Izgubili poslije dopisnih glasova

Anđelko Stojanović i Ninoslav Sušilović bili su na Opštim izborima 2018. godine kandidati Posavske stranke za Skupštinu Posavskog kantona sa najviše osvojenih glasova, dok nisu sabrani dopisni glasovi pristigli izvan Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 01.11.2018 | 11:45
Izgubili poslije dopisnih glasova
Tako su umjesto njih mandate dobili bivši kadrovi HDZ-a 1990 Mario Ćošković i Luka Lucić.

Ukupno 77.000 birača prijavljeno je za dopisno glasanje izvan Bosne i Hercegovine, od toga 1.825 birača iz Orašja.

Iako je teško utvrditi kako su dopisni glasovi uticali na ostvarene izborne rezultate većih stranaka, u malim političkim subjektima i te kako jesu.

Anđelko Stojanović i Ninoslav Sušilović osvojili su najviše glasova na listi Posavske stranke za Skupštinu Posavskog kantona dok nisu sabrani dopisni glasovi pristigli iz inostranstva. Stojanović je prvobitno imao 391 glas ili 41,16 odsto, a Sušilović 349 glasova ili 36,74 odsto.

Kad su sabrani pristigli glasovi, Centralna izborna komisija BiH mandate je dodijelila Mariju Ćoškoviću i Luki Luciću. Ćošković je, naprimjer, imao 119 osvojenih glasova, odnosno 12,53 odsto, da bi na kraju, nakon sabranih dopisnih glasova, dobio ukupno 460 glasova, odnosno 34,38 odsto. Drugim riječima, izborni rezultat se u potpunosti promijenio.

Indikativno je takođe da je Mato Rošić, prije nego što su sabrani dopisni glasovi, imao 117 osvojenih glasova ili 12,32 odsto, da bi na kraju završio treći na listi s osvojenih 451 glas ili 33,71 odsto. Nažalost ili na sreću, kako za koga, Rošić nije dobio mandat u Skupštini Posavskog kantona.

Mario Ćošković i Luka Lucić su, kako piše portal "Klix.ba", bivši odbornici HDZ-a 1990 u Opštini Domaljevac-Šamac. Opštinsko vijeće Domaljevac-Šamac prošlo je kroz turbulentan period, nakon što se promijenila većina i nakon što je pokrenut postupak smjene načelnika.

Ćošković i Lucić nisu bili zadovoljni kao odbornici, stoga im je bila prijeko potrebna nova stranka da bi se kandidovali na Opštim izborima. U stranačkoj centrali Posavske stranke su naveli da im je kandidatura potrebna da im biračko tijelo, odnosno podrška koju imaju, "ne bi lapila".

Izvor: Kliks

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Cana

01.11.2018 12:16

Sve je ovo diskutabilno i frljavo. Pitanje ja autentičnosti tih glasačkih listića, odnosno malverzacija i prevara koje su se radile pri ovim izborima, a koje nisu upitne. Prijavljene su brojne nepravilnosti, sa dokazima, ali je Cik uradio šta je uradio, čime je dokazano još jednom da je ovo zemlja i svačija i ničija, zavisno od potreba.

ODGOVORITE
Name

BOBA

01.11.2018 12:18

LJUDI OVO JE KATASTROFA IZBORI SU LAŽNI.GLEDATI KAO FOL IZABRANE PREDSTAVNIKE DRŽAVE KOJI SE ISMIJAVAJU NARODU JE NEŠTO ŠTO LJUDSKI UM NE MOŽE DA SHVATI.KO U BUDUĆE DA IZLAZI NA IZBORE. NARAVNO MNOGIMA ĆE DA IZVINETE DOĆI IZ GUZICE U GLAVU.PO SVIM IZABRANIM NA NAJVIŠE FUNKCIJE NEMA VEDRINE ONI SU POTIŠTENI NEMA RADOSTI A ZNA SE ZBOG ČEGA SAMO IH POSMATRAJTE.NIKAD VIŠE PROCENATA A MANJE RASPOLOŽENJA.ŠTA VAM TO GOVORI.SVE JE NA SILU.SVE SE MOŽE UŠMINKATI OSIM PSIHE ONA SVE OTKRIJE.

ODGOVORITE
Name

Cirkus

01.11.2018 21:15

U pravu si. Ja sam se zakleo da vise nikad necu glasati. 20 i kusur godina iz nekog respekta sam glasao ali ovi izbori su mi nesto najgore sto se desilo.