Priča: Emerijev lakmus papir...

Liverpul će nam mnogo toga kazati o sadašnjem sastavu Tobdžija.

Fudbal 02.11.2018 | 23:00
Priča: Emerijev lakmus papir...
Kada je Unaj Emeri poslednji put video Jirgena Klopa preko puta sebe, bila je to sjajna stranica njegove karijere. Sevilja je tukla Liverpul u finalu Lige Evrope 2016. godine. Emeri je potom otišao u Pari Sen Žermen i ostavio je zaostavštinu za sobom u Sevilji.

Ako Emerijev Arsenal bude bolji od Klopovog Liverpula u subotu uveče, navijači Tobdžija će imati svako pravo da veruju da ih Španac vodi ka boljim vremenima. Već sada postoji dobar osećaj na Emirejtsu posle serije od 13 utakmica bez poraza u svim takmičenjima, od čega su 12 bile pobede.

Peva se već da se "Arsenal vratio". Međutim, postoji tu jedna stavka koju treba reći. Tobdžije u tom nizu nisu pobedile nijednog od top šest ekipa. A sa njima će se boriti za vrh Premijer lige. Bile su to utakmice protiv -  Vest Hema, Kardifa, Njukasla, Evertona, Votforda, Fulama, Lestera i Kristal Palasa u Premijer ligi, Brentforda, Blekpula u Kupu, Vorskle, Karabaga i Sportinga iz Lisabona u Ligi Evrope.

Tako da poznavaoci fudbala na Ostrvu imaju pitanje revolucije pod Emerijem ili samo niz uzrokovan i težinom protivnika.

Kakogod, Pjer Emerik Obamejan izgleda oštriji nego ikada sa devet golova koja je dao. AleksandreLakazet i Dani Velbek su takođe u dobroj formi. Takav napadački potencijal Arsenal nije imao sezonama. Vratio se i Mesut Ozil. Vratila se i njegova veza s napadačima. Tu su i Granit Džaka i Lukas Toreira... Arsenal deluje stvarno dobro.

Za sada se Emeriju zamera to što je njegov tim primio 13 golova i to je više od timova koji ga okružuju na tabeli. Dobar napad je izbrisao taj deo za sada. I zato će meč s Liverpulom biti pravi lakmus papir za Arsenalovu novu eru. Pobedi li u subotu, navijači mogu lagano da veruju da je Emeri vratio dobra stara vremena.

Ako izgube, biće to korak unazad i dokaz da Arsenal još ne zna s najjačima.

Sve navedeno moglo bi da bude kratak siže sa sportskog aspekta. Tobdžije deluju dobro, a meč protiv Klopovog Liverpula daće nam mnoge odgovore. Pre svega onaj na pitanje da li su Tobdžije napredovale u odnosu na startne poraze od Mančester Sitija i Čelsija. Odgovore dobijamo u subotu od 18.30 časova.

Međutim, interesantno je i kako je uopšte došlo do toga da Emeri preuzme Arsenal. O tome je upravo pisao Dejli Mejl.

Zapravo, sve je počelo u sobi za sastanke na Emirejtsu. Ali ta soba je za svog kratkog života prisustvovala bitnim sastancima. Nalazi se na uglu zgrade, a iz nje se vide brojni tereni. Za svaki slučaj. Da oni koji tu dođu ne zaborave zbog čega su došli.

Oko drvenog stola sa crvenim stolicama. U maju sede šefovi Ivan Gazidis, Raul Sanlehi i Sven Mislintat. Kratka lista je skraćena na tri imena. A kada je trebalo da izaberu jednog, svi su napisali isto ime: Unaj Emeri.

"Bila je to velika odluka. Znali smo kakvu odgovornost nosimo u rukama. Odlučili smo vrlo disciplinovanim procesom".

A, kako je izgedao taj proces?

Kandidati su mereni u sedam različitih kategorija. A Emeri je, kažu, pojedinac koji je najviše impresionirao, iako je dobio otkaz u Pari Sen Žermenu. Tako je Arsenal preživeo zemljotres zvani odlazak Arsena Vengera.

Početak s Emerijem je bio težak, stvari su potom počele da dolaze na bolje, a vrlo pozitivni vetrovi duvaju pred dolazak Liverpula na Emirejts.

Svi jedva čekaju da vide ko će biti oduvan.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar