одлучили смо врло дисциплинованим процесом".

А, како је изгедао тај процес?

Кандидати су мерени у седам различитих категорија. А Емери је, кажу, појединац који је највише импресионирао, иако је добио отказ у Пари Сен Жермену. Тако је Арсенал преживео земљотрес звани одлазак Арсена Венгера.

Почетак с Емеријем је био тежак, ствари су потом почеле да долазе на боље, а врло позитивни ветрови дувају пред долазак Ливерпула на Емирејтс.

Сви једва чекају да виде ко ће бити одуван.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар