Србија са комшијама хоће организацију СП-а 2030. године!

Може ли сан да постане стварност?

Фудбал 04.11.2018 | 21:00
Србија са комшијама хоће организацију СП-а 2030. године!
Светско првенство у Русији било је једно од финансијских најисплативијих у фудбалској историји, а уколико се све коцкице буду поклопиле, озбиљан финансијски подстицај могла би да добије и Србија!

Према информацијама румунског новинара Емануела Рошуа, иначе добро упознатог у фудбалска дешавања у својој земљи, Србија жели организацију Мундијала 2030. године заједно са својим комшијама - Румунијом, Бугарском и Грчком! Рошу се позива на своје, политичке изворе из Румуније, што даје на додатној тежини. 

Како је објавио угледни грчки портал Спорт24, четири поменуте државе заиста планирају да поднесу своју пријаву за организацију Светског првенства за 12 година! Тако је објављено на великом самиту који се данас одржава у Варни, на којој и учествују највиши званичници Бугарске, Румуније, Грчке и Србије. Грчки премијер Алексис Ципрас потврдио је да ће се о овој теми темељније причати у наредним месецима.

”Ово је тема о којој ћемо дефинитивно разговарати убудуће”, поручио је Ципрас.

На његову изјаву надовезао се и премијер Бугарске Бојко Борисов изјавом да је овакав потез потребан земљама у региону.
”Потребно је да заједно поднесемо захтев за организацију Мундијала 2030. године”, кратко је поручиоБојков.

Заменик министра Јоргос Василијадис каже да се већ дуго ради на плану могуће организације оваквог турнира.

Ипак, Србија, Бугарска, Румунија и Грчка нису једине земље које желе организацију највећег фудбалског, репрезентативног турнира. Најављена је сигурна, заједничка кандидатура Аргентине, Уругваја и Парагваја, као и Алжира, Марока и Туниса. Аргентина, Уругвај и Парагвај су донекле и фаворити за организацију, пошто ће 2030. године бити тачно 100 година о првог Светског првенства организованог у Монтевидеу. План је да, уколико би ове три јужноамеричке државе добиле кандидатуру, да финале поново буде у уругвајском Монтевидеу. 

Међу заинтересованим државама за организацију турнира су: Камерун и Египат (заједничка кандидатура), Енглеска, Шкотска, Велс, Северна Ирска и Република Ирска (заједничка кандидатура), Шпанија, која чека одговор Португалије о заједничкој кандидатури и Јужна Кореја, која чека одговоре Северне Кореје, Јапана и Кине о истом подухвату.

Невероватно звучи, али ова информација се донкеле поклапа са жељама највиших државних органа у Србији да се у Сурчину гради Национални стадион. 

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар