Потези који могу ''запалити ватру''

Косовска војска, Интерпол, преузимање електро-мреже кроз чланство Косова у Европској асоцијацији оператора преносних система (ЕНТСО-Е)… Све су ово ствари које би у новембру могле да доведу до још веће “ватре” у ионако запаљивим односима између Београда и Приштине.

Регион 01.11.2018 | 08:29
Потези који могу ''запалити ватру''
– Пред нама је тежак мјесец кад је ријеч о Косову и Метохији. Приштина намјерава 28. новембра да формира Војску Косова, а истовремено покушава да преузме надлежности српске “Електромреже” – рекао је предсједник Србије Александар Вучић прекјуче, говорећи о Косову и свему ономе што ће се овог новембра дешавати.

Потези које Приштина планира да повуче, а који су сви противни интересима званичног Београда, могли би да доведу по повећања тензија, што је још проблематичније будући да све све дешава у тренутку када је бриселски дијалог у блокади.

Ипак, кренимо редом.

1. Војска Косова

Први у низу потеза је формирање војске на мала врата. Како је сам предсједник Србије у неколико наврата поновио, приштинске власти ће формирати војску 28. новембра када се, између осталог, и на Косову обиљежава Дан албанске заставе.

Прича о формирању косовске војске није нова, али јесу скорашњи потези из Приштине, која се упркос сталним критикама и сугестијама из међународне заједнице да војску формира у складу са уставним промјенама, одлучила за нешто друго – трансформацију Косовских безбједносних снага у Косовске снаге безбједности мимо прописаних правила.

Иако је објашњење да је ријеч само о козметичкој промјени назива, то је пратило и усвајање три закона прије непуних мјесец дана, које предвиђају да КСБ буду устројене практично као војска, и да имају све њене задатке и атрибуте, од команде, преко чинова, одликовања, броја припадника, наоружања…

Занимлљиво је да ће КБС, по тим законима, имати и своје симболе, а наводи се и да ће дан Косовских снага безбједности бити 27. новембар, само дан прије Дана косовске заставе, који се иначе обиљежава као државни празник, установљен прије двије године. Отуда свеопшта “бура” у српској, косовској, али и европској јавности, од тога шта би формирање војске лоше могло да донесе, до правдања и објашњења да Косово на то има право.

2. Интерпол

Други потез је покушај пријема у Интерпол. Да ли ће Косово, послије неколико неуспјелих покушаја, опстварити свој циљ и успјети да се прикључи свјетској полицијској организацији знаће се након 21. новембра, када ће бити завршена четвородневна сједница Генералне скупштине ове организације у УАЕ.

Офанзива приштински власти да се прикључе Интерполу такође траје годинама и у тај циљ се улажу милионске суме. Ипак, до сада им то није полазило за руком јер је Србија, такође захваљујући својој дипломатској офанзиви, али и “пријатељима” попут Кине и Русије, успијевала да их спријечи. Ове године је Косово, међутим, успјело да се “убаци” на дневни ред, на коме би било ријечи о његовом чланству.

Посљедице пријема Косова у Интерпол би биле драстичне, упозоравају српске власти, које већ неко вријеме објашњавају да је ријеч о кршењу међународног права и преседану, који би довео да “лова на вјештице”, лажних оптужница, али и дерогирања Интерпола.

3. Чланство у ЕНТСО-Е 

Трећи потез би био покушај преузимања електро-мреже. Иако се у јавности није говорило много о покушају Косова да постане чланица Европске асоцијације оператора преносних система (ЕНТСО-Е), они трају већ неко вријеме. Да ли ће се то заиста и десити, знаће се 9. новембра када ће ова организација донијети коначну одлуку.

Српски предсједник је најавио да ће поводом угрожавања рада “Електромреже Србије” и покушаја приштинских власти да преузму њене надлежности писати Нијемцима и Енглезима, а оцијенио је и да би евентуална одлука ЕНТСО-Е на штету Србије “била апсолутни скандал”.

– Кад смо преговарали, било је ријечи о два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, а сада хоће да нам и то отму и да кажу да то припада Косову – рекао је он.

Вучић је објаснио да Приштина допушта Албанцима да краду струју на потезу од Новог Пазара до сјевера КиМ, па онда оптужују ЕМС да није у стању да дистрибуира електричну енергију.

Управо то се десило већ два пута ове године, када је Србија добила “пацке” од ове организације, јер су због овог проблема каснили дигитални сатови у неким европским земљама. Суштина је била у мањем напону струјне мреже у овом дијелу Европе, што је Србија детектовала на Косову, који се даље рефлектовао и на земље ЕУ.

4. Ограничење дијалога

Четврти потез био би покушај “ограничења дијалога”. Наиме, суштина је у томе што се косовски парламент, односно један његов, прије свега опозициони дио, труди из све снаге да косовском предсједнику Хашиму Тачију “скрати крила” када је ријеч о преговорима Београда и Приштине.

То су покушали и пре извесног времена, али и данас, на посебној сједници на којој покушавају да усвоје резолуцију којом би се Тачију забранило да води преговоре у име Косова и да се са дневног реда у наставку дијалога Београда и Приштине “скине” питање евентуалне корекције граница.

5. Кажњавање Срба за напад на тековине ОВК

Посљедњи, пети потез, који би на својој кожи осјетили управо Срби на Косову јесте увођење правне тековине којим би се, пректично, кажњавало негативно помињање злочина терористичке ОВК. Ријеч је о плану, о којој се за сада само спекулише у медијима, јесте потенцијална могућност да се на дневни ред неке од сједница косовског парламента нађе предлог да је кажњиво нападати тековине борбе такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК).

– То значи да сваки Србин који живи на КиМ мора да хвали те тековине – рекао је Вучић.

У складу с таквим тежњама, не треба ни да чуди када се брат косовског премијера Насим Харадинај појави на телевизији и јавно каже како му је драго што је убијало Србе.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Добој

01.11.2018 07:33

То је се знало и било је питање времена, нажалост Америка стоји уз Шиптаре а ,Срби нису толико јаки ни уз подршку Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

01.11.2018 08:03

А Слоба Милошевић им је направио државу .

Name

Ре Иде Мо За Добој

01.11.2018 09:36

Ја мислим да је ово све закухано од стране Енглеза и послије консултација са братом лажовом(Додо)предцједник ће изнијети необориве доказе те уроте,уроте против СНСД и приде ће он рећи име убице пјевачице Марјановић,а Додо имена убица Давида.Можда ће неко да се осјети угрожен па ће рећи ко уби Мемића,па и полицајце у Сарајеву.Ово је чудо од државе и срећа да немамо мора јер би били гори од Сомалијских пирата.Засад се народ још некако оџава са нашим пиранама,а бојим се шта ће бити кад разјебу оно што им је иза ТИТА остало.Можда ће се између себе почети клати у чему им желим много среће и успјеха.

Name

Разбијац олуја

01.11.2018 07:35

Вуциц и Додик су прије избора рекли да нема висе Олуја па цему онда толики страх од потенц.нове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.11.2018 07:56

Људи , на Косову је НАТО и урадице оно ста они хоце . Србија не треба никад да призна Косово али мора да прихвати реалност да апсолутно ниста не мозе да уради у овом тренутку. Мозе да ојаца војску, морал и да сацува територије које су сад под њеном контролом . Треба да се трансформисе у нормалну правну дрзаву и развија економију . Ове Вулинове, Вуцицеве супљаке , они су забринути , радимо све за насе људе на Косову и слицно не треба слусати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.11.2018 11:51

Зао ми је народа,али ста је могао и доцекат,исто као у РС,води их издајник,Вуциц,а нас Издајник,Додик,плус сто су повезани са мафијом,задњи слуцај, Кељмендију се даје пасос,Додик му даје,ста ту реци,а ми кривично друге,први кривци су наси издајници,Вуциц,Додик,онда Нато,итд,

Name

ХАре

01.11.2018 08:26

Сјећам се кад су у бившој Yуги аутобуси полицајаца ишли доле да их бију аааа нема тога више дошли памети недају на себе више

ОДГОВОРИТЕ
Name

патрота

01.11.2018 08:44

ЛИДЕРУ НЕ РАСПЛАМСАВАЈ ВАТРУ ОСТАВИМЕ ДА САМРЕГУЛИСЕМ СВОЈ СТАТУС СА ОНИМ КОД КОГА И СА КИМ РАДИМ ТИМЕ УПОЗОРАВС НА НЕКЕ ИСТОРИСКЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ А ЈА КО

ОДГОВОРИТЕ