Сина дали за РС, а сада без воде

Брачни пар Роса и Боривоје Смиљић из Бањалуке већ неколико мјесеци немају воду. Жалили су се свим надлежним органима и установама у граду, али без резултата. Нико није нашао за сходно да им помогне, иако су родитељи погинулог борца Војске РС.

Република Српска 01.11.2018 | 21:42
Сина дали за РС, а сада без воде
"Хљеба имам, али воду немам", започиње причу 76-годишња Роса Смиљић. Она и њен супруг Боривоје живе у бањалучком насељу Поток, а посљедњих неколико мјесеци у кући немају воде. Звали су све надлежне службе у граду. Нико није реаговао на њихове молбе.

„Звала сам Градску управу Бањалуке, звала сам Борачку организацију, све сам звала, Водовод, звала сам Ватрогасну јединицу...кажу не можемо изаћи. Ма можете сине изаћи, довести цријево, ево имам базен горе, да ми само довезе да имам опрати. Ма нека умремо. Шта ћу од њега сада овако стара и болесна, њему 84 године, мени 76, а нас двоје сами живимо. То је немогуће да нас овако упусте“, каже Роса Смиљић.



Роса и Боривоје Смиљић изгубили су у рату и сина јединца Драженка, који је погинуо 1992. године као припадник Војске РС. Ни статус родитеља погинулог борца није им био од помоћи. Неколико пута су тражили да им из Борачке организације довезу цистерну воде јер иза куће постоји базен који би се могао напунити. Међутим, добили су одговор да цистерна не може проћи путем до њихове куће.

„Нажалост да мајка палог борца плаче овако. Нажалост. Ја сам се обраћала и за стан, сине. Обећаше ми дати и стан, да не будемо нас двоје сами. Ево даћу им кућу, нека ми дају стан. Обећао ми Миленко Савановић из Владе. Обећали ми из општине. Нико ништа да се обрати више. Нека ми дају, ево даћу им кућу, нека ја само сиђем, да имам воде. Да имам воде, а имам круха“, каже Смиљић.

Роса Смиљић каже да је тражила и пријем код градоначелника Бањалуке Игора Радојичића, али да је и тамо добила одбијеницу.

„Дајте ме код њега да му се пожалим, да му кажем како патим. Добила одбијеницу, не може. Мени је долазило да идем у Врбас скочити, ако ми вјерујеш. Ја не могу направити. Ћутим, шутим. Па шта ја могу. Ништа, од кога ћу. Немам коме више да се обратим. Немамо сине коме. Камо среће да ме сутра нађеш мртву овдје. Ето колико твоја Роса жели да живи. Немам за шта више“, додаје Смиљић.

Из Градске управе Бања Лука су нам рекли да се већ дуже вријеме баве проблемом водоснабдијевања у насељу Поток и да су прошле седмице обавили разговор са градоначелником Бањалуке и представницима бањалучког „Водовода“. Донесен је закључак да предузеће „Водовод“ направи системско рјешење за овај дио града, јер изграђени водовод није у потпуности искориштен.

„Када говоримо о оним домаћинствима који су на коти коју тренутно не можемо снабдијети водом, тако да ће радници Водовода колико, мислим већ су требали изаћи на терен и на неки начин од куће до куће, од домаћинства до домаћинства извршити анкету, испитати коте, провјерити техничке могућности и када заврше тај теренски посао који треба да да комплетну слику и дати приједлоге и рјешења водоснабдијевања у насељу Поток“, рекао је начелник Одјељења за комуналне послове Града Бања Лука, Петар Билчар.

Оправдање имају и у градском „Водоводу“. Кажу да су упознати са проблемима водоснабдијевања у Улици Пере Дрљаче у бањалучком насељу Поток, али да објекти у овој улици не могу бити снабдјевени са градског водовода због надморске висине на којој се налазе и не могу бити прикључени на „Водовод“. Наводе да су за рјешење овог проблема потребна већа новчана средства.

"Овај проблме се не може рјешавати локално због конфигурације терена, већ је потребно формирати вишу зону водоснабдијевања, саградити препумпну станицу и резервоар. Све наведено изисткује знатна новчана средства", одговарају из „Водовода“ Бањалука.

Роса и Боривоје живе од 220 марака инвалиднине и још 120 марака пензије коју добијају на име покојног сина. У помоћ Смиљићима једино је пристигао секретар мјесне заједнице, Драшко Пејић, који им свакодневно у бидонима доноси неколико литара воде.

„Борим се, вучем како могу. Само да ми је вода, не бих се никоме жалила“, поручује Роса Смиљић.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Туга голема

01.11.2018 21:01

Жалости наша. Нема воде али има сјечке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

01.11.2018 23:29

Ех туго...нажалост кад влада олош овом дрзавом!!!!!!!!!!!!!!

Name

Видип ли ово Савчичу?

02.11.2018 08:17

Доживјели смо да дезертери и профитери владају, па нема мјеста чуђењу, зашто не разумију родитеље погинулих. Јадно је и тешко ово гледати, изгубили своје једино дијете, нема им ко помоћи, стари, болесни, од друштва заборављени. Ово је слика друшва у којем живимо, недостатка имало саосјећања, поготово обавезе према ствараоцима, оних чији је то посао. БОРС је нула, срам их било, сједе и примају добре плате, све продане души и углавном људски олош, који само гледају своје џепове и свој лични интерес. Овакви какви јесу, треба их укинути, само нас нервирају и понижавају, дугогодишњим нерадом, изузев некад полагања вијенаца... Сва остала прича је сувишна.

Name

пффф

01.11.2018 21:07

Дрзави си потребан само кад се треба ратовати И висе никад.Зато нема те дрзаве за коју бих ратовао одох у пм ал да ратујем за некога И неку дрзаву нема банка пара да ми мозе платит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни људи

01.11.2018 23:24

Јадни људи.Гдје је људскост нестала код ових богатих да помогну овој породици.Цитам у Србији како је један политицар помогао једном дјетету да направи куцу јер нема родитеља а неце са свог огњиста.Волио бих процитати да је и од ових насих политицара прорадила савјест.Имати толико пара сто не могу за зивота потросити стварно не разумијем.Гдје је та људска савјест?!

Name

Гк

01.11.2018 22:07

КРИМИНАЛНА.ВЛАСТ.ЗАТО.МАЈКО.УЦВИЈЕЉЕНА..НЕМАТЕ.ВОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

01.11.2018 22:48

Од скора лијежем као Србин,али незнам да ли ћу се као такав пробудити...СВЕ ЈЕ ОВО БИЛО ЏАБЕ,СХВАТИЛЕ СУ ЧАК И БАБЕ..еј,након 25 година,а Тито за 25 година постао респектабилан лик у свјету,а држава му поштована..народ цјењен,а наш Бурле трља руке кад чује да је још једно отишло одавде,док са друге стране,силни СДС,пошто није успио да добије власт,почео размишљати о "судбини Српске,па ето ко могли би и са Бурлетом

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

01.11.2018 23:27

Поцркали сви до једног

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

02.11.2018 02:31

Имали гдје вјечитог предсједника борачјке Ротића ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаире

02.11.2018 02:36

120 КМ на име покојног сина,борца ВРС.То је та власт за коју сте гласали глупи народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Когде

02.11.2018 02:42

Сина дали за РС а ратни профитер и дезертер Додик предсједник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пабло

02.11.2018 06:29

Многи тек сада увиде да је прича о Великој Србији, борачким пензијама, златним кашикама, благостању и "новом" српском царству, била само илузија. Сад би били сретни да имају кров над главом и воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

02.11.2018 06:44

Па људи измислили пумпе прије 100 и кусур година...цу на вецој надморској висино...о мајко мила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.11.2018 07:42

Зовите Савчића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

02.11.2018 11:00

Срам их било засто нерјеси овај слуцај опстина ово су родитељи цији син лези у гробу за добробит ове дрзаве ја цу такоде писати о овом слуцају свим установама које сматрам одговорним

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

02.11.2018 11:11

ХАЛО СТЕВАНДИЋУ БЕЗ ХРАНЕ СЕ МОЖЕ АЛИ БЕЗ ВОДЕ НЕ МОЖЕ ТИ СИ ЉЕКАР У ВЛАСТИ ДА ЛИ ОВО ВИДИШ.ЈАД И ЧЕМЕР СРАМ ДА ВАС БУДЕ.ТАКВЕ ТРЕБА БИРАТИ ДА НАМ СЕ ИСМИЈАВАЈУ НА РАЗНОРАЗНЕ НАЧИНЕ.СУЗЕ ОВЕ МАЈКЕ ЋЕ ВАМ ДОЋИ ГЛАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трон

02.11.2018 11:38

Е мој генерале Савичићу битно је да си ти од премијерке Зељке, добио државни стан у Бјељини срам те било а борци И поридице цркавају у живе у нехуманим условима недостојним човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.11.2018 17:26

Ова власт на целу са Снсд и некаквим ствараоцима РС поцет це да писају по гробовима изгинулих бораца и њихове фамилије. Борци су једни друге издали највеца издаја у историји Српског народа. Кад се само сјетим Цургуза Вукотица Савановица назалост и Савцица кад само видим како су издали Давора Драгицевица. Било ми је зао и Краисника и Плавсицке и Радована и Ратка сад видим да нису ниста мање зло од Снсд и Додика. Срамота до цега смо досли најбоље да сто прије нестанемо усао дјаво у народ.

ОДГОВОРИТЕ