Višegrad postaje mjesto murala

Višegrad bi, ako se nastavi ovakvim tempom oslikavanja slobodnih površina mogao uskoro postati grad murala.  

Republika Srpska 02.11.2018 | 15:31
Višegrad postaje mjesto murala
Prvi veći i značajniji mural, ako se ne računaju oni sa likom druga Tita, naslikao je višegradski akademski slikar Jelenko Janjić devedesetih godina prošlog vijeka u prostoru za turbine Hidroelektrane „Višegrad“. Na njemu je stilizovan most Memed-paše Sokolovića na Drini.

Janjić je ovih dana usresređen na to da u naselju Garča, na betonskom podzidu, iscrta Ćupriju na Drini i lik nobelovca Ive Andrića.
Kad se sve završi biće to najveći oslikani prostor u gradu površine oko 200 metara kvadratnih.

Direktor Gradske galerije Slavko Tuševljak kaže da je prilikom dolaska u galeriju obećao da će, vođen iskustvom iz drugih urbanih sredina, pokrenuti inicijativu za omogućiti izradu murala.

„Murali su hit u svijetu jer oni oplemeljuju prostor, najčešće gradsko sivilo. Opština je podržala ideju i planirala sredstva za ovu namjenu u okviru gradske galerije, onda smo pregledali prazne površine i odlučili se da to bude ovdje, na ulasku u grad iz pravca Sarajeva na raskrsnici", istakao je Tuševljak.

On dodaje da se na ovom neće stati i da će se oslikavati i druge betonske površine i podzidi.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Može postati i grad nečeg drugog

02.11.2018 14:41

Biće poznatiji kao grad u kome je vlast snsd-a koju je direktno doveo profesor Kusturica na vlast počela da se sveti baš njemu koji ih je doveo i garantovao narodu da će on preko Dodika a oni sa njim pomoći ovom gradu,međutim isti ti loklani miševi počinju da smještaju baš njemu i da objašnjava narodu kako je profesor kriv za sve pa i za to što grad na dvije rijeke i toliko izvora pije zaraženu vodu.

ODGOVORITE
Name

ma gotovi su

02.11.2018 15:10

Ova vlast u Višegradu će biti prva koja će biti smjenjena još i prije izbora,takvo ponašanje prema profesoru Kusturici je ne shvatljivo nikome u Višegradu,navikli da kradu i da otimaju a društveno dobro za njih je nepoznanica,samoživi Petrović koji je do sada dokazan kao neko ko je od plate kupio fabriku od pol miliona i još toliko uložio u nju.

Name

Olja

03.11.2018 12:22

Lijepo je, ali bojim se da ne pretjeramo, da tog mosta ne bude previse, kao i slika Ive Andrica. Da se to ne pretvori u svoju suprotnost, pa umjesto da privlaci, pocne da izaziva dosadu. Zlatno pravilo je "mjera u svemu pa i u ljepoti".

ODGOVORITE