Тринкијери: Звезда је боља, не бојим се изазова!

Нови тренер кошараша Партизана Андреа Тринкијери опширно је говорио о својим очекивањима у новом клубу на свом представљању у хали "Пионир".  Тринкијери: Излазна клаузула? Пљескавице! Андреа Тринкијери од данас је нови тренер КК Партизан. Уговор на три године. Погледајте његово прво обраћање медијима у новој улози. Остоја Мијаиловић: "Паре нека остану загонетка за оне који о томе размишљају". На поклон - карикатура. . .

Кошарка 02.11.2018 | 17:00
Тринкијери: Звезда је боља, не бојим се изазова!
Медијски представници су дошли у рекордном броју како би присуствовали представљању, али и првим званичним речима новог тренера Партизана.

Сви са знатижељом исчекују представљање италијанског стручњака који је пред долазак једино изјавио, а пренео Партизана Остоја Мијаиловић, да је одабрао црно-беле "због традиције у породици".

"Ја сам први страни тренер овде после пуно година. Ово је земља кошарке. Имао сам пуно понуда током лета. За мене је ово изузетно занимљиво. Ви, играчи, ова екипа. Ако мислите да су ме довели да добијем две утакмице... Партизан је бренд", рекао јеТринкијери.

Италијански стручњак је дао своје виђење о фаворитима у АБА лиги, али није конретко рекао шта се очекује од њега и његових играча.

"Овде у задњим годинама Звезда све добија, они су овде фаворити. Играмо са Мегом, они имају 5-0 а ми 2-3. У овом тренутку Звезда је боља, Будућност игра Евролигу. Мега није изгубила ниједну утакмицу и то је млада екпа која игра са енергије и господин Мишко Ражнатовић је направио одличну екипу", поручио је Тринкијери.

"Имам квалификације да будем тренер у Партизану. Ја нисам правио екипу, нисам припремљен, али председник је био изузетан у бирању и морамо да направимо најбоље могуће. Резултати нису у нашим рукама. Ово није клуб, већ живот", заинтригирао је јавностТринкијери и додао:

"Екипа ће дати све од себе да буде што боља. Ја гарантујем да ћемо толико радити да ћемо бити бољи. Колико бољи, не знам. Није моменат да навијачи кажу да морамо нешто. Ја немам довољно менталне снаге да издржим то".

Бивши тренер Кантуа, Уникса и Бамберга поручио је да је циљ јасан.

"Сто посто АБА лига. То је прва ствар, после иде све остало".

Тринкијери је више пута поновио да може да обећа само да ће се његова екипа трудити и да ће напредовати, али не и колико.

"Ово је за мене најбоља екипа на свету, моја екипа. Ако им нешто фали то ћемо надокнадити. Председник ми да материјал, ја направим најбоље могуће са тиме. То је план. Ја тренутно не знам ко ће наступати, али знам да ћемо се трудити", казао је Андреа.

О појачањима каже да ће највеће бити подршка навијача.

"Имамо такве навијач да ће они бити прво појачање. Најгоре је кад се млади играчи плаше грешку, морамо да их подржимо. Циљ је преживети, сваки дан... Хтео сам Клеја Томпсон, али га Голден Стејт не даје и шта ми преостаје? Да радимо сваким даном све више у дворани и напредујем".

Италијан је истакао да Партизан тренутно нема правог вођу, али да се он не боји тог и осталих изазова

"Ова екипа нема лидера. Ја желим бити тај лидер, да им покажем пут. Ја се не бојим изазова. Ја имам идеју, али све корак, по корак", закључио је нови тренер Партизана.

Андреа Тринкијери је изјавио да долазак у Партизан и понуду да ради у Београду схватио каовелики изазов у каријери и да жели да остави дубок траг.

Председник КК Партизан Остоја Мијаиловић рекао је да не жели да прича о новцу и о сумама које се помињу у јавности. "Те суме које се помињу, нека то остане загонетка за оне који се тиме баве. Као и одакле нам новац".

Тринкијери је додао: "Нисам дошао овде због пара сигурно. Мени је част да будем тренер Партизана, јер ово није клуб, ово је више од тога".

"Част ми је што сам први страни тренер у Партизану. Кад бих почео да набрајам имена у Партизану, немамо толико времена... Професор Николић, Вујошевић, Обрадовић...Ово је чиста кошарка, више титула него цео НБА. Огромна одговорност је испред мене, пуне руке посла, не знам да ли ће ми две руке бити довољне".

Овако је одговорио на новинарско питање о новцу:

"Је л' ви заиста мислите да сам ја овде због пара? Ако знате каква је кошарка, како дува ветар... сигурно нисам овде због новца".

Објаснио је шта му је био мотив:

"Желим да направим нешто што ће да траје, ја радим у спорту, а у спорту је изазов као бензин. Без тога се не може. Имао сам понуда овог лета, али нисам нашао праву средину и кад сам се упознао са председником (Мијаиловићем) први утисак ми је била хемија. Мени је јасно да овај менаџмент има бизнис план, пројекат. То је озбиљна прича и морамо да будемо кошаркашки како треба. Екипа мора да иде истом брзином и морамо да нађемо тај исти ритам. Колико ће за то требати времена? Појма немам, да вас не лажем. Екипа је у депресији, ниже пораз, морам играче прво психолошки да подигнем".

Рекао је да је Партизан за њега "специјално место" и додао: "За почетак погодио сам кравату (црно-бела, прим. аут.)".

"За мене је ово сад врло занимљиво. И не мислите да су ме довели да бих добио две утакмице...Ово је специјално место, специјална средина. Партизан је био бренд и остао је бренд и желео бих да то остане. Желео бих да нешто оставим иза себе, да дуго траје", рекао је Тринкијери.

Као прво појачање навео је - навијаче Партизана, а онда је цитирао речи једне од навијачких песама:

"Наше снаге јачају сваким новим даном".

Циљ?

"Да преживимо. Сваки дан. Ево, јутрос сам питао председника да ли може да ми доведе Клеја Томпсона, рекао је да ће учинити све...Али, Голден Стејт га не пушта и шта ми преостаје? Да радимо сваким даном све више у дворани и напредујемо", рекао је Тринкијери и наставио:

"Управа је пред мене ставила нешто јако тешко - резултате и развијање играча. Млади играчи веома греше. Млади играч иде према грешки јер је неискусан, преплашен. Али, Партизан, погледајте те играче, Дивац, Паспаљ, Ребрача, Даниловић, па Ловерњ, Вестерман, Бертанс који је сад у НБА. Где је дошао да се развије? Овде и зато је то за мене огроман изазов. Да ли ће бити тешко? Већ је тешко. Да је све у реди не бих ја био овде. Да је лако не бих био овде".

Да ли се чуо са Жељком Обрадовићем?

"Ово је за мене велика одлука. 60% људи није схватило мој потез, али ја не волим мејнстрим. Био сам у Русији, имао сам огроман буџет, све је тамо огромно. Одем из Русије у Немачку и сви ми кажу: 'Је л' си ти луд?' Нисам луд. Ја знам да је ово овде мени велики ризик, али и изазов. И кад дођеш до тешких одлука, нормално је да зовеш некога кога поштујеш. Одговор на ово питање је ДА. И лично се ставио у причу".

О ризику и црвеној боји...

"Ризик је кад имаш породицу, чуваш децу, на послу, са тим се живи. Јесте велики ризик, али сам се бацио на то и биће тешко, уверен сам у једно, даћу све од себе. Имам квалификација да будем тренер Партизана? Мислим да имам, зар не? Ово није клуб, већ живот", рекао је Тринкијери и обећао велики рад и зној, сликовито и да може мајица да се натопи крвљу, иако "црвена боја није омиљена".

Да ли у уговору постоји нека излазна клаузула?

"Имамо јако важну клаузулу у уговору - да ми се каже где су добре пљескавице у Београду и ако тога нема идем кући одмах", нашалио се Тринкијери.

За крај промоције и разговора са новинарима, Тринкијери је добио поклон - своју карикатуру коју је направио Илија Сармеш "Сармагедон". Када је направио карикатуру итаклијанског тренера и објавио је на друшптвеним мрежама, Тринкијери је написао како му се допада (лајковао је) и одмах је ставио на свој Тwиттер налог.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар