Потребна измјена Изборног закона

„Промјена Изборног закона је неопходна, јер само већа контрола и транспарентност може обезбиједити поштене изборе”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, гостујући у емисији БН ТВ “Пулс”.

Република Српска 01.11.2018 | 22:34
Потребна измјена Изборног закона
“Евентуални улазак кардова СДС-а у Савјет министара и Владу РС вјероватно би значио и крај Савеза за побједу. У том случају, ПДП би по броју гласова преузео улогу лидера опозиције”, каже Младен Иванић, али све је још увијек зона шпекулација, додаје.

На питање везано за изјаве да у ПДП-у постоји струја која се залаже за сарадњу са СНСД-ом, Иванић каже:

“ПДП никакве понуде није добио. Ни СДС није добио, али прича о томе, ми не причамо, јер тога нема. Нити то, право да Вам кажем, очекујем...Моје искрено увјерење је да владајућа структура покушава да појефтини улоге партија које нису СНСД. И ДНС-а, и Социјалистичке партије, па и самог СДС-а. Јер, знате, ако имате више алтернатива, онда онај други спушта критеријуме и лоптицу. Али, вријеме ће показати”, тврди српски члан Предсједништва.

“Никад већу депресију код људи нисам видио него после ових избора”, рекао је Младен Иванић.

“Јавна је тајна, између осталог, да су се гласови плаћали 50 марака мјесец уочи избора, 100 марака у изборној седмици, а на дан избора између 200-400 марака”, каже Иванић, и додаје, рјешење је промјена изборног закона.

“Бесмислено је са оваквим стилом излазити на изборе, гдје имате уцјене и пријетње запосленима у јавним предузећима, злоупотребе, директну куповину гласова. Ако је то такмичење оних који више украду, па више плате, оних који имају већи приступ, па више злоупотребљавају запослене у јавним институцијама, пријете, па производе страх, бесмислено је и размишљати о поштеним изборима. Због тога ја сматрам да је Изборни закон неопходно промијенити”, наводи Младен Иванић.

“ Против те промјене су они који на основу ње побјеђују”, додаје он.



“Карактеристична је и прича о странцима који су тобоже били присутни, а управо су странци ти који су први рекли - идемо даље, најважније је сад формирати власт што прије”, тврди Младен Иванић, и додаје:

“Ненормално је да су међународне институције које су, тобоже, давали опозицији новац у току кампање и били на њеној страни, преко ноћи прихватиле резултате, а јасно су и показали незаинтересованост за поновно бројање. Стало им је завршавати све, формирати власт и наставити даље”, напомиње српски члан Предсједништва БиХ.

На констатацију, да је и предсједник Србије Александар Вучић најављивао како ће после избора изнијети фрапантне податке о мијешању странаца у изборе, а још то није учинио, Иванић каже:

“Право да вам кажем, ја сам и у самој кампањи тврдио, када је господин Додик говорио о страним организацијама и шпијунима, а и показало се, да све то није тачно. Сви ти шпијуни и силе обезбиједили су да владајућа структура побиједи. Или су странци били неефикасни, или су радили за њих, или ништа од тога није тачно. Ја сам најближе овом трећем, јер ниједан доказ нисам ни видио. Јасно је да је Србија имала фаворита, и да је то била владајућа структура у РС. Разлог за то-треба питати њих”, каже Иванић.

“Сада након избора видљиво је да је у неким срединама било договора са владајућом структуром, а да је било мало више контроле и искрености, ја мислим да смо ми могли, и са оваквим изборним законом побиједити”, закључује Иванић.

(БН)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Дуда

01.11.2018 21:51

Јбг биће прилике за четири године. Мозда млади Станивуковић побиједи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС-РВИ

02.11.2018 06:04

Лицно сам те слусао пред изборе кад си рекао на једној тв станици , новинар те питао о могуцој изборној крадји и парафразирам твој одговор" сада на овим изборима смо много спремнији да недодје до крађе, организивани смо много боље него предходни избора" , Иваницу немате право сад да се вадите на крадју, или било ста (али ми сви знамо да секта то ради) , њима су ови избори били зивот или смрт, ви опозиција требате прво из своји редова искљуцити уљезе који раде за бурлу и његову секту, па сви су брујали да це Обрен преци са бурлом, Мициц исти тако, знаци њихови посмараца у Добоју и БН је наредјено да прекрајају вољу народа и за пресиједника РС, ти си изгубио од бурле, а Вукота је бисерку помео у то сам сигуран 100% и због тога он је купио и ЦИК ,и бурле зна да је бисерка изгубила изборе...

Name

Дудук

02.11.2018 07:59

Што Додика зову Бурле и шта то значи. Иначе, Бисерка-ко...а је имала 10% гласача; рвата, муслимана и нешто државних намјештеника.

Name

гласач

02.11.2018 08:01

Додик вас је насамарио, а дио вас је продао гласове, узео добре паре, платио контролоре и готово. Можда је и Иванић учесник у пазару!

Name

Гојко

02.11.2018 08:46

Бурло ти небурло, Додо вас је убио у појам, зато се поклопи ушима и шути, а што си ратовао то окачи мачку о реп, ниси народни херој

Name

Ре ВРС-РВИ

02.11.2018 09:41

Од свега у твом нику ти си једино инвалид и то у главу!

Name

БЛ

01.11.2018 21:53

Младене, ниста се не борите. Потпуно сте изневјерили своје гласаце. Прицате о изборном закону сада када це мијењати устав јос мало да буде дозивотни предсједник. Немате ви простора висе да изгласате изборни закон, а нас це туци по улици јос мало ако не мислимо као они. Све сте то ви дозволили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.11.2018 22:08

БЛ цини ми се да си у праву.налозисе нас па сад одустају.па ко це се борити ако неце они.ајде иваницу прени се једном и несто конкретно поцни,не лози и не гурај друге.акција или иди висе са оцију.цуј следеци избори,па до тад ницег са њима бити неце.

Name

РЕ

01.11.2018 22:13

Нема шта нам не раде на сваком кораку. Ми смо грађани десетог, а не другог реда. Па видите да у РС боље пролазе Хрвати, Бошњаци, полутани. Још мало од ових валадајућих такозваних србенди нећемо смјети рећи да смо Срби, а да не причамо да нас поморише глађу и жеђу. Укинули су нам сва права, а најважније право на рад. Само нас устанак може спасити. Сви незадовољни овим стањем пјешке у Бања Луку и са Давором на трг. Пет дана прије кренимо, али стигнимо на договорени дан. Никога се не морамо бојати. Под кожу више не може. Нема се куд. Ко од политичара буде са нама биће наш, ко не нека му је широко поље Гламочко.

Name

Па

01.11.2018 22:19

Неће. Кажу да је у БЛ опозиција у већини. Додуше ја не знам како, али се они хвале да јесу

Name

Ре

02.11.2018 00:11

Тацно, потпуно сте у праву. Све су то полутани, Хрвати поријеклом, они се измедју себе најбоље слазу, а градјани изгубљени. Касиповиц, Бисерка, ова Зденка Гојковиц супруга или дјевојка Петра Дјокица Хрватица коју су јуце спомињали, да не набрајамо даље. Они само Србују, носе заставе, а видимо колико им сметају. Само су они по институцијама, минисарствима.

Name

фратар

02.11.2018 07:25

Фратар врхбосански утиче на сустав владе РС.

Name

Ре РЕ

02.11.2018 07:31

Пропао је пројекат обојене револуције само то теби друзе нису јавили мало се опусти пуно си се задо поззз

Name

Ја

02.11.2018 09:09

Јој каква обојена револуција. Ви сте јадни људи, јадни и биједни, само лазете себе па друге. Све вас треба протјерати, преватанти једни болесни. Све сте унистили. Ниста не знате радити и нисте ни за ста! Погледјте само на ста лиците, како изгледате, те васе свадбе, прославе, као зивотиње.

Name

Е

01.11.2018 22:04

Не прдите богати више, сад на крају се све открило да сте сами себе покрали. Тачно сте гора гамад од ових владајућих и срећа је да нисте прошли кад сте такви јадни и биједни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опзиција

01.11.2018 22:05

Опозиција је била заокупљена сама са собом, како сацувати своје фотеље.Тотално инертна на упозорења да ће бити покрадена. Иванићу је битно само како ће своју гузицу удомити. Црнадак фејзбуци гдје је ишао и кога је срео, а од тога никакве користи. Само да му гузица види пута. Умјесто да се фокусирао како контролисати крадју и добити изборе, он је спавао. И Вукота такодје, а својом изјавом да це слиједити Карадзица је отјерао знатан број гласача. Неце народ висе Карадзице и њихову демагогију. Не разликујете се уопсте од Додикове булументе. Исти сте лопови, ухљеби, и зато се склоните. Довољно сте се нахапали.Народ хоће нове младе снаге, неукаљане. Сви ви који сте довели земљу на дно дна, не можете, нецете и не знате је спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција катастрофа

02.11.2018 00:30

Они оцигледно не зеле да владају јер це затеци потоп, а немају црне фондове и нелегалне радње у тој мјери да се финансирају као владајуци. Препоруцујем видео господина Миодрага Зеца последњи који најбоље описује стање у ком се Србија налази, а код нас је 10 пута горе. Ови неце да владају, хоце Црнадак да хода и да се представља, није њему до промјене. Позвали би народ на протесте да је тако јер је свима оцигледно колико су покрадени избори. Никад веца излазност није била поред оваквих спискова какви јесу.

Name

Милан

02.11.2018 01:41

Глупости.СНСД је потпуно преузео платформу Карадзица и предјасњег СДСа.Немас појма о цему прицас.Годинама добија изборе на прици о угризености,издајицама....и слицним глупостима.Као застава и Бадњак це да напине фризидере и новцанике и да зауставе исељавање.

Name

Алеx

01.11.2018 22:30

Сад сте насли о томе прицати док су лопови и криминлци побједили. Па ја не могу да вјерујем који сте ви сви олоси само гледате себе јебем вам свима м...р!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

01.11.2018 22:38

Па Иванићу били сте у Сарајеву четири године. Шта сте радили, зашто нисте промијенили изборни закон. Омамио вас митис ћевапа са Башчаршије. Сад можеш да причаш колико хоћеш, ништа ти не вриједи. Имали сте и СИП-у и Министарство безбиједности и ћорак. Спавали сте зимски сан мислећи да ће четири године вјечно да трају. И сад кад вас је Додик брутално покрао опет причате шупљу причу. Ако имаш унучиће иди чувај их. Ако немаш иди играј домине и окани се политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миомир

01.11.2018 22:47

Младене сад је за све касно и то и ти знаш.У изборној кампањи си дозволио Вукоти да говори о доношењу закона о поријеклу имовине. То нисте смјели говорити јер сте погодили(препали) и своје старе кадрове који су итекако богати. То сте могли после избора(и побједе ) урадити а не прије избора.Видите како бјеже у власт сви који су крали иако су СДСовци кобајаги велики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

01.11.2018 23:30

ма иваницу гласо сам за тебе ал брате све знас ста треба радит а нерадис ниста само фино прицас а резултата ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагог

02.11.2018 00:29

4 године човјек спашавао РС и Србију али народ то није баш могао намазати на комад хљеба. Сви у опозицији знају да је Вучић у Србији гори од Додика у РС а нико не смије ријеч једну да каже и онда народ каже па нека ових на власти јер ништа се неће промијенити. Престаните се борити за државу и фотеље а почните се борити за гладни народ. Зар не видите зашто се борило за полицију, да нас могу убијати и ником не одговарати, да штите власт а не народ. У Федерацији макар понекад искрсне неко мало свјетло које није национално обојено а у РС ако ниси национално обојен не можеш ни гласа добити. Нема везе што нас убијају и што смо гладни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско је признати истину

02.11.2018 05:00

Па били сте 4 године на власти сто нисте промијенили Изборни закон али нисте то урадили јер ста мислили да цете побиједити без обзира какав је закон. Е када сте изгубили онда вам крив закон. Маните се демагогије јер само бацате прасину у оци свом бирацком тијелу умјесто да казете да сте се грлилии са Бакиром и зато сте изгубили повјерење градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

02.11.2018 05:02

Ако си имало реалан и моралан цовјек прузи руку противнику и цеститај побједу.Какав изборни закон какви бакраци па разлика је 75000 гласива о цему прицас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

02.11.2018 05:26

А ово сад, ништа , покрао побједио и готово, ја би бар ако немогу ништа друго бојкотовао рад свих институција гдје треба да следе опозиционари па ако треба 4 године ,до следећих избора , ако не буде ванредних а и следеће изборе изаћи само ако изборни закон буде промењен, а Обрен нека иде ако хоће и остали са њим код Додика. Бокот је непризнавање победе Додика а ако сједнете у добијене столице признали сте побједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

02.11.2018 06:38

Све сте знали и прије избора ста це се десети тако да нисте требали изаци на изборе а свим средствима спријецити да се пролонгирају за годину дана док се не промјени изборни закон.Овако умјесто јос годину највисе двије морацете цетири године да трпите резим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста ви подузимате

02.11.2018 06:40

Стабконктетно подузимате или сте подузрли госп Иваницу да помогнете нпр људима које сад резим прогони?!!! Све само паметовање и супља прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пабло

02.11.2018 06:46

Ја сам и прије избора говорио да ће Иванић бити убједљиво поражен, јер је покушавсо бити већ баја од баје из Лакташа. Бошњаци су ти замјерили многе изјаве, па су одлучили да их у наредне 4 године забавља међед у Сарајеву, како не би морали више гледати твоју лицемјерну фацу. Надам се да се политички више нећеш опоравити, а баји желим добру интернет конекцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пабло

02.11.2018 08:55

Господин је требао нешто чинит да се допадне Србима а не муслиманима па би онда побиједио.

Name

Мирослав

02.11.2018 07:01

Сви странци и Британија и Инцко и Кормак су на страни Додика , све остало је фарса. .за народ, шта су све рекли једни за друге и ништа сад кад су прошли избори се не дешава а ту је укључен и Шпирић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

02.11.2018 07:09

Сви сте гамад и стока која само гледа свој интерес Ови пустоше и краду немилица Ви немате појма шта хоћете нисте се потрудили уопште око избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

02.11.2018 08:18

Баш тако, Иванић изјављивао , нетреба му кампања , сигурно побјрђује, и Говедарица исто.

Name

Народ це

02.11.2018 08:45

сатјеран у цосак,након свих ових крадја,убистава дјеце,одлуцити о својој судбини.Неце бити проблем доци из Херцеговине у Б.Луку,овај пут.И у име бораца,да им ратни профитери и сверцери,висе никад не стављају цвијеце на гроб!Сто неко реце,прије мене,на власти вецином хрвати,зене сумњивог морала,криминалци -јадна земљо ста си доцекала!

Name

Ре

02.11.2018 10:45

То су све преваранти једни који лазу народ, дају му наду, обецавају, онда послије издају. Овај Иваниц први, обезбиједио се. Па ста це њима владавина права када њима дјеца зиве у иностранству гдје то постоји? Њима ова дрзава слузи да само исисавају из ње новац и сто је веци хаос то им је боље, а они це зивјети у инсотранству, тамо куповати нектретнине и склонити дјецу. Нигдје не би брзе "зарадили" новац, нигдје.

Name

и прије и биће је стално

02.11.2018 08:03

Депресије је било,можда и веће, Ви је нисте осјећали! Ваше условљавање коалиције да се по сваку цијену кандидујете је опозицију коштало пораза а СДС вјероватно великог раскола ! Читава странка се заклања иза млађаног Драшка Станивуковића. Гдје су Вам најгласнији заговарачи код кандидатуре? Утихнули! Крсмановић, жив ли је? Резултат опозиције у Требињу Вас као да недотиче (5 хиљада и + разлике). Нећете да признате да је то управо Ваш резултат и Вашег Вучуревића кога сте као оданог ухљеба намјестили за амбасадора! А помињете искреност,.... много ли је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

02.11.2018 08:28

СНСД је добио подрску народа,а ми моземо прицати ста хоцемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.11.2018 09:58

Младене како је ваш син, знамо да живи и ради у Лондону, да ли је долазио да гласа или је гласао у одсуству.

Name

Дуле

02.11.2018 10:04

Господине херцеговац да ти ја одговорим право и поштено: Највећи шверцери су у вашим редовима, па и сам бивши предсједник Владе РС извјесни Козић је ухваћен у шверцу цигарета почетком рата, одузет му је камион Марлбора, а колико их је провезао можеш мислит, па чије су ово бензинске пумпе господине Херцеговац, па шта је са 200 предузећа одавде из Сарајева која преселисте у Србију почетком рата, под изговором да ћете их вратити назад. Ви да причате о криминалу и корупцији.

Name

Дуго Памтим

02.11.2018 09:32

Обезбједилисте се од крађе избора! Тако сте ви изјавили! Шта сад, кме, кме...Коме више? Па ови не да вас сваки пут надмудре већ се са вама и даље народски зај....ају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

02.11.2018 09:37

ИВАНИЦ И САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ СУ НЕСПОСОБНИ ЦАК И ИЗБОРЕ ПОКРАСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Царго

02.11.2018 10:13

Па засто сте плацали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

02.11.2018 10:17

Синоћ је бар 30 пута рекао "добрано", као да је на неким таблетицама. Нашао краљ да придикује СДСу како су подбацили на изборима хахахаха...вријеме је да СДС откачи ове цензус партије и да настави сам или уз неког јачег партнера...хвали се резултатом у БЛ, а тамо народ гласао против Милорада, па им Станивуковић био алтернатива...Ти си Младене успио изгубити од Додика на мјестима гдје никад Додик није побједио, према томе АДИО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Дулу

02.11.2018 10:58

Брате Дуле,нисам херцеговац.У коментару само мислим на забрану доласка народу,на митинг који је био у Б.Луци.Ако цес бити реалан,зна се ко је највисе профитирао и ко је главни сверцер и главна фаца.Сто покрасе,брате,сто убијају,иду редом,цувај се Дуле,заскоцице и тебе! Не бирају.Сад цекамо да се поцну измедју себе!Поздрав теби,мени није битно ко си и ста си,ја сам цовјек и волим све постене и добре људе.Све који имају вјеру и нацију.

ОДГОВОРИТЕ