Разлика између суве и дехидриране коже

Спречите да највећи орган на телу прерано постане груб и изборан. Модерна хидратантна нега подразумева више од обичне креме - не само да кожу хидрира, већ и да јој пружи услове за развој различитих бактерија.

Мода и љепота 01.11.2018 | 08:30
Разлика између суве и дехидриране коже
На први поглед чини се да речи "сува" и "дехидрирана" описују исте ствари, али то су прилично различити појмови. Сува кожа је тип коже коју карактерише недостатак уља или липида, док дехидрирана описује стање коже - када постоји недостатак воде у њеном горњем слоју - стратум цорнеуму-у. Не морате да имате суву кожу да бисте имали и дехидрирану. Мешовита и масна кожа може такође да буде дехидрирана. Како онда одредити да ли имате суву или дехидрирану кожу? Суву кожу карактеришу - осећај грубости, сув изглед, флеке, док ћете дехидрирану препознати по - безличном изгледу, осећају затезања или грубости, осетљивости, финим линијама, опуштености, дубоким борама, убрзаним знацима старења.

Кожа постаје дехидрирана због нашег немарног односа према њој, као и низа спољашњих утицаја.

СУНЦЕ: Када је реч о временским неприликама УВА сунчеви зраци су непријатељ коже број један. Они могу да убрзају процес старења, повећају оксидансе у кожи и слободне радикале у ћелијама и на тај начин оштете кожу и дехидрирају је.

ТВРДА ВОДА, ТУШИРАЊЕ И КУПКЕ У ВРУЋОЈ ВОДИ: Тврда вода садржи кречњак који може да уклони воду са коже. Дозвољено је туширати се сваког дана, али нека то не траје дуго и држите се топле уместо вруће воде која додатно може да дехидрира кожу.

СТАРЕЊЕ: Процес старења чини цело наше тело дехидрираним, укључујући и кожу. Структурне промене везане за процес старења узрокују већу дехидрацију, а може да дође и до успоравања обнове ћелија. Када кожа постане дехидрирана, почиње да изгледа старије. Она има грубу текстуру са финим линијама које временом постају све израженије.

КЛИМА И ЦЕНТРАЛНО ГРЕЈАЊЕ: Ако проводите много времена у климатизованим или просторијама са централним грејањем, увидећете да то погоршава дехидрацију и сувоћу коже.

ПОГРЕШНА НЕГА: Уколико користите производе који су превише тешки или прелагани, или их користите неконзистентно, то може неповољно да утиче на проблеме са влажношћу коже. Важно је да имате врло добру хидратантну негу за тело и остале производе за кожу лица. Такође, када чистите кожу избегавајте грубе пилинге.

Стручњаци нам стално говоре да је важно да пијемо много воде како би тело, па тако и кожа, били хидрирани. Међутим, кожа је највећи орган тела, па је зато од велике важности коришћење квалитетних састојака како би била хидрирана. Модерна хидратантна нега требало би да подразумева много више од обичне креме - она не само да треба да кожу хидрира, већ и да јој пружи услове за развој најразличитијих бактерија на њој.

Осим тога, настојте да одржавате здрав начин живота, а то значи: користите заштиту од сунца, избегавајте алкохол и цигарете, уравнотежено се храните и пијте доста воде. То ће допринети одржавању пуноће и блиставости коже и спречити дехидратацију.

А за крај ево неколико занимљивости о кожи:

* Свако дете је рођено без микробиома. Кроз живот, фактори попут пола, година, климатског окружења и начина живота, утичу на развој властитог микробиома коже који је јединствен као и отисак прста.

* Да ли сте знали да где год да кренете са собом носите свој микробиомски Мацбоок Аир? Микробиом у просеку тежи између 1,3 и 2,2 кг!

* Сваког дана откривамо нове функције микробиома на телу. Научници су чак пронашли један сој који се зове Тоxопласма Гондии, који помаже да се боље облачите или да будете друштвенији.

* 1.000.000.000.000 микроорганизама живи на људској кожи, што је десет пута више од броја звезда на Млечном путу.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар