Kongresmeni hoće podršku za Srbiju

Osam američkih kongresmena zatražilo je od državnog sekretara SAD Majka Pompea kontinuiranu podršku zalaganjima Srbije u cilju traganja za mirnim, održivim i kroz pregovore postignutim rešenjem za odnose sa Prištinom.

Srbija 01.11.2018 | 19:20
Kongresmeni hoće podršku za Srbiju
Kongresmeni su u pismu Pompeu naveli da bi takva diplomatska prekretnica ne samo dala mogućnost postizanja trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, već bi još jednom potvrdila istrajnu posvećenost SAD transatlantskoj bezbednosti.

Pismo koje su kongresmeni poslali Pompeu


 
"Inicijativa Srbije za pomirenje sa Kosovom ne samo da ukazuje na to da je rešenje ovog spora na vidiku, već nudi jedinstvenu priliku da se raščisti put nesmetanoj integraciji celog regiona Balkana u zapadno društvo", navode kongresmeni u pismu Pompeu. 

Apeluju na američkog državnog sekretara da nastavi da pruža podršku tim zalaganjima, koja su, kako smatraju, od presudnog značaja za budući mir i bezbednost čitavog regiona Balkana. 

"Srbija i Sjedinjene Države dele stratešku viziju celovite, slobodne Evrope, u kojoj vlada mir. Da bi se Zapadni Balkan inkorporirao u ovaj okvir, potrebno je posvetiti se sporu između Srbije i Kosova na način koji je i odgovoran i realan", navode kongresmeni. 

Situacija na terenu pokazala je, navode, da jednostrani pristupi ili mogu da prouzrokuju dodatne eskalacije ili da dovedu do zamrznutog konflikta. 

"Stoga bi Sjedinjene Države i zapadni partneri trebalo da podstaknu i pomognu kompromis između Beograda i Prištine, koji će povećati regionalnu stabilnost i umanjiti mogućnost i za domaće štetne manipulacije i za spoljne maligne uticaje", navodi se u pismu.

Kongresmeni pozdravljaju nedavnu izjavu savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona u kojoj kaže da "nećemo stajati na putu i ne mislim da bi iko u Evropi stao na put ukoliko bi dve strane u sporu postigle uzajamno zadovoljavajući dogovor".

Majk Pompeo (arhivska fotografija)
Ističu da svaki pristup tom pitanju mora poštovati legitimne interese obeju vlada i građana te da će takav pristup, zasnovan na tome da obe strane budu zaslužne za postizanje kompromisa, ne samo biti korak ka trajnom rešenju spora, već da može poslužiti kao pozitivan primer koji može da obeshrabri i spreči druge potencijalne jednostrane pristupe širom regiona.

Američki kongresmeni navode i da je u nacionalnom interesu SAD da obezbede da pregovori između Beograda i Prištine uspeju i dodaju da je stoga imperativ za SAD da proaktivno posreduju kompromisima na obema stranama, kako bi mogao da se postigne sveobuhvatni dogovor u okviru briselskog procesa. 

Pismo su 31. oktobra potpisali kongresmen Teksasa Ted Po, kongresmen Mizurija Emanuel Kliver, kongresmeni Ohaja Stiv Stajvers i Stiv Šabot, Pensilvanije Skot Peri i Brajan Ficpatrik, Kalifornije Dejna Rorabaher i Južne Karoline Džo Vilson.

O kongresmenima 

Kongresmeni su, kako navodi Tanjug, članovi neformalne grupacije u Američkom kongresu koja se bavi pitanjima Srbije i srpskog naroda.

Po je, sa još 13 članova Kongresa, među kojima su bili i Emanuel Kliver, Skot Peri i Brajan Ficpatrik, početkom oktobra 2017. poslao pismo tadašnjem američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu, u kojem je naglašena potreba da SAD pruže političku podršku Srbiji.

On je srpskoj javnosti poznat i po tome što je tražio da se objave dokumenta u vezi sa suđenjem i pogubljenjem vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića.

Jedan od potpisnika Stiven Stajvers tražio je da od 2019. preuzme rukovođenje grupom za podršku Srbiji u Kongresu SAD, uveren da bi time bila pružena odlična prilika da se ojača saradnja dve zemlje.

"Veoma cenim prijateljstvo sa Srbijom, u svakom pogledu – vojnom, ekonomskom i političkom. Nastaviću da se zalažem za jačanje srpsko-američkih odnosa", rekao je Stajvers prilikom posete Beogradu, u maju ove godine.

Poreklom iz Ohaja, Stajvers je član Republikanske stranke, ali je kao general i komandant bataljona službovao u Iraku, Kuvajtu, Kataru i Džibutiju.

Kongresmen Dejna Rorabaher, prema nekim analitičarima, uživa poverenje predsednika SAD Donalda Trampa zbog podrške njegovom zalaganju za drugačije odnose sa Rusijom i ima redovnu komunikaciju sa američkim predsednikom.

Rorabaher, koji je predsedavajući odbora za spoljnu politiku u Evropi, predlagao je razmenu teritorija na jugu Srbije za sever Kosova i Metohije kao rešenje za smirivanje tenzija u tom delu Balkana u pismima koje je 2017. godine navodno poslao premijeru Aleksandru Vučiću i tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću.

Republikanski kongresmen iz Južne Karoline Džo Vilson je neposredno pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. govorio da srpski narod ima pravo da zaštiti svoj teritorijalni integritet.

Srpski kokus u Američkom kongresu je osnovan 2004. godine.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pablo

02.11.2018 06:22

Znaju li ti kongresmeni da Srbija na želi integracije u zapadno društvo? Ne znam čemu ovo sve?

ODGOVORITE