Конгресмени хоће подршку за Србију

Осам америчких конгресмена затражило је од државног секретара САД Мајка Помпеа континуирану подршку залагањима Србије у циљу трагања за мирним, одрживим и кроз преговоре постигнутим решењем за односе са Приштином.

Србија 01.11.2018 | 19:20
Конгресмени хоће подршку за Србију
Конгресмени су у писму Помпеу навели да би таква дипломатска прекретница не само дала могућност постизања трајног мира и стабилности на Балкану, већ би још једном потврдила истрајну посвећеност САД трансатлантској безбедности.

Писмо које су конгресмени послали Помпеу


 
"Иницијатива Србије за помирење са Косовом не само да указује на то да је решење овог спора на видику, већ нуди јединствену прилику да се рашчисти пут несметаној интеграцији целог региона Балкана у западно друштво", наводе конгресмени у писму Помпеу. 

Апелују на америчког државног секретара да настави да пружа подршку тим залагањима, која су, како сматрају, од пресудног значаја за будући мир и безбедност читавог региона Балкана. 

"Србија и Сједињене Државе деле стратешку визију целовите, слободне Европе, у којој влада мир. Да би се Западни Балкан инкорпорирао у овај оквир, потребно је посветити се спору између Србије и Косова на начин који је и одговоран и реалан", наводе конгресмени. 

Ситуација на терену показала је, наводе, да једнострани приступи или могу да проузрокују додатне ескалације или да доведу до замрзнутог конфликта. 

"Стога би Сједињене Државе и западни партнери требало да подстакну и помогну компромис између Београда и Приштине, који ће повећати регионалну стабилност и умањити могућност и за домаће штетне манипулације и за спољне малигне утицаје", наводи се у писму.

Конгресмени поздрављају недавну изјаву саветника за националну безбедност Џона Болтона у којој каже да "нећемо стајати на путу и не мислим да би ико у Европи стао на пут уколико би две стране у спору постигле узајамно задовољавајући договор".

Мајк Помпео (архивска фотографија)
Истичу да сваки приступ том питању мора поштовати легитимне интересе обеју влада и грађана те да ће такав приступ, заснован на томе да обе стране буду заслужне за постизање компромиса, не само бити корак ка трајном решењу спора, већ да може послужити као позитиван пример који може да обесхрабри и спречи друге потенцијалне једностране приступе широм региона.

Амерички конгресмени наводе и да је у националном интересу САД да обезбеде да преговори између Београда и Приштине успеју и додају да је стога императив за САД да проактивно посредују компромисима на обема странама, како би могао да се постигне свеобухватни договор у оквиру бриселског процеса. 

Писмо су 31. октобра потписали конгресмен Тексаса Тед По, конгресмен Мизурија Емануел Кливер, конгресмени Охаја Стив Стајверс и Стив Шабот, Пенсилваније Скот Пери и Брајан Фицпатрик, Калифорније Дејна Рорабахер и Јужне Каролине Џо Вилсон.

О конгресменима 

Конгресмени су, како наводи Тањуг, чланови неформалне групације у Америчком конгресу која се бави питањима Србије и српског народа.

По је, са још 13 чланова Конгреса, међу којима су били и Емануел Кливер, Скот Пери и Брајан Фицпатрик, почетком октобра 2017. послао писмо тадашњем америчком државном секретару Рексу Тилерсону, у којем је наглашена потреба да САД пруже политичку подршку Србији.

Он је српској јавности познат и по томе што је тражио да се објаве документа у вези са суђењем и погубљењем вође четничког покрета Драгољуба Драже Михаиловића.

Један од потписника Стивен Стајверс тражио је да од 2019. преузме руковођење групом за подршку Србији у Конгресу САД, уверен да би тиме била пружена одлична прилика да се ојача сарадња две земље.

"Веома ценим пријатељство са Србијом, у сваком погледу – војном, економском и политичком. Наставићу да се залажем за јачање српско-америчких односа", рекао је Стајверс приликом посете Београду, у мају ове године.

Пореклом из Охаја, Стајверс је члан Републиканске странке, али је као генерал и командант батаљона службовао у Ираку, Кувајту, Катару и Џибутију.

Конгресмен Дејна Рорабахер, према неким аналитичарима, ужива поверење председника САД Доналда Трампа због подршке његовом залагању за другачије односе са Русијом и има редовну комуникацију са америчким председником.

Рорабахер, који је председавајући одбора за спољну политику у Европи, предлагао је размену територија на југу Србије за север Косова и Метохије као решење за смиривање тензија у том делу Балкана у писмима које је 2017. године наводно послао премијеру Александру Вучићу и тадашњем председнику Томиславу Николићу.

Републикански конгресмен из Јужне Каролине Џо Вилсон је непосредно пре него што је Косово прогласило независност 2008. говорио да српски народ има право да заштити свој територијални интегритет.

Српски кокус у Америчком конгресу је основан 2004. године.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пабло

02.11.2018 06:22

Знају ли ти конгресмени да Србија на жели интеграције у западно друштво? Не знам чему ово све?

ОДГОВОРИТЕ