Potezi koji mogu ''zapaliti vatru''

Kosovska vojska, Interpol, preuzimanje elektro-mreže kroz članstvo Kosova u Evropskoj asocijaciji operatora prenosnih sistema (ENTSO-E)… Sve su ovo stvari koje bi u novembru mogle da dovedu do još veće “vatre” u ionako zapaljivim odnosima između Beograda i Prištine.

Region 01.11.2018 | 08:29
Potezi koji mogu ''zapaliti vatru''
– Pred nama je težak mjesec kad je riječ o Kosovu i Metohiji. Priština namjerava 28. novembra da formira Vojsku Kosova, a istovremeno pokušava da preuzme nadležnosti srpske “Elektromreže” – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prekjuče, govoreći o Kosovu i svemu onome što će se ovog novembra dešavati.

Potezi koje Priština planira da povuče, a koji su svi protivni interesima zvaničnog Beograda, mogli bi da dovedu po povećanja tenzija, što je još problematičnije budući da sve sve dešava u trenutku kada je briselski dijalog u blokadi.

Ipak, krenimo redom.

1. Vojska Kosova

Prvi u nizu poteza je formiranje vojske na mala vrata. Kako je sam predsjednik Srbije u nekoliko navrata ponovio, prištinske vlasti će formirati vojsku 28. novembra kada se, između ostalog, i na Kosovu obilježava Dan albanske zastave.

Priča o formiranju kosovske vojske nije nova, ali jesu skorašnji potezi iz Prištine, koja se uprkos stalnim kritikama i sugestijama iz međunarodne zajednice da vojsku formira u skladu sa ustavnim promjenama, odlučila za nešto drugo – transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Kosovske snage bezbjednosti mimo propisanih pravila.

Iako je objašnjenje da je riječ samo o kozmetičkoj promjeni naziva, to je pratilo i usvajanje tri zakona prije nepunih mjesec dana, koje predviđaju da KSB budu ustrojene praktično kao vojska, i da imaju sve njene zadatke i atribute, od komande, preko činova, odlikovanja, broja pripadnika, naoružanja…

Zanimlljivo je da će KBS, po tim zakonima, imati i svoje simbole, a navodi se i da će dan Kosovskih snaga bezbjednosti biti 27. novembar, samo dan prije Dana kosovske zastave, koji se inače obilježava kao državni praznik, ustanovljen prije dvije godine. Otuda sveopšta “bura” u srpskoj, kosovskoj, ali i evropskoj javnosti, od toga šta bi formiranje vojske loše moglo da donese, do pravdanja i objašnjenja da Kosovo na to ima pravo.

2. Interpol

Drugi potez je pokušaj prijema u Interpol. Da li će Kosovo, poslije nekoliko neuspjelih pokušaja, opstvariti svoj cilj i uspjeti da se priključi svjetskoj policijskoj organizaciji znaće se nakon 21. novembra, kada će biti završena četvorodnevna sjednica Generalne skupštine ove organizacije u UAE.

Ofanziva prištinski vlasti da se priključe Interpolu takođe traje godinama i u taj cilj se ulažu milionske sume. Ipak, do sada im to nije polazilo za rukom jer je Srbija, takođe zahvaljujući svojoj diplomatskoj ofanzivi, ali i “prijateljima” poput Kine i Rusije, uspijevala da ih spriječi. Ove godine je Kosovo, međutim, uspjelo da se “ubaci” na dnevni red, na kome bi bilo riječi o njegovom članstvu.

Posljedice prijema Kosova u Interpol bi bile drastične, upozoravaju srpske vlasti, koje već neko vrijeme objašnjavaju da je riječ o kršenju međunarodnog prava i presedanu, koji bi doveo da “lova na vještice”, lažnih optužnica, ali i derogiranja Interpola.

3. Članstvo u ENTSO-E 

Treći potez bi bio pokušaj preuzimanja elektro-mreže. Iako se u javnosti nije govorilo mnogo o pokušaju Kosova da postane članica Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), oni traju već neko vrijeme. Da li će se to zaista i desiti, znaće se 9. novembra kada će ova organizacija donijeti konačnu odluku.

Srpski predsjednik je najavio da će povodom ugrožavanja rada “Elektromreže Srbije” i pokušaja prištinskih vlasti da preuzmu njene nadležnosti pisati Nijemcima i Englezima, a ocijenio je i da bi eventualna odluka ENTSO-E na štetu Srbije “bila apsolutni skandal”.

– Kad smo pregovarali, bilo je riječi o dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, a sada hoće da nam i to otmu i da kažu da to pripada Kosovu – rekao je on.

Vučić je objasnio da Priština dopušta Albancima da kradu struju na potezu od Novog Pazara do sjevera KiM, pa onda optužuju EMS da nije u stanju da distribuira električnu energiju.

Upravo to se desilo već dva puta ove godine, kada je Srbija dobila “packe” od ove organizacije, jer su zbog ovog problema kasnili digitalni satovi u nekim evropskim zemljama. Suština je bila u manjem naponu strujne mreže u ovom dijelu Evrope, što je Srbija detektovala na Kosovu, koji se dalje reflektovao i na zemlje EU.

4. Ograničenje dijaloga

Četvrti potez bio bi pokušaj “ograničenja dijaloga”. Naime, suština je u tome što se kosovski parlament, odnosno jedan njegov, prije svega opozicioni dio, trudi iz sve snage da kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju “skrati krila” kada je riječ o pregovorima Beograda i Prištine.

To su pokušali i pre izvesnog vremena, ali i danas, na posebnoj sjednici na kojoj pokušavaju da usvoje rezoluciju kojom bi se Tačiju zabranilo da vodi pregovore u ime Kosova i da se sa dnevnog reda u nastavku dijaloga Beograda i Prištine “skine” pitanje eventualne korekcije granica.

5. Kažnjavanje Srba za napad na tekovine OVK

Posljednji, peti potez, koji bi na svojoj koži osjetili upravo Srbi na Kosovu jeste uvođenje pravne tekovine kojim bi se, prektično, kažnjavalo negativno pominjanje zločina terorističke OVK. Riječ je o planu, o kojoj se za sada samo spekuliše u medijima, jeste potencijalna mogućnost da se na dnevni red neke od sjednica kosovskog parlamenta nađe predlog da je kažnjivo napadati tekovine borbe takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

– To znači da svaki Srbin koji živi na KiM mora da hvali te tekovine – rekao je Vučić.

U skladu s takvim težnjama, ne treba ni da čudi kada se brat kosovskog premijera Nasim Haradinaj pojavi na televiziji i javno kaže kako mu je drago što je ubijalo Srbe.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Doboj

01.11.2018 07:33

To je se znalo i bilo je pitanje vremena, nažalost Amerika stoji uz Šiptare a ,Srbi nisu toliko jaki ni uz podršku Rusa.

ODGOVORITE
Name

m

01.11.2018 08:03

A Sloba Milošević im je napravio državu .

Name

Re Ide Mo Za Doboj

01.11.2018 09:36

Ja mislim da je ovo sve zakuhano od strane Engleza i poslije konsultacija sa bratom lažovom(Dodo)predcjednik će iznijeti neoborive dokaze te urote,urote protiv SNSD i pride će on reći ime ubice pjevačice Marjanović,a Dodo imena ubica Davida.Možda će neko da se osjeti ugrožen pa će reći ko ubi Memića,pa i policajce u Sarajevu.Ovo je čudo od države i sreća da nemamo mora jer bi bili gori od Somalijskih pirata.Zasad se narod još nekako odžava sa našim piranama,a bojim se šta će biti kad razjebu ono što im je iza TITA ostalo.Možda će se između sebe početi klati u čemu im želim mnogo sreće i uspjeha.

Name

Razbijac oluja

01.11.2018 07:35

Vucic i Dodik su prije izbora rekli da nema vise Oluja pa cemu onda toliki strah od potenc.nove.

ODGOVORITE
Name

Igor

01.11.2018 07:56

Ljudi , na Kosovu je NATO i uradice ono sta oni hoce . Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo ali mora da prihvati realnost da apsolutno nista ne moze da uradi u ovom trenutku. Moze da ojaca vojsku, moral i da sacuva teritorije koje su sad pod njenom kontrolom . Treba da se transformise u normalnu pravnu drzavu i razvija ekonomiju . Ove Vulinove, Vuciceve supljake , oni su zabrinuti , radimo sve za nase ljude na Kosovu i slicno ne treba slusati.

ODGOVORITE
Name

Da

01.11.2018 11:51

Zao mi je naroda,ali sta je mogao i docekat,isto kao u RS,vodi ih izdajnik,Vucic,a nas Izdajnik,Dodik,plus sto su povezani sa mafijom,zadnji slucaj, Keljmendiju se daje pasos,Dodik mu daje,sta tu reci,a mi krivično druge,prvi krivci su nasi izdajnici,Vucic,Dodik,onda Nato,itd,

Name

HAre

01.11.2018 08:26

Sjećam se kad su u bivšoj Yugi autobusi policajaca išli dole da ih biju aaaa nema toga više došli pameti nedaju na sebe više

ODGOVORITE
Name

patrota

01.11.2018 08:44

LIDERU NE RASPLAMSAVAJ VATRU OSTAVIME DA SAMREGULISEM SVOJ STATUS SA ONIM KOD KOGA I SA KIM RADIM TIME UPOZORAVS NA NEKE ISTORISKE NEPRIJATELJE A JA KO

ODGOVORITE