Гдје електронски отпад склонити?

Према подацима најновијег истраживања програма за околину Уједињених нација, количина електронског отпада сваке године расте за 40 милиона тона и тим представља један од најгорих облика загађивања планете Земље.

Република Српска 02.11.2018 | 11:32
Гдје електронски отпад склонити?
Иако Закону о управљању отпадом постоји, акт који детаљано прописује мјере забране и ограничења коришћтења електричне и електронске опреме која садржи опасне материје, те начин и поступак управљања овим отпадом, тек је у изради.

“Оно што није прецизно дефинисано јесте да је требало након усвајања Закона о управљању отпадом и категоризацији, да се донесе један правилник који би дефинисао начине и методе транспорта, привременог складиштења и даље поступање са тим отпадом. Тај правилник није донијет од стране министарства, али очекује се да ће у наредном преиоду доношењем тог Правилника, неке ствари бити јасније, рекао је Драгиша Марјановић директор “Еко - депа” Бијељина.

Ако узмемо у обзир да је одлагање овог опасног отпада у Српској тек у зачећу, грађани готово да ни не знају како поступити са њим, поставља се питање, како се компаније, институције и министарства рјешавају старих рачунара, телефона и осталог отпада опасног по околину? Док чекамо званичан правилник од министарства, сналазимо се како знамо и умијемо.

“Формирао сам магацин у који смјештам и прикупљам електронски отпад, а када се прикупи одређена количина, долазе људи из Брчког, одвозе отпад, како сам чуо у Мостар, касније иде за Словенију, па за Кину”, рекао је Горан Стевановић сервисер електронске опреме у Бијељини, који се више година бори с питањем одлагања отпада.

Постојала депонија за електронски отпад или не, сва правна и физичка лица на подручју града Бијељина обавезна су да га уредно одложе два пута годишње(април и октобар), а овлашћене фирме АД “Комуналац” Бијељина и “Дуле трго-транс” одвезу на регионалну Еко депонију.

Иако су институције, због велике количине старе опреме, одговорније, те отпад предају сервисима, несавјесни и неупућени грађани већину овог опасног отпада бацају у ријеке, шуме, те на дивље депоније. Новчане казне нису мале.

“Када су у питању правна лица ,казне су од 2.000 до 5.000 КМ ако одлажу комунални отпад тамо гдје није предвиђено, односно ван локација предвиђених за одлагање и ван посуда за одлагање. За овлаштено правно лице од 500 до 900 КМ, за предузетнике од 600 до 1.000 КМ и за физичка лица од 400 до 800 КМ, рекао је Ратомир Драганић начелник одјељења Комуналне полције Бијељина.

Да ли се електронски отпад рециклира, званично НЕ, али колико смо успјели да сазнамо крајњи рециклант отпада Српске је Кина. Како и куда, још није познато. До тада све је на нашој савјести да сачувамо планету и одговорно га одлажемо или претрпимо комуналне казне, која зна добро да удари по џепу. За то вријеме џепови министара се пуне док се, коначно не доносе правник о дефинисању начина и метода транспорта, привременог складиштења и рециклаже.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

зелени Билећа

02.11.2018 10:41

Нема од озбиљног присупа рјешавању чишћења територије, рјешавању депонија, одвајању опасног отпада и рциклажи пет амбалаже, држвета, жељеза и пластике,те доношењу у провођењу закона без ЗЕЛЕНИХ. Да је то истина, доказ је наше понашање више од двије деценије после рара. Није било другачијени на западу докзелени нису добили шансу да то ријеше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

02.11.2018 11:03

Па у рециклажне центре. (Ето вам идеје како Република Српска може додатно да заради...значи, направите рециклажне центре за електронски отпад на територији Републике Српске).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

02.11.2018 11:09

Прво повадите злато из тог отпада па тек онда саљите на рециклазе. Запослите пар људи нека то раде ако их немате циме плацати онда их наградите грамом злата. Сваки телл у себи има комадиц злата. Комадиц по комадиц и ето киле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

02.11.2018 12:38

Браво за коментар.Радио сам у Швицарској једно вријеме на рециклажи електронике.Злата и сребра има у сваком апарату.

Name

Хилмија

02.11.2018 13:17

Возите код мачка у Калесију.

Name

Директ

03.11.2018 00:30

Злато, сребро, бакар...и то не само у мобилним телефонима вец и у десктоп, лаптоп и таблет рацунарима, телевизорима и другим електронским уредјајима, само за све треба знање, масине и наравно капитал. Па кад вецину дрвета јос увијек извозимо као сировину, а ни сепарација класицног отпада јос није зазивјела како треба, сасвим је јасно да од рециклазе електронског отпада код нас и даље нема ниста. Мозда и има неко ко то ради код нас (мислим на рециклазни центар за електронски отпад) само ја нисам цуо да има. У Србији вец увелико се откупљују стари телевизор, а код нас све то заврси гдје и класицни отпад и то се све заједно запали. Да не заборавим ни медицински отпад. Среца наса па немамо нуклеарку.