Srbija sa komšijama hoće organizaciju SP-a 2030. godine!

Može li san da postane stvarnost?

Fudbal 04.11.2018 | 21:00
Srbija sa komšijama hoće organizaciju SP-a 2030. godine!
Svetsko prvenstvo u Rusiji bilo je jedno od finansijskih najisplativijih u fudbalskoj istoriji, a ukoliko se sve kockice budu poklopile, ozbiljan finansijski podsticaj mogla bi da dobije i Srbija!

Prema informacijama rumunskog novinara Emanuela Rošua, inače dobro upoznatog u fudbalska dešavanja u svojoj zemlji, Srbija želi organizaciju Mundijala 2030. godine zajedno sa svojim komšijama - Rumunijom, Bugarskom i Grčkom! Rošu se poziva na svoje, političke izvore iz Rumunije, što daje na dodatnoj težini. 

Kako je objavio ugledni grčki portal Sport24, četiri pomenute države zaista planiraju da podnesu svoju prijavu za organizaciju Svetskog prvenstva za 12 godina! Tako je objavljeno na velikom samitu koji se danas održava u Varni, na kojoj i učestvuju najviši zvaničnici Bugarske, Rumunije, Grčke i Srbije. Grčki premijer Aleksis Cipras potvrdio je da će se o ovoj temi temeljnije pričati u narednim mesecima.

”Ovo je tema o kojoj ćemo definitivno razgovarati ubuduće”, poručio je Cipras.

Na njegovu izjavu nadovezao se i premijer Bugarske Bojko Borisov izjavom da je ovakav potez potreban zemljama u regionu.
”Potrebno je da zajedno podnesemo zahtev za organizaciju Mundijala 2030. godine”, kratko je poručioBojkov.

Zamenik ministra Jorgos Vasilijadis kaže da se već dugo radi na planu moguće organizacije ovakvog turnira.

Ipak, Srbija, Bugarska, Rumunija i Grčka nisu jedine zemlje koje žele organizaciju najvećeg fudbalskog, reprezentativnog turnira. Najavljena je sigurna, zajednička kandidatura Argentine, Urugvaja i Paragvaja, kao i Alžira, Maroka i Tunisa. Argentina, Urugvaj i Paragvaj su donekle i favoriti za organizaciju, pošto će 2030. godine biti tačno 100 godina o prvog Svetskog prvenstva organizovanog u Montevideu. Plan je da, ukoliko bi ove tri južnoameričke države dobile kandidaturu, da finale ponovo bude u urugvajskom Montevideu. 

Među zainteresovanim državama za organizaciju turnira su: Kamerun i Egipat (zajednička kandidatura), Engleska, Škotska, Vels, Severna Irska i Republika Irska (zajednička kandidatura), Španija, koja čeka odgovor Portugalije o zajedničkoj kandidaturi i Južna Koreja, koja čeka odgovore Severne Koreje, Japana i Kine o istom poduhvatu.

Neverovatno zvuči, ali ova informacija se donkele poklapa sa željama najviših državnih organa u Srbiji da se u Surčinu gradi Nacionalni stadion. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar