Potrebna izmjena Izbornog zakona

„Promjena Izbornog zakona je neophodna, jer samo veća kontrola i transparentnost može obezbijediti poštene izbore”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gostujući u emisiji BN TV “Puls”.

Republika Srpska 01.11.2018 | 22:34
Potrebna izmjena Izbornog zakona
“Eventualni ulazak kardova SDS-a u Savjet ministara i Vladu RS vjerovatno bi značio i kraj Saveza za pobjedu. U tom slučaju, PDP bi po broju glasova preuzeo ulogu lidera opozicije”, kaže Mladen Ivanić, ali sve je još uvijek zona špekulacija, dodaje.

Na pitanje vezano za izjave da u PDP-u postoji struja koja se zalaže za saradnju sa SNSD-om, Ivanić kaže:

“PDP nikakve ponude nije dobio. Ni SDS nije dobio, ali priča o tome, mi ne pričamo, jer toga nema. Niti to, pravo da Vam kažem, očekujem...Moje iskreno uvjerenje je da vladajuća struktura pokušava da pojeftini uloge partija koje nisu SNSD. I DNS-a, i Socijalističke partije, pa i samog SDS-a. Jer, znate, ako imate više alternativa, onda onaj drugi spušta kriterijume i lopticu. Ali, vrijeme će pokazati”, tvrdi srpski član Predsjedništva.

“Nikad veću depresiju kod ljudi nisam vidio nego posle ovih izbora”, rekao je Mladen Ivanić.

“Javna je tajna, između ostalog, da su se glasovi plaćali 50 maraka mjesec uoči izbora, 100 maraka u izbornoj sedmici, a na dan izbora između 200-400 maraka”, kaže Ivanić, i dodaje, rješenje je promjena izbornog zakona.

“Besmisleno je sa ovakvim stilom izlaziti na izbore, gdje imate ucjene i prijetnje zaposlenima u javnim preduzećima, zloupotrebe, direktnu kupovinu glasova. Ako je to takmičenje onih koji više ukradu, pa više plate, onih koji imaju veći pristup, pa više zloupotrebljavaju zaposlene u javnim institucijama, prijete, pa proizvode strah, besmisleno je i razmišljati o poštenim izborima. Zbog toga ja smatram da je Izborni zakon neophodno promijeniti”, navodi Mladen Ivanić.

“ Protiv te promjene su oni koji na osnovu nje pobjeđuju”, dodaje on.



“Karakteristična je i priča o strancima koji su tobože bili prisutni, a upravo su stranci ti koji su prvi rekli - idemo dalje, najvažnije je sad formirati vlast što prije”, tvrdi Mladen Ivanić, i dodaje:

“Nenormalno je da su međunarodne institucije koje su, tobože, davali opoziciji novac u toku kampanje i bili na njenoj strani, preko noći prihvatile rezultate, a jasno su i pokazali nezainteresovanost za ponovno brojanje. Stalo im je završavati sve, formirati vlast i nastaviti dalje”, napominje srpski član Predsjedništva BiH.

Na konstataciju, da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao kako će posle izbora iznijeti frapantne podatke o miješanju stranaca u izbore, a još to nije učinio, Ivanić kaže:

“Pravo da vam kažem, ja sam i u samoj kampanji tvrdio, kada je gospodin Dodik govorio o stranim organizacijama i špijunima, a i pokazalo se, da sve to nije tačno. Svi ti špijuni i sile obezbijedili su da vladajuća struktura pobijedi. Ili su stranci bili neefikasni, ili su radili za njih, ili ništa od toga nije tačno. Ja sam najbliže ovom trećem, jer nijedan dokaz nisam ni vidio. Jasno je da je Srbija imala favorita, i da je to bila vladajuća struktura u RS. Razlog za to-treba pitati njih”, kaže Ivanić.

“Sada nakon izbora vidljivo je da je u nekim sredinama bilo dogovora sa vladajućom strukturom, a da je bilo malo više kontrole i iskrenosti, ja mislim da smo mi mogli, i sa ovakvim izbornim zakonom pobijediti”, zaključuje Ivanić.

(BN)

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Duda

01.11.2018 21:51

Jbg biće prilike za četiri godine. Mozda mladi Stanivuković pobijedi

ODGOVORITE
Name

VRS-RVI

02.11.2018 06:04

Licno sam te slusao pred izbore kad si rekao na jednoj tv stanici , novinar te pitao o mogucoj izbornoj kradji i parafraziram tvoj odgovor" sada na ovim izborima smo mnogo spremniji da nedodje do krađe, organizivani smo mnogo bolje nego predhodni izbora" , Ivanicu nemate pravo sad da se vadite na kradju, ili bilo sta (ali mi svi znamo da sekta to radi) , njima su ovi izbori bili zivot ili smrt, vi opozicija trebate prvo iz svoji redova iskljuciti uljeze koji rade za burlu i njegovu sektu, pa svi su brujali da ce Obren preci sa burlom, Micic isti tako, znaci njihovi posmaraca u Doboju i BN je naredjeno da prekrajaju volju naroda i za presijednika RS, ti si izgubio od burle, a Vukota je biserku pomeo u to sam siguran 100% i zbog toga on je kupio i CIK ,i burle zna da je biserka izgubila izbore...

Name

Duduk

02.11.2018 07:59

Što Dodika zovu Burle i šta to znači. Inače, Biserka-ko...a je imala 10% glasača; rvata, muslimana i nešto državnih namještenika.

Name

glasač

02.11.2018 08:01

Dodik vas je nasamario, a dio vas je prodao glasove, uzeo dobre pare, platio kontrolore i gotovo. Možda je i Ivanić učesnik u pazaru!

Name

Gojko

02.11.2018 08:46

Burlo ti neburlo, Dodo vas je ubio u pojam, zato se poklopi ušima i šuti, a što si ratovao to okači mačku o rep, nisi narodni heroj

Name

Re VRS-RVI

02.11.2018 09:41

Od svega u tvom niku ti si jedino invalid i to u glavu!

Name

BL

01.11.2018 21:53

Mladene, nista se ne borite. Potpuno ste iznevjerili svoje glasace. Pricate o izbornom zakonu sada kada ce mijenjati ustav jos malo da bude dozivotni predsjednik. Nemate vi prostora vise da izglasate izborni zakon, a nas ce tuci po ulici jos malo ako ne mislimo kao oni. Sve ste to vi dozvolili!

ODGOVORITE
Name

re

01.11.2018 22:08

BL cini mi se da si u pravu.nalozise nas pa sad odustaju.pa ko ce se boriti ako nece oni.ajde ivanicu preni se jednom i nesto konkretno pocni,ne lozi i ne guraj druge.akcija ili idi vise sa ociju.cuj sledeci izbori,pa do tad niceg sa njima biti nece.

Name

RE

01.11.2018 22:13

Nema šta nam ne rade na svakom koraku. Mi smo građani desetog, a ne drugog reda. Pa vidite da u RS bolje prolaze Hrvati, Bošnjaci, polutani. Još malo od ovih valadajućih takozvanih srbendi nećemo smjeti reći da smo Srbi, a da ne pričamo da nas pomoriše glađu i žeđu. Ukinuli su nam sva prava, a najvažnije pravo na rad. Samo nas ustanak može spasiti. Svi nezadovoljni ovim stanjem pješke u Banja Luku i sa Davorom na trg. Pet dana prije krenimo, ali stignimo na dogovoreni dan. Nikoga se ne moramo bojati. Pod kožu više ne može. Nema se kud. Ko od političara bude sa nama biće naš, ko ne neka mu je široko polje Glamočko.

Name

Па

01.11.2018 22:19

Неће. Кажу да је у БЛ опозиција у већини. Додуше ја не знам како, али се они хвале да јесу

Name

Re

02.11.2018 00:11

Tacno, potpuno ste u pravu. Sve su to polutani, Hrvati porijeklom, oni se izmedju sebe najbolje slazu, a gradjani izgubljeni. Kasipovic, Biserka, ova Zdenka Gojkovic supruga ili djevojka Petra Djokica Hrvatica koju su juce spominjali, da ne nabrajamo dalje. Oni samo Srbuju, nose zastave, a vidimo koliko im smetaju. Samo su oni po institucijama, minisarstvima.

Name

fratar

02.11.2018 07:25

Fratar vrhbosanski utiče na sustav vlade RS.

Name

Re RE

02.11.2018 07:31

Propao je projekat obojene revolucije samo to tebi druze nisu javili malo se opusti puno si se zado pozzz

Name

Ja

02.11.2018 09:09

Joj kakva obojena revolucija. Vi ste jadni ljudi, jadni i bijedni, samo lazete sebe pa druge. Sve vas treba protjerati, prevatanti jedni bolesni. Sve ste unistili. Nista ne znate raditi i niste ni za sta! Pogledjte samo na sta licite, kako izgledate, te vase svadbe, proslave, kao zivotinje.

Name

Е

01.11.2018 22:04

Не прдите богати више, сад на крају се све открило да сте сами себе покрали. Тачно сте гора гамад од ових владајућих и срећа је да нисте прошли кад сте такви јадни и биједни.

ODGOVORITE
Name

Opzicija

01.11.2018 22:05

Opozicija je bila zaokupljena sama sa sobom, kako sacuvati svoje fotelje.Totalno inertna na upozorenja da će biti pokradena. Ivaniću je bitno samo kako će svoju guzicu udomiti. Crnadak fejzbuci gdje je išao i koga je sreo, a od toga nikakve koristi. Samo da mu guzica vidi puta. Umjesto da se fokusirao kako kontrolisati kradju i dobiti izbore, on je spavao. I Vukota takodje, a svojom izjavom da ce slijediti Karadzica je otjerao znatan broj glasača. Nece narod vise Karadzice i njihovu demagogiju. Ne razlikujete se uopste od Dodikove bulumente. Isti ste lopovi, uhljebi, i zato se sklonite. Dovoljno ste se nahapali.Narod hoće nove mlade snage, neukaljane. Svi vi koji ste doveli zemlju na dno dna, ne možete, necete i ne znate je spasiti.

ODGOVORITE
Name

Opozicija katastrofa

02.11.2018 00:30

Oni ocigledno ne zele da vladaju jer ce zateci potop, a nemaju crne fondove i nelegalne radnje u toj mjeri da se finansiraju kao vladajuci. Preporucujem video gospodina Miodraga Zeca poslednji koji najbolje opisuje stanje u kom se Srbija nalazi, a kod nas je 10 puta gore. Ovi nece da vladaju, hoce Crnadak da hoda i da se predstavlja, nije njemu do promjene. Pozvali bi narod na proteste da je tako jer je svima ocigledno koliko su pokradeni izbori. Nikad veca izlaznost nije bila pored ovakvih spiskova kakvi jesu.

Name

Milan

02.11.2018 01:41

Gluposti.SNSD je potpuno preuzeo platformu Karadzica i predjasnjeg SDSa.Nemas pojma o cemu pricas.Godinama dobija izbore na prici o ugrizenosti,izdajicama....i slicnim glupostima.Kao zastava i Badnjak ce da napine frizidere i novcanike i da zaustave iseljavanje.

Name

Alex

01.11.2018 22:30

Sad ste nasli o tome pricati dok su lopovi i kriminlci pobjedili. Pa ja ne mogu da vjerujem koji ste vi svi olosi samo gledate sebe jebem vam svima m...r!!!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

01.11.2018 22:38

Pa Ivaniću bili ste u Sarajevu četiri godine. Šta ste radili, zašto niste promijenili izborni zakon. Omamio vas mitis ćevapa sa Baščaršije. Sad možeš da pričaš koliko hoćeš, ništa ti ne vrijedi. Imali ste i SIP-u i Ministarstvo bezbijednosti i ćorak. Spavali ste zimski san misleći da će četiri godine vječno da traju. I sad kad vas je Dodik brutalno pokrao opet pričate šuplju priču. Ako imaš unučiće idi čuvaj ih. Ako nemaš idi igraj domine i okani se politike.

ODGOVORITE
Name

Miomir

01.11.2018 22:47

Mladene sad je za sve kasno i to i ti znaš.U izbornoj kampanji si dozvolio Vukoti da govori o donošenju zakona o porijeklu imovine. To niste smjeli govoriti jer ste pogodili(prepali) i svoje stare kadrove koji su itekako bogati. To ste mogli posle izbora(i pobjede ) uraditi a ne prije izbora.Vidite kako bježe u vlast svi koji su krali iako su SDSovci kobajagi veliki.

ODGOVORITE
Name

pero

01.11.2018 23:30

ma ivanicu glaso sam za tebe al brate sve znas sta treba radit a neradis nista samo fino pricas a rezultata nista

ODGOVORITE
Name

Demagog

02.11.2018 00:29

4 godine čovjek spašavao RS i Srbiju ali narod to nije baš mogao namazati na komad hljeba. Svi u opoziciji znaju da je Vučić u Srbiji gori od Dodika u RS a niko ne smije riječ jednu da kaže i onda narod kaže pa neka ovih na vlasti jer ništa se neće promijeniti. Prestanite se boriti za državu i fotelje a počnite se boriti za gladni narod. Zar ne vidite zašto se borilo za policiju, da nas mogu ubijati i nikom ne odgovarati, da štite vlast a ne narod. U Federaciji makar ponekad iskrsne neko malo svjetlo koje nije nacionalno obojeno a u RS ako nisi nacionalno obojen ne možeš ni glasa dobiti. Nema veze što nas ubijaju i što smo gladni...

ODGOVORITE
Name

Tesko je priznati istinu

02.11.2018 05:00

Pa bili ste 4 godine na vlasti sto niste promijenili Izborni zakon ali niste to uradili jer sta mislili da cete pobijediti bez obzira kakav je zakon. E kada ste izgubili onda vam kriv zakon. Manite se demagogije jer samo bacate prasinu u oci svom birackom tijelu umjesto da kazete da ste se grlilii sa Bakirom i zato ste izgubili povjerenje gradjana.

ODGOVORITE
Name

Slavko

02.11.2018 05:02

Ako si imalo realan i moralan covjek pruzi ruku protivniku i cestitaj pobjedu.Kakav izborni zakon kakvi bakraci pa razlika je 75000 glasiva o cemu pricas.

ODGOVORITE
Name

@Роки

02.11.2018 05:26

А ово сад, ништа , покрао побједио и готово, ја би бар ако немогу ништа друго бојкотовао рад свих институција гдје треба да следе опозиционари па ако треба 4 године ,до следећих избора , ако не буде ванредних а и следеће изборе изаћи само ако изборни закон буде промењен, а Обрен нека иде ако хоће и остали са њим код Додика. Бокот је непризнавање победе Додика а ако сједнете у добијене столице признали сте побједи.

ODGOVORITE
Name

Nikola

02.11.2018 06:38

Sve ste znali i prije izbora sta ce se deseti tako da niste trebali izaci na izbore a svim sredstvima sprijeciti da se prolongiraju za godinu dana dok se ne promjeni izborni zakon.Ovako umjesto jos godinu najvise dvije moracete cetiri godine da trpite rezim.

ODGOVORITE
Name

A sta vi poduzimate

02.11.2018 06:40

Stabkonktetno poduzimate ili ste poduzrli gosp Ivanicu da pomognete npr ljudima koje sad rezim progoni?!!! Sve samo pametovanje i suplja prica

ODGOVORITE
Name

Pablo

02.11.2018 06:46

Ja sam i prije izbora govorio da će Ivanić biti ubjedljivo poražen, jer je pokušavso biti već baja od baje iz Laktaša. Bošnjaci su ti zamjerili mnoge izjave, pa su odlučili da ih u naredne 4 godine zabavlja međed u Sarajevu, kako ne bi morali više gledati tvoju licemjernu facu. Nadam se da se politički više nećeš oporaviti, a baji želim dobru internet konekciju.

ODGOVORITE
Name

Re pablo

02.11.2018 08:55

Gospodin je trebao nešto činit da se dopadne Srbima a ne muslimanima pa bi onda pobijedio.

Name

Мирослав

02.11.2018 07:01

Сви странци и Британија и Инцко и Кормак су на страни Додика , све остало је фарса. .за народ, шта су све рекли једни за друге и ништа сад кад су прошли избори се не дешава а ту је укључен и Шпирић.

ODGOVORITE
Name

Mane

02.11.2018 07:09

Svi ste gamad i stoka koja samo gleda svoj interes Ovi pustoše i kradu nemilica Vi nemate pojma šta hoćete niste se potrudili uopšte oko izbora

ODGOVORITE
Name

@Роки

02.11.2018 08:18

Баш тако, Иванић изјављивао , нетреба му кампања , сигурно побјрђује, и Говедарица исто.

Name

Narod ce

02.11.2018 08:45

satjeran u cosak,nakon svih ovih kradja,ubistava djece,odluciti o svojoj sudbini.Nece biti problem doci iz Hercegovine u B.Luku,ovaj put.I u ime boraca,da im ratni profiteri i sverceri,vise nikad ne stavljaju cvijece na grob!Sto neko rece,prije mene,na vlasti vecinom hrvati,zene sumnjivog morala,kriminalci -jadna zemljo sta si docekala!

Name

Re

02.11.2018 10:45

To su sve prevaranti jedni koji lazu narod, daju mu nadu, obecavaju, onda poslije izdaju. Ovaj Ivanic prvi, obezbijedio se. Pa sta ce njima vladavina prava kada njima djeca zive u inostranstvu gdje to postoji? Njima ova drzava sluzi da samo isisavaju iz nje novac i sto je veci haos to im je bolje, a oni ce zivjeti u insotranstvu, tamo kupovati nektretnine i skloniti djecu. Nigdje ne bi brze "zaradili" novac, nigdje.

Name

i prije i biće je stalno

02.11.2018 08:03

Depresije je bilo,možda i veće, Vi je niste osjećali! Vaše uslovljavanje koalicije da se po svaku cijenu kandidujete je opoziciju koštalo poraza a SDS vjerovatno velikog raskola ! Čitava stranka se zaklanja iza mlađanog Draška Stanivukovića. Gdje su Vam najglasniji zagovarači kod kandidature? Utihnuli! Krsmanović, živ li je? Rezultat opozicije u Trebinju Vas kao da nedotiče (5 hiljada i + razlike). Nećete da priznate da je to upravo Vaš rezultat i Vašeg Vučurevića koga ste kao odanog uhljeba namjestili za ambasadora! A pominjete iskrenost,.... mnogo li je!

ODGOVORITE
Name

Goga

02.11.2018 08:28

SNSD je dobio podrsku naroda,a mi mozemo pricati sta hocemo.

ODGOVORITE
Name

Marko

02.11.2018 09:58

Mladene kako je vaš sin, znamo da živi i radi u Londonu, da li je dolazio da glasa ili je glasao u odsustvu.

Name

Dule

02.11.2018 10:04

Gospodine hercegovac da ti ja odgovorim pravo i pošteno: Najveći šverceri su u vašim redovima, pa i sam bivši predsjednik Vlade RS izvjesni Kozić je uhvaćen u švercu cigareta početkom rata, oduzet mu je kamion Marlbora, a koliko ih je provezao možeš mislit, pa čije su ovo benzinske pumpe gospodine Hercegovac, pa šta je sa 200 preduzeća odavde iz Sarajeva koja preseliste u Srbiju početkom rata, pod izgovorom da ćete ih vratiti nazad. Vi da pričate o kriminalu i korupciji.

Name

Dugo Pamtim

02.11.2018 09:32

Obezbjediliste se od krađe izbora! Tako ste vi izjavili! Šta sad, kme, kme...Kome više? Pa ovi ne da vas svaki put nadmudre već se sa vama i dalje narodski zaj....aju!

ODGOVORITE
Name

Dario

02.11.2018 09:37

IVANIC I SAVEZ ZA PROMJENE SU NESPOSOBNI CAK I IZBORE POKRASTI

ODGOVORITE
Name

Cargo

02.11.2018 10:13

Pa zasto ste placali.

ODGOVORITE
Name

zux

02.11.2018 10:17

Sinoć je bar 30 puta rekao "dobrano", kao da je na nekim tableticama. Našao kralj da pridikuje SDSu kako su podbacili na izborima hahahaha...vrijeme je da SDS otkači ove cenzus partije i da nastavi sam ili uz nekog jačeg partnera...hvali se rezultatom u BL, a tamo narod glasao protiv Milorada, pa im Stanivuković bio alternativa...Ti si Mladene uspio izgubiti od Dodika na mjestima gdje nikad Dodik nije pobjedio, prema tome ADIO!

ODGOVORITE
Name

Za Dulu

02.11.2018 10:58

Brate Dule,nisam hercegovac.U komentaru samo mislim na zabranu dolaska narodu,na miting koji je bio u B.Luci.Ako ces biti realan,zna se ko je najvise profitirao i ko je glavni svercer i glavna faca.Sto pokrase,brate,sto ubijaju,idu redom,cuvaj se Dule,zaskocice i tebe! Ne biraju.Sad cekamo da se pocnu izmedju sebe!Pozdrav tebi,meni nije bitno ko si i sta si,ja sam covjek i volim sve postene i dobre ljude.Sve koji imaju vjeru i naciju.

ODGOVORITE