Dozvola zakočila useljenje u dom

Studenti koji su stekli pravo na smještaj u drugom paviljonu Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci još uvijek ne mogu zadužiti svoj krevet.  A kako stvari stoje nakon današnje posjete nadležnih organizacija i studentskih predstavnika ne zna se ni kada će početi sa useljenjem.

Republika Srpska 02.11.2018 | 15:00
Dozvola zakočila useljenje u dom
Uskoro! – najčešća riječ koji su studenti koji žive u domovima Studentskog centra „Nikola Tesla“ čuli kada je nadležnim institucijama bilo postavljeno pitanje kada će početi useljenje u prva dva paviljona. Samo za drugi paviljon, „uskoro“ se čulo tri puta u posljednjih mjesec dana. Vršilac dužnosti direktora SC Dragoslav Topić kaže da je drugi paviljon potpuno spreman, ali da postoji novi problem.

„Iskreno na osnovu dokumentacije i uvida, čekamo upotrebnu dozvolu. To ne zavisi od naše ustanove. Evo vidjećemo danas dokle se došlo sa tim. Ono što znamo danas, jeste da nedostaje dokumentacija za protivpožarnu zaštitu, bez koje je nemoguće useliti studente u dom i dobiti upotrebnu dozvolu“, kaže v.d. direktora SC „Nikola Tesla“ Dragoslav Topić.

„Tehnički prijem je najveći problem. Trenutno ne znamo, nemamo te informacije. Te informacije jedino ima ministar. Ima još sitnica koje treba popraviti, nadamo se da će to izvođač riješiti u što kraćem roku. Npr. u nekim sobama tuš kabine još puštaju vodu u sobe, bila je rupa na četvrtom spratu u zidu, što je sanirao izvođač i smatramo da je to sada konačno završeno“, kaže predsjednik Skupštine studenata SC „Nikola Tesla“ Ljubiša Karlica.

Kada će biti useljenje ne zna ni novi vršilac dužnosti ministra prosvjete. Alen Šeranić kaže da je cilj da se što prije dobije upotrebna dozvola.

„Sada ćemo biti u prilici da vidimo šta je to još neophodno od dokumentacije i šta je potrebno da se pripremi da bi se dostavilo Gradskoj upravi Banjaluke, jer Gradska uprava Banjaluke će s obzirom da smo već razgovarali sa njima koji i pružaju podršku ovom procesu vrlo brzo izdati upotrebnu dozvolu. Ali to je preduslov da bismo bili sigurni da su studenti bezbjedni u uslovima u kojima će boraviti“, kaže v.d. ministra prosvjete i kulture RS Alen Šeranić.

Iz Uprave grada Banja Luka kažu da im do danas nije dostavljena dokumentacija, ali da se ovim problemom ne bavi gradska komisija, već ona koja je angažovana da ispita šta je potrebno od dokumenata. Nakon što to bude završeno, dokumentacija stiže na adresu Gradske uprave.

I dok se čeka na useljenje u drugi paviljon, radovi na prvom trenutno su u toku. Iako je prije mjesec dana rečeno da će biti gotov do sredine novembra, to se neće dogoditi. Novi rok koji su saopštili iz uprave je kraj novembra.

Odlaganje najviše ide na štetu studenata. Njih oko 700, koji će steći pravo na smještaj u prvi i drugi paviljon SC „Nikola Tesla“ ostaje na čekanju. Dio njih smješten je u treći i četvrti paviljon, a dio koristi privatan smještaj, koji plaćaju iz svog džepa.

„Novoupisani studenti, njih 88 trenutno stanuje privatno, plaćaju sami sebi troškove smještaja, što predstavlja veliki problem za nas kao organizaciju, kao i za same te studente. Mi smo planirali da tražimo od ministra zahtjev da se to finansijski nadoknadi“, kaže predsjednik Skupštine studenata SC „Nikola Tesla“ Ljubiša Karlica.

U nizu problema sa kojima su suočeni, studenti su dobili i jednu dobru vijest. Cijene smještaja u drugom paviljonu ostaće iste kao i prije sanacije i iznosiće 25 maraka.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pravnik

02.11.2018 15:02

E moj direktore ja kad ne bih znao odgovor na ta pitanja u privatnoj firmi odmah bih dobio nogu.

ODGOVORITE