СУПЕРКЛАСИКО: Предсједник државе је полудио!

Тражи гостујуће навијаче?! Маурисио Макри инсистира да се мечеви на Бомбоњери и Монументалу играју уз присуство навијача два ривала.

Фудбал 04.11.2018 | 22:00
СУПЕРКЛАСИКО: Предсједник државе је полудио!
Суперкласико грозница тресе Аргентину, одбројавају се дани и сати до истоиријског окрпшаја Боке Јуниорс и Ривер Плејта у финалу Копа Либертадорес. Први меч би требало да буде одигран у суботу 10. новембра на Бомбоњери, реванш 14 дана касније на Монументалу.

Термини су померени због скупа Г20 заказаног за 30. новембар и доласка најважнијих светских политичара у Буенос Ајрес. Јужномеричка фудбалска федерација (КОНМЕБОЛ) је брзо реаговала и променила првобитне термине, али је одмах наишла на препреке.

Са променом термина се не слаже Аргентинска фудбалска федерација (АФА) јер су за викенд планирани мечеви домаће Суперлиге. Већ су послали протестно писмо у којем кажу да неће прихватити термине финала. Ипак, чини се да је у питању повређена сујета неких људи аргентинског фудбала који би да се питају и да буду битни у целој ствари око Суперкласика и да су љути јер су прескочени приликом доношења одлуке. Наравно, могуће је одложити утакмице Боке и Ривера за викенд у првенству због Суперкласика и то ће се вероватно и десити када се смири повређена сујета Клаудија Тапије, председника АФА.

Али један други проблем, потенцијално много већи, је у најави.

Председник Аргентине и бивши председник Боке Јуниорс, Маурисио Макри се игра са ватром и јавно апелује да се финални двомеч игра са присуством гостујућих навијача. Познато је да на Суперкласико дуелима од 2013. године нема присталица гостију на трибинама због бројних и крвавих инцидената у прошлости. Чак ни играчи нису сигурни.

Макри, којег називају и аргентинском верзијом Доналда Трампа, сада долива уље на ватру у подивљалој атомсфери због Суперкласика. Наравно да би било лепо да инавијачи оба тима буду на трибинама, али се то у више наврата се показало као неизводљиво када је највећи дерби на свету у питању. Уосталом, јучерашњи дерби Росарија између Сентрала и Њуелса у Купу Аргентине се играо без присуства публике из сигурносних разлога. Када нису способни то да организују с навијачима, шта онда рећи за Суперкласико...  

Међутим, популиста попут Макрија инсистира да се проба.

„Оно што ћемо ми Аргентинци доживети наредних недеља је нешто историјско. Али то је истовремено и прилика да прикажемо озбиљност, зрелост и знак да смо спремни на промене. Да можемо да играмо фудбал у миру. Тражио сам од Министра бебедности да поприча са челницима Буенос Ајреса и да се договоре око могућности доласка гостујућих навијача“, поручио је Макри.

Ово долази из уста председника који је потпуно острашћен, дуго је газдовао у Боки и повезивали су га са хулиганским и криминогеним групама на трибинама Бомбоњере. Поставио је људе блиске себи на челне функције у Савезу због чега се Ривер често жалио.

Аргентинским медијима је потврђено да безбедносне службе испитују терен по налогу виших државних органа, али да су песимисти у могућност организовања таквог догађаја са гостујућим навијачима. Поготово што је ово најважнији Суперкласико у историји који би напунио и три Бомбоњере или Монументала. Тај меч неће желети да пропусте ни најокорелији криминалци и хулигани са трибина. На десетине хиљада навијача неће моћи да дођу до карте за меч, најављена су и окупљања око стадиона, тако да долазак гостујућих фанова заиста изгледа као вођење јагњади на клање...

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар