Дозвола закочила усељење у дом

Студенти који су стекли право на смјештај у другом павиљону Студентског центра „Никола Тесла“ у Бањалуци још увијек не могу задужити свој кревет.  А како ствари стоје након данашње посјете надлежних организација и студентских представника не зна се ни када ће почети са усељењем.

Република Српска 02.11.2018 | 15:00
Дозвола закочила усељење у дом
Ускоро! – најчешћа ријеч који су студенти који живе у домовима Студентског центра „Никола Тесла“ чули када је надлежним институцијама било постављено питање када ће почети усељење у прва два павиљона. Само за други павиљон, „ускоро“ се чуло три пута у посљедњих мјесец дана. Вршилац дужности директора СЦ Драгослав Топић каже да је други павиљон потпуно спреман, али да постоји нови проблем.

„Искрено на основу документације и увида, чекамо употребну дозволу. То не зависи од наше установе. Ево видјећемо данас докле се дошло са тим. Оно што знамо данас, јесте да недостаје документација за противпожарну заштиту, без које је немогуће уселити студенте у дом и добити употребну дозволу“, каже в.д. директора СЦ „Никола Тесла“ Драгослав Топић.

„Технички пријем је највећи проблем. Тренутно не знамо, немамо те информације. Те информације једино има министар. Има још ситница које треба поправити, надамо се да ће то извођач ријешити у што краћем року. Нпр. у неким собама туш кабине још пуштају воду у собе, била је рупа на четвртом спрату у зиду, што је санирао извођач и сматрамо да је то сада коначно завршено“, каже предсједник Скупштине студената СЦ „Никола Тесла“ Љубиша Карлица.

Када ће бити усељење не зна ни нови вршилац дужности министра просвјете. Ален Шеранић каже да је циљ да се што прије добије употребна дозвола.

„Сада ћемо бити у прилици да видимо шта је то још неопходно од документације и шта је потребно да се припреми да би се доставило Градској управи Бањалуке, јер Градска управа Бањалуке ће с обзиром да смо већ разговарали са њима који и пружају подршку овом процесу врло брзо издати употребну дозволу. Али то је предуслов да бисмо били сигурни да су студенти безбједни у условима у којима ће боравити“, каже в.д. министра просвјете и културе РС Ален Шеранић.

Из Управе града Бања Лука кажу да им до данас није достављена документација, али да се овим проблемом не бави градска комисија, већ она која је ангажована да испита шта је потребно од докумената. Након што то буде завршено, документација стиже на адресу Градске управе.

И док се чека на усељење у други павиљон, радови на првом тренутно су у току. Иако је прије мјесец дана речено да ће бити готов до средине новембра, то се неће догодити. Нови рок који су саопштили из управе је крај новембра.

Одлагање највише иде на штету студената. Њих око 700, који ће стећи право на смјештај у први и други павиљон СЦ „Никола Тесла“ остаје на чекању. Дио њих смјештен је у трећи и четврти павиљон, а дио користи приватан смјештај, који плаћају из свог џепа.

„Новоуписани студенти, њих 88 тренутно станује приватно, плаћају сами себи трошкове смјештаја, што представља велики проблем за нас као организацију, као и за саме те студенте. Ми смо планирали да тражимо од министра захтјев да се то финансијски надокнади“, каже предсједник Скупштине студената СЦ „Никола Тесла“ Љубиша Карлица.

У низу проблема са којима су суочени, студенти су добили и једну добру вијест. Цијене смјештаја у другом павиљону остаће исте као и прије санације и износиће 25 марака.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Правник

02.11.2018 15:02

Е мој директоре ја кад не бих знао одговор на та питања у приватној фирми одмах бих добио ногу.

ОДГОВОРИТЕ