Trinkijeri: Zvezda je bolja, ne bojim se izazova!

Novi trener košaraša Partizana Andrea Trinkijeri opširno je govorio o svojim očekivanjima u novom klubu na svom predstavljanju u hali "Pionir".  Trinkijeri: Izlazna klauzula? Pljeskavice! Andrea Trinkijeri od danas je novi trener KK Partizan. Ugovor na tri godine. Pogledajte njegovo prvo obraćanje medijima u novoj ulozi. Ostoja Mijailović: "Pare neka ostanu zagonetka za one koji o tome razmišljaju". Na poklon - karikatura. . .

Košarka 02.11.2018 | 17:00
Trinkijeri: Zvezda je bolja, ne bojim se izazova!
Medijski predstavnici su došli u rekordnom broju kako bi prisustvovali predstavljanju, ali i prvim zvaničnim rečima novog trenera Partizana.

Svi sa znatiželjom isčekuju predstavljanje italijanskog stručnjaka koji je pred dolazak jedino izjavio, a preneo Partizana Ostoja Mijailović, da je odabrao crno-bele "zbog tradicije u porodici".

"Ja sam prvi strani trener ovde posle puno godina. Ovo je zemlja košarke. Imao sam puno ponuda tokom leta. Za mene je ovo izuzetno zanimljivo. Vi, igrači, ova ekipa. Ako mislite da su me doveli da dobijem dve utakmice... Partizan je brend", rekao jeTrinkijeri.

Italijanski stručnjak je dao svoje viđenje o favoritima u ABA ligi, ali nije konretko rekao šta se očekuje od njega i njegovih igrača.

"Ovde u zadnjim godinama Zvezda sve dobija, oni su ovde favoriti. Igramo sa Megom, oni imaju 5-0 a mi 2-3. U ovom trenutku Zvezda je bolja, Budućnost igra Evroligu. Mega nije izgubila nijednu utakmicu i to je mlada ekpa koja igra sa energije i gospodin Miško Ražnatović je napravio odličnu ekipu", poručio je Trinkijeri.

"Imam kvalifikacije da budem trener u Partizanu. Ja nisam pravio ekipu, nisam pripremljen, ali predsednik je bio izuzetan u biranju i moramo da napravimo najbolje moguće. Rezultati nisu u našim rukama. Ovo nije klub, već život", zaintrigirao je javnostTrinkijeri i dodao:

"Ekipa će dati sve od sebe da bude što bolja. Ja garantujem da ćemo toliko raditi da ćemo biti bolji. Koliko bolji, ne znam. Nije momenat da navijači kažu da moramo nešto. Ja nemam dovoljno mentalne snage da izdržim to".

Bivši trener Kantua, Uniksa i Bamberga poručio je da je cilj jasan.

"Sto posto ABA liga. To je prva stvar, posle ide sve ostalo".

Trinkijeri je više puta ponovio da može da obeća samo da će se njegova ekipa truditi i da će napredovati, ali ne i koliko.

"Ovo je za mene najbolja ekipa na svetu, moja ekipa. Ako im nešto fali to ćemo nadoknaditi. Predsednik mi da materijal, ja napravim najbolje moguće sa time. To je plan. Ja trenutno ne znam ko će nastupati, ali znam da ćemo se truditi", kazao je Andrea.

O pojačanjima kaže da će najveće biti podrška navijača.

"Imamo takve navijač da će oni biti prvo pojačanje. Najgore je kad se mladi igrači plaše grešku, moramo da ih podržimo. Cilj je preživeti, svaki dan... Hteo sam Kleja Tompson, ali ga Golden Stejt ne daje i šta mi preostaje? Da radimo svakim danom sve više u dvorani i napredujem".

Italijan je istakao da Partizan trenutno nema pravog vođu, ali da se on ne boji tog i ostalih izazova

"Ova ekipa nema lidera. Ja želim biti taj lider, da im pokažem put. Ja se ne bojim izazova. Ja imam ideju, ali sve korak, po korak", zaključio je novi trener Partizana.

Andrea Trinkijeri je izjavio da dolazak u Partizan i ponudu da radi u Beogradu shvatio kaoveliki izazov u karijeri i da želi da ostavi dubok trag.

Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović rekao je da ne želi da priča o novcu i o sumama koje se pominju u javnosti. "Te sume koje se pominju, neka to ostane zagonetka za one koji se time bave. Kao i odakle nam novac".

Trinkijeri je dodao: "Nisam došao ovde zbog para sigurno. Meni je čast da budem trener Partizana, jer ovo nije klub, ovo je više od toga".

"Čast mi je što sam prvi strani trener u Partizanu. Kad bih počeo da nabrajam imena u Partizanu, nemamo toliko vremena... Profesor Nikolić, Vujošević, Obradović...Ovo je čista košarka, više titula nego ceo NBA. Ogromna odgovornost je ispred mene, pune ruke posla, ne znam da li će mi dve ruke biti dovoljne".

Ovako je odgovorio na novinarsko pitanje o novcu:

"Je l' vi zaista mislite da sam ja ovde zbog para? Ako znate kakva je košarka, kako duva vetar... sigurno nisam ovde zbog novca".

Objasnio je šta mu je bio motiv:

"Želim da napravim nešto što će da traje, ja radim u sportu, a u sportu je izazov kao benzin. Bez toga se ne može. Imao sam ponuda ovog leta, ali nisam našao pravu sredinu i kad sam se upoznao sa predsednikom (Mijailovićem) prvi utisak mi je bila hemija. Meni je jasno da ovaj menadžment ima biznis plan, projekat. To je ozbiljna priča i moramo da budemo košarkaški kako treba. Ekipa mora da ide istom brzinom i moramo da nađemo taj isti ritam. Koliko će za to trebati vremena? Pojma nemam, da vas ne lažem. Ekipa je u depresiji, niže poraz, moram igrače prvo psihološki da podignem".

Rekao je da je Partizan za njega "specijalno mesto" i dodao: "Za početak pogodio sam kravatu (crno-bela, prim. aut.)".

"Za mene je ovo sad vrlo zanimljivo. I ne mislite da su me doveli da bih dobio dve utakmice...Ovo je specijalno mesto, specijalna sredina. Partizan je bio brend i ostao je brend i želeo bih da to ostane. Želeo bih da nešto ostavim iza sebe, da dugo traje", rekao je Trinkijeri.

Kao prvo pojačanje naveo je - navijače Partizana, a onda je citirao reči jedne od navijačkih pesama:

"Naše snage jačaju svakim novim danom".

Cilj?

"Da preživimo. Svaki dan. Evo, jutros sam pitao predsednika da li može da mi dovede Kleja Tompsona, rekao je da će učiniti sve...Ali, Golden Stejt ga ne pušta i šta mi preostaje? Da radimo svakim danom sve više u dvorani i napredujemo", rekao je Trinkijeri i nastavio:

"Uprava je pred mene stavila nešto jako teško - rezultate i razvijanje igrača. Mladi igrači veoma greše. Mladi igrač ide prema greški jer je neiskusan, preplašen. Ali, Partizan, pogledajte te igrače, Divac, Paspalj, Rebrača, Danilović, pa Lovernj, Vesterman, Bertans koji je sad u NBA. Gde je došao da se razvije? Ovde i zato je to za mene ogroman izazov. Da li će biti teško? Već je teško. Da je sve u redi ne bih ja bio ovde. Da je lako ne bih bio ovde".

Da li se čuo sa Željkom Obradovićem?

"Ovo je za mene velika odluka. 60% ljudi nije shvatilo moj potez, ali ja ne volim mejnstrim. Bio sam u Rusiji, imao sam ogroman budžet, sve je tamo ogromno. Odem iz Rusije u Nemačku i svi mi kažu: 'Je l' si ti lud?' Nisam lud. Ja znam da je ovo ovde meni veliki rizik, ali i izazov. I kad dođeš do teških odluka, normalno je da zoveš nekoga koga poštuješ. Odgovor na ovo pitanje je DA. I lično se stavio u priču".

O riziku i crvenoj boji...

"Rizik je kad imaš porodicu, čuvaš decu, na poslu, sa tim se živi. Jeste veliki rizik, ali sam se bacio na to i biće teško, uveren sam u jedno, daću sve od sebe. Imam kvalifikacija da budem trener Partizana? Mislim da imam, zar ne? Ovo nije klub, već život", rekao je Trinkijeri i obećao veliki rad i znoj, slikovito i da može majica da se natopi krvlju, iako "crvena boja nije omiljena".

Da li u ugovoru postoji neka izlazna klauzula?

"Imamo jako važnu klauzulu u ugovoru - da mi se kaže gde su dobre pljeskavice u Beogradu i ako toga nema idem kući odmah", našalio se Trinkijeri.

Za kraj promocije i razgovora sa novinarima, Trinkijeri je dobio poklon - svoju karikaturu koju je napravio Ilija Sarmeš "Sarmagedon". Kada je napravio karikaturu itaklijanskog trenera i objavio je na drušptvenim mrežama, Trinkijeri je napisao kako mu se dopada (lajkovao je) i odmah je stavio na svoj Twitter nalog.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar