Ципеле на штиклу купујте по подне

Пар ципела с високом штиклом може да улепша сваку комбинацију, да вам побољша самопоуздање, да заврти памет ономе кога желите да освојите… Али само под једним условом. Морају да вам стоје као саливене. Не смеју да вас жуљају, не смеју да вам ремете равнотежу. И морате да знате да ходате у њима.

Здравље 01.11.2018 | 08:54
Ципеле на штиклу купујте по подне
Да бисте све то могли, ево неколико савета педијатра Кејт Мекартур.

Кад ходамо у ципелама са високим потпетицама, 75 одсто тежине је на предњем делу стопала. То ствара неприродан притисак на кости, мишиће, тетиве, лигаменте и кожу стопала, али се одражава и на чланке, колена, кукове и лумбални део кичме, преноси "Дејли мејл".

Иако можда имате ципеле које чувате за "специјалне прилике" и жао вам је чак и да их извадите из кутије, а камоли да их носите, то није паметан приступ.

Вежбајте да ходате у њима, по кући, кад сте добре воље. А ако сте стално у равном, покушајте да помало продужавате време током којег ћете се шеткати у ципелама са штиклом.

"Ако стално носите равну обућу и онда одједном ускочите у неки пар са потпетицама, и носите га цео дан, осам или десет сати… ваша стопала ће се побунити", каже она. Другим речима, можете да очекујете грчеве у стопалима, бол у лумбалном делу кичме, и, наравно, жуљеве.

Кад купујете нови пар, имајте у виду да стопало у току дана помало отиче и лако се може догодити да вам ципеле које сте купили ујутру предвече буду тесне, нарочито ако су салонке у питању.

Зато је паметније да их купујете касније у току дана.

Понекад ципеле са вишом петом већ имају мале јастучиће на предњем делу ђона, тамо где долази део стопала који трпи највеће оптерећење. Ако то није случај, изаберите неке од оних силиконских уложака који су намењени у те сврхе. То је добра инвестиција, а пошто силиконски јастучићи могу да се перу, потрајаће вам.

Ако вас жуљају на пети, покушајте са силиконским трачицама које су предвиђене за део око пете. А још боље решење су кожни "штитници" са малим задебљањем на критичном месту. Залепите их са унутрашње стране и не размишљате више. Ови кожни ће стајати на месту практично заувек, стопало вам неће "испадати" из ципеле док ходате, а ако је луб ципеле тврд - то више нећете осећати.

Каишић око зглоба може донети олакшање. Ако сте почетница у ходању у обући са високим потпетицама, нека први пар буде модел са каишићем око зглоба. Тако ће вам бити лакше да ходате, јер тај каишић даје додатну стабилност, спречава клизање стопала, а самим тим и жуљеве.

Испробајте различите улошке за ципеле. Постоје улошци прилагођени управо обући са високим потпетицама који могу да умање притисак на критичне зоне.

Ако су ципеле уже, не би било лоше да урадите педикир, пошто ћете тако избећи додатни притисак који настаје кад су вам нокти на ногама мало дужи.

Ханзапласте боље ставите на време… Ако сте купили нови пар, носите их по кући пола сата, сат, и обратите пажњу на којим местима вам се кожа зацрвенела. Пре него што их обујете "на цео дан", залепите фластере, превентивно.

Ако вам се стопала зноје, сипајте мало талка у ципеле пре него што их обујете. Талк ће ублажити знојење, нећете "проклизавати" у ципели, па је мањи и ризик од озбиљних жуљева.

Испробајте различите улошке за ципеле. Постоје улошци прилагођени управо обући са високим потпетицама који могу да умање притисак на критичне зоне.

Ципеле са високом потпетицом могу бити мала чаролија која вас у тренутку учини виткијом и сексепилнијом, али вам могу и доћи главе. Ако се проспете насред улице, чак и ако прођете без физичких повреда, вашој рањеној сујети биће потребни дани да се опорави.

Поента је у следећем: Ако имате утисак да нисте довољно стабилни, вероватно и нисте. Дакле, вежбајте, као што рекосмо, за почетак код куће, а затим и на степеништу. Кад то увежбате, време је да окушате срећу и до продавнице на ћошку, па полако…

Кад сте у ципелама са високом потпетицом, будите грациозне и женствене. Ноге треба да држите једну близу друге, а стопала паралелно. Исправите леђа, увуците стомак, рамена и пете нека буду у истој равни. Правите мале кораке, њишући руке уз тело, тако ће вам бити лакше да одржите равнотежу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар