SUPERKLASIKO: Predsjednik države je poludio!

Traži gostujuće navijače?! Maurisio Makri insistira da se mečevi na Bombonjeri i Monumentalu igraju uz prisustvo navijača dva rivala.

Fudbal 04.11.2018 | 22:00
SUPERKLASIKO: Predsjednik države je poludio!
Superklasiko groznica trese Argentinu, odbrojavaju se dani i sati do istoirijskog okrpšaja Boke Juniors i River Plejta u finalu Kopa Libertadores. Prvi meč bi trebalo da bude odigran u subotu 10. novembra na Bombonjeri, revanš 14 dana kasnije na Monumentalu.

Termini su pomereni zbog skupa G20 zakazanog za 30. novembar i dolaska najvažnijih svetskih političara u Buenos Ajres. Južnomerička fudbalska federacija (KONMEBOL) je brzo reagovala i promenila prvobitne termine, ali je odmah naišla na prepreke.

Sa promenom termina se ne slaže Argentinska fudbalska federacija (AFA) jer su za vikend planirani mečevi domaće Superlige. Već su poslali protestno pismo u kojem kažu da neće prihvatiti termine finala. Ipak, čini se da je u pitanju povređena sujeta nekih ljudi argentinskog fudbala koji bi da se pitaju i da budu bitni u celoj stvari oko Superklasika i da su ljuti jer su preskočeni prilikom donošenja odluke. Naravno, moguće je odložiti utakmice Boke i Rivera za vikend u prvenstvu zbog Superklasika i to će se verovatno i desiti kada se smiri povređena sujeta Klaudija Tapije, predsednika AFA.

Ali jedan drugi problem, potencijalno mnogo veći, je u najavi.

Predsednik Argentine i bivši predsednik Boke Juniors, Maurisio Makri se igra sa vatrom i javno apeluje da se finalni dvomeč igra sa prisustvom gostujućih navijača. Poznato je da na Superklasiko duelima od 2013. godine nema pristalica gostiju na tribinama zbog brojnih i krvavih incidenata u prošlosti. Čak ni igrači nisu sigurni.

Makri, kojeg nazivaju i argentinskom verzijom Donalda Trampa, sada doliva ulje na vatru u podivljaloj atomsferi zbog Superklasika. Naravno da bi bilo lepo da inavijači oba tima budu na tribinama, ali se to u više navrata se pokazalo kao neizvodljivo kada je najveći derbi na svetu u pitanju. Uostalom, jučerašnji derbi Rosarija između Sentrala i Njuelsa u Kupu Argentine se igrao bez prisustva publike iz sigurnosnih razloga. Kada nisu sposobni to da organizuju s navijačima, šta onda reći za Superklasiko...  

Međutim, populista poput Makrija insistira da se proba.

„Ono što ćemo mi Argentinci doživeti narednih nedelja je nešto istorijsko. Ali to je istovremeno i prilika da prikažemo ozbiljnost, zrelost i znak da smo spremni na promene. Da možemo da igramo fudbal u miru. Tražio sam od Ministra bebednosti da popriča sa čelnicima Buenos Ajresa i da se dogovore oko mogućnosti dolaska gostujućih navijača“, poručio je Makri.

Ovo dolazi iz usta predsednika koji je potpuno ostrašćen, dugo je gazdovao u Boki i povezivali su ga sa huliganskim i kriminogenim grupama na tribinama Bombonjere. Postavio je ljude bliske sebi na čelne funkcije u Savezu zbog čega se River često žalio.

Argentinskim medijima je potvrđeno da bezbednosne službe ispituju teren po nalogu viših državnih organa, ali da su pesimisti u mogućnost organizovanja takvog događaja sa gostujućim navijačima. Pogotovo što je ovo najvažniji Superklasiko u istoriji koji bi napunio i tri Bombonjere ili Monumentala. Taj meč neće želeti da propuste ni najokoreliji kriminalci i huligani sa tribina. Na desetine hiljada navijača neće moći da dođu do karte za meč, najavljena su i okupljanja oko stadiona, tako da dolazak gostujućih fanova zaista izgleda kao vođenje jagnjadi na klanje...

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar