Изгубили послије дописних гласова

Анђелко Стојановић и Нинослав Сушиловић били су на Општим изборима 2018. године кандидати Посавске странке за Скупштину Посавског кантона са највише освојених гласова, док нису сабрани дописни гласови пристигли изван Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 01.11.2018 | 11:45
Изгубили послије дописних гласова
Тако су умјесто њих мандате добили бивши кадрови ХДЗ-а 1990 Марио Ћошковић и Лука Луцић.

Укупно 77.000 бирача пријављено је за дописно гласање изван Босне и Херцеговине, од тога 1.825 бирача из Орашја.

Иако је тешко утврдити како су дописни гласови утицали на остварене изборне резултате већих странака, у малим политичким субјектима и те како јесу.

Анђелко Стојановић и Нинослав Сушиловић освојили су највише гласова на листи Посавске странке за Скупштину Посавског кантона док нису сабрани дописни гласови пристигли из иностранства. Стојановић је првобитно имао 391 глас или 41,16 одсто, а Сушиловић 349 гласова или 36,74 одсто.

Кад су сабрани пристигли гласови, Централна изборна комисија БиХ мандате је додијелила Марију Ћошковићу и Луки Луцићу. Ћошковић је, напримјер, имао 119 освојених гласова, односно 12,53 одсто, да би на крају, након сабраних дописних гласова, добио укупно 460 гласова, односно 34,38 одсто. Другим ријечима, изборни резултат се у потпуности промијенио.

Индикативно је такође да је Мато Рошић, прије него што су сабрани дописни гласови, имао 117 освојених гласова или 12,32 одсто, да би на крају завршио трећи на листи с освојених 451 глас или 33,71 одсто. Нажалост или на срећу, како за кога, Рошић није добио мандат у Скупштини Посавског кантона.

Марио Ћошковић и Лука Луцић су, како пише портал "Клиx.ба", бивши одборници ХДЗ-а 1990 у Општини Домаљевац-Шамац. Општинско вијеће Домаљевац-Шамац прошло је кроз турбулентан период, након што се промијенила већина и након што је покренут поступак смјене начелника.

Ћошковић и Луцић нису били задовољни као одборници, стога им је била пријеко потребна нова странка да би се кандидовали на Општим изборима. У страначкој централи Посавске странке су навели да им је кандидатура потребна да им бирачко тијело, односно подршка коју имају, "не би лапила".

Извор: Кликс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цана

01.11.2018 11:16

Све је ово дискутабилно и фрљаво. Питање ја аутентичности тих гласачких листића, односно малверзација и превара које су се радиле при овим изборима, а које нису упитне. Пријављене су бројне неправилности, са доказима, али је Цик урадио шта је урадио, чиме је доказано још једном да је ово земља и свачија и ничија, зависно од потреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

01.11.2018 11:18

ЉУДИ ОВО ЈЕ КАТАСТРОФА ИЗБОРИ СУ ЛАЖНИ.ГЛЕДАТИ КАО ФОЛ ИЗАБРАНЕ ПРЕДСТАВНИКЕ ДРЖАВЕ КОЈИ СЕ ИСМИЈАВАЈУ НАРОДУ ЈЕ НЕШТО ШТО ЉУДСКИ УМ НЕ МОЖЕ ДА СХВАТИ.КО У БУДУЋЕ ДА ИЗЛАЗИ НА ИЗБОРЕ. НАРАВНО МНОГИМА ЋЕ ДА ИЗВИНЕТЕ ДОЋИ ИЗ ГУЗИЦЕ У ГЛАВУ.ПО СВИМ ИЗАБРАНИМ НА НАЈВИШЕ ФУНКЦИЈЕ НЕМА ВЕДРИНЕ ОНИ СУ ПОТИШТЕНИ НЕМА РАДОСТИ А ЗНА СЕ ЗБОГ ЧЕГА САМО ИХ ПОСМАТРАЈТЕ.НИКАД ВИШЕ ПРОЦЕНАТА А МАЊЕ РАСПОЛОЖЕЊА.ШТА ВАМ ТО ГОВОРИ.СВЕ ЈЕ НА СИЛУ.СВЕ СЕ МОЖЕ УШМИНКАТИ ОСИМ ПСИХЕ ОНА СВЕ ОТКРИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

01.11.2018 20:15

У праву си. Ја сам се заклео да висе никад нецу гласати. 20 и кусур година из неког респекта сам гласао али ови избори су ми несто најгоре сто се десило.