Sina dali za RS, a sada bez vode

Bračni par Rosa i Borivoje Smiljić iz Banjaluke već nekoliko mjeseci nemaju vodu. Žalili su se svim nadležnim organima i ustanovama u gradu, ali bez rezultata. Niko nije našao za shodno da im pomogne, iako su roditelji poginulog borca Vojske RS.

Republika Srpska 01.11.2018 | 21:42
Sina dali za RS, a sada bez vode
"Hljeba imam, ali vodu nemam", započinje priču 76-godišnja Rosa Smiljić. Ona i njen suprug Borivoje žive u banjalučkom naselju Potok, a posljednjih nekoliko mjeseci u kući nemaju vode. Zvali su sve nadležne službe u gradu. Niko nije reagovao na njihove molbe.

„Zvala sam Gradsku upravu Banjaluke, zvala sam Boračku organizaciju, sve sam zvala, Vodovod, zvala sam Vatrogasnu jedinicu...kažu ne možemo izaći. Ma možete sine izaći, dovesti crijevo, evo imam bazen gore, da mi samo doveze da imam oprati. Ma neka umremo. Šta ću od njega sada ovako stara i bolesna, njemu 84 godine, meni 76, a nas dvoje sami živimo. To je nemoguće da nas ovako upuste“, kaže Rosa Smiljić.



Rosa i Borivoje Smiljić izgubili su u ratu i sina jedinca Draženka, koji je poginuo 1992. godine kao pripadnik Vojske RS. Ni status roditelja poginulog borca nije im bio od pomoći. Nekoliko puta su tražili da im iz Boračke organizacije dovezu cisternu vode jer iza kuće postoji bazen koji bi se mogao napuniti. Međutim, dobili su odgovor da cisterna ne može proći putem do njihove kuće.

„Nažalost da majka palog borca plače ovako. Nažalost. Ja sam se obraćala i za stan, sine. Obećaše mi dati i stan, da ne budemo nas dvoje sami. Evo daću im kuću, neka mi daju stan. Obećao mi Milenko Savanović iz Vlade. Obećali mi iz opštine. Niko ništa da se obrati više. Neka mi daju, evo daću im kuću, neka ja samo siđem, da imam vode. Da imam vode, a imam kruha“, kaže Smiljić.

Rosa Smiljić kaže da je tražila i prijem kod gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, ali da je i tamo dobila odbijenicu.

„Dajte me kod njega da mu se požalim, da mu kažem kako patim. Dobila odbijenicu, ne može. Meni je dolazilo da idem u Vrbas skočiti, ako mi vjeruješ. Ja ne mogu napraviti. Ćutim, šutim. Pa šta ja mogu. Ništa, od koga ću. Nemam kome više da se obratim. Nemamo sine kome. Kamo sreće da me sutra nađeš mrtvu ovdje. Eto koliko tvoja Rosa želi da živi. Nemam za šta više“, dodaje Smiljić.

Iz Gradske uprave Banja Luka su nam rekli da se već duže vrijeme bave problemom vodosnabdijevanja u naselju Potok i da su prošle sedmice obavili razgovor sa gradonačelnikom Banjaluke i predstavnicima banjalučkog „Vodovoda“. Donesen je zaključak da preduzeće „Vodovod“ napravi sistemsko rješenje za ovaj dio grada, jer izgrađeni vodovod nije u potpunosti iskorišten.

„Kada govorimo o onim domaćinstvima koji su na koti koju trenutno ne možemo snabdijeti vodom, tako da će radnici Vodovoda koliko, mislim već su trebali izaći na teren i na neki način od kuće do kuće, od domaćinstva do domaćinstva izvršiti anketu, ispitati kote, provjeriti tehničke mogućnosti i kada završe taj terenski posao koji treba da da kompletnu sliku i dati prijedloge i rješenja vodosnabdijevanja u naselju Potok“, rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar.

Opravdanje imaju i u gradskom „Vodovodu“. Kažu da su upoznati sa problemima vodosnabdijevanja u Ulici Pere Drljače u banjalučkom naselju Potok, ali da objekti u ovoj ulici ne mogu biti snabdjeveni sa gradskog vodovoda zbog nadmorske visine na kojoj se nalaze i ne mogu biti priključeni na „Vodovod“. Navode da su za rješenje ovog problema potrebna veća novčana sredstva.

"Ovaj problme se ne može rješavati lokalno zbog konfiguracije terena, već je potrebno formirati višu zonu vodosnabdijevanja, sagraditi prepumpnu stanicu i rezervoar. Sve navedeno izistkuje znatna novčana sredstva", odgovaraju iz „Vodovoda“ Banjaluka.

Rosa i Borivoje žive od 220 maraka invalidnine i još 120 maraka penzije koju dobijaju na ime pokojnog sina. U pomoć Smiljićima jedino je pristigao sekretar mjesne zajednice, Draško Pejić, koji im svakodnevno u bidonima donosi nekoliko litara vode.

„Borim se, vučem kako mogu. Samo da mi je voda, ne bih se nikome žalila“, poručuje Rosa Smiljić.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Tuga golema

01.11.2018 21:01

Žalosti naša. Nema vode ali ima sječke.

ODGOVORITE
Name

Lela

01.11.2018 23:29

Eh tugo...nažalost kad vlada ološ ovom drzavom!!!!!!!!!!!!!!

Name

Vidip li ovo Savčiču?

02.11.2018 08:17

Doživjeli smo da dezerteri i profiteri vladaju, pa nema mjesta čuđenju, zašto ne razumiju roditelje poginulih. Jadno je i teško ovo gledati, izgubili svoje jedino dijete, nema im ko pomoći, stari, bolesni, od društva zaboravljeni. Ovo je slika drušva u kojem živimo, nedostatka imalo saosjećanja, pogotovo obaveze prema stvaraocima, onih čiji je to posao. BORS je nula, sram ih bilo, sjede i primaju dobre plate, sve prodane duši i uglavnom ljudski ološ, koji samo gledaju svoje džepove i svoj lični interes. Ovakvi kakvi jesu, treba ih ukinuti, samo nas nerviraju i ponižavaju, dugogodišnjim neradom, izuzev nekad polaganja vijenaca... Sva ostala priča je suvišna.

Name

pfff

01.11.2018 21:07

Drzavi si potreban samo kad se treba ratovati I vise nikad.Zato nema te drzave za koju bih ratovao odoh u pm al da ratujem za nekoga I neku drzavu nema banka para da mi moze platit.

ODGOVORITE
Name

Jadni ljudi

01.11.2018 23:24

Jadni ljudi.Gdje je ljudskost nestala kod ovih bogatih da pomognu ovoj porodici.Citam u Srbiji kako je jedan politicar pomogao jednom djetetu da napravi kucu jer nema roditelja a nece sa svog ognjista.Volio bih procitati da je i od ovih nasih politicara proradila savjest.Imati toliko para sto ne mogu za zivota potrositi stvarno ne razumijem.Gdje je ta ljudska savjest?!

Name

Gk

01.11.2018 22:07

KRIMINALNA.VLAST.ZATO.MAJKO.UCVIJELJENA..NEMATE.VODE

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

01.11.2018 22:48

Od skora liježem kao Srbin,ali neznam da li ću se kao takav probuditi...SVE JE OVO BILO DŽABE,SHVATILE SU ČAK I BABE..ej,nakon 25 godina,a Tito za 25 godina postao respektabilan lik u svjetu,a država mu poštovana..narod cjenjen,a naš Burle trlja ruke kad čuje da je još jedno otišlo odavde,dok sa druge strane,silni SDS,pošto nije uspio da dobije vlast,počeo razmišljati o "sudbini Srpske,pa eto ko mogli bi i sa Burletom

ODGOVORITE
Name

M

01.11.2018 23:27

Pocrkali svi do jednog

ODGOVORITE
Name

Б

02.11.2018 02:31

Имали гдје вјечитог предсједника борачјке Ротића ?

ODGOVORITE
Name

Čaire

02.11.2018 02:36

120 KM na ime pokojnog sina,borca VRS.To je ta vlast za koju ste glasali glupi narode.

ODGOVORITE
Name

Kogde

02.11.2018 02:42

Sina dali za RS a ratni profiter i dezerter Dodik predsjednik

ODGOVORITE
Name

Pablo

02.11.2018 06:29

Mnogi tek sada uvide da je priča o Velikoj Srbiji, boračkim penzijama, zlatnim kašikama, blagostanju i "novom" srpskom carstvu, bila samo iluzija. Sad bi bili sretni da imaju krov nad glavom i vodu.

ODGOVORITE
Name

Nn

02.11.2018 06:44

Pa ljudi izmislili pumpe prije 100 i kusur godina...cu na vecoj nadmorskoj visino...o majko mila

ODGOVORITE
Name

Miroslav

02.11.2018 07:42

Zovite Savčića.

ODGOVORITE
Name

Bakica

02.11.2018 11:00

Sram ih bilo zasto nerjesi ovaj slucaj opstina ovo su roditelji ciji sin lezi u grobu za dobrobit ove drzave ja cu takode pisati o ovom slucaju svim ustanovama koje smatram odgovornim

ODGOVORITE
Name

BOBA

02.11.2018 11:11

HALO STEVANDIĆU BEZ HRANE SE MOŽE ALI BEZ VODE NE MOŽE TI SI LJEKAR U VLASTI DA LI OVO VIDIŠ.JAD I ČEMER SRAM DA VAS BUDE.TAKVE TREBA BIRATI DA NAM SE ISMIJAVAJU NA RAZNORAZNE NAČINE.SUZE OVE MAJKE ĆE VAM DOĆI GLAVE.

ODGOVORITE
Name

Tron

02.11.2018 11:38

E moj generale Savičiću bitno je da si ti od premijerke Zeljke, dobio državni stan u Bjeljini sram te bilo a borci I poridice crkavaju u žive u nehumanim uslovima nedostojnim čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

02.11.2018 17:26

Ova vlast na celu sa Snsd i nekakvim stvaraocima RS pocet ce da pisaju po grobovima izginulih boraca i njihove familije. Borci su jedni druge izdali najveca izdaja u istoriji Srpskog naroda. Kad se samo sjetim Curguza Vukotica Savanovica nazalost i Savcica kad samo vidim kako su izdali Davora Dragicevica. Bilo mi je zao i Kraisnika i Plavsicke i Radovana i Ratka sad vidim da nisu nista manje zlo od Snsd i Dodika. Sramota do cega smo dosli najbolje da sto prije nestanemo usao djavo u narod.

ODGOVORITE