Вишеград постаје мјесто мурала

Вишеград би, ако се настави оваквим темпом осликавања слободних површина могао ускоро постати град мурала.  

Република Српска 02.11.2018 | 15:31
Вишеград постаје мјесто мурала
Први већи и значајнији мурал, ако се не рачунају они са ликом друга Тита, насликао је вишеградски академски сликар Јеленко Јањић деведесетих година прошлог вијека у простору за турбине Хидроелектране „Вишеград“. На њему је стилизован мост Мемед-паше Соколовића на Дрини.

Јањић је ових дана усресређен на то да у насељу Гарча, на бетонском подзиду, исцрта Ћуприју на Дрини и лик нобеловца Иве Андрића.
Кад се све заврши биће то највећи осликани простор у граду површине око 200 метара квадратних.

Директор Градске галерије Славко Тушевљак каже да је приликом доласка у галерију обећао да ће, вођен искуством из других урбаних средина, покренути иницијативу за омогућити израду мурала.

„Мурали су хит у свијету јер они оплемељују простор, најчешће градско сивило. Општина је подржала идеју и планирала средства за ову намјену у оквиру градске галерије, онда смо прегледали празне површине и одлучили се да то буде овдје, на уласку у град из правца Сарајева на раскрсници", истакао је Тушевљак.

Он додаје да се на овом неће стати и да ће се осликавати и друге бетонске површине и подзиди.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Може постати и град нечег другог

02.11.2018 14:41

Биће познатији као град у коме је власт снсд-а коју је директно довео професор Кустурица на власт почела да се свети баш њему који их је довео и гарантовао народу да ће он преко Додика а они са њим помоћи овом граду,међутим исти ти локлани мишеви почињу да смјештају баш њему и да објашњава народу како је професор крив за све па и за то што град на двије ријеке и толико извора пије заражену воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма готови су

02.11.2018 15:10

Ова власт у Вишеграду ће бити прва која ће бити смјењена још и прије избора,такво понашање према професору Кустурици је не схватљиво никоме у Вишеграду,навикли да краду и да отимају а друштвено добро за њих је непознаница,саможиви Петровић који је до сада доказан као неко ко је од плате купио фабрику од пол милиона и још толико уложио у њу.

Name

Оља

03.11.2018 12:22

Лијепо је, али бојим се да не претјерамо, да тог моста не буде превисе, као и слика Иве Андрица. Да се то не претвори у своју супротност, па умјесто да привлаци, поцне да изазива досаду. Златно правило је "мјера у свему па и у љепоти".

ОДГОВОРИТЕ