Да ли Балкан клизи у НАТО?

Говорећи о теми “Да ли Балкан клизи у НАТО”, гости емисије "Глобално" су рекли да мјесто за столом најмоћнијих треба размотрити узимајући у обзир озбиљне анализе стручњака из области безбједности, економије и политике, те их ставити испред емоција људи са овог подручја.

Република Српска 31.10.2018 | 23:03
Да ли Балкан клизи у НАТО?
Одговарајући на питање да ли ће Србија имати ту могућност да избјегне учлањење у НАТО, професор Факултета за безбједност у Београду Дарко Трифуновић поистовјетио је НАТО савез са елитним клубом у који вас нико неће звати уколико се сами не потрудите да му приступите.

“Људи не разумију да је НАТО сто за којим сједе најмоћнији и  тамо вас неће нуткати да дођете. Они сматрају да је то визит-карта”, каже Трифуновић.



"У Србији нема искреног разговора између експерата о томе како смо ми то дошли под НАТО бомбе", истакао је Трифуновић и додао да је Мађарска издала 150 000 држављанстава нашим грађанима који живе у Војводини. да 100 000 Срба тражи у овом тренутку бугарске пасоше и личне карте, јер сви желе да оду…

“Немојте да се изненадите сутра када и БиХ уђе у НАТО”, додаје Трифуновић.

Адвокат Бранко Павловић истакао је агресорку димензију НАТО савеза.

“Ако нећеш у НАТО,  мораш да будеш самостално довољно јак да можеш да контролишеш одбрану своје државе. А та варијанта да неко има агресију према теби је давно прошла”, додаје Павловић.

Истраживања у Србији говоре да је 84 одсто грађана против учлањења, да 62 процента не прихвата извињење за агресију, те да само око 10 процената одобрава могућност уласка у НАТО.

“Војна неутралност кошта. Причати да идемо у обнављање и модернизацију је за поштовање, и то треба да буде рационалан, реалан и природан ток догађаја, али исто тако ми новац за тако нешто немамо”, истакао је Владе Радуловић, војно-политички коментатор.

“НАТО је занимљив савез јер нема формалну процедуру за напуштање савеза”, закључио је Димитрије Милић из “Новог трећег пута”

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лауш

31.10.2018 23:20

Сви могу себи допустити да проклижу у НАТО, али Срби, никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста има

01.11.2018 00:17

Да је Србија била цланица НАТО савеза Косово се не би никад могло одвојити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

01.11.2018 03:21

И свабе су нас бомбардовали, па им сада трцимо прати гузице. Ваљда то тако иде кад смо сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.11.2018 08:13

Па перу људи гузице и у Србији само за 300 еура и у много горим условима .

Name

Од срца

01.11.2018 16:50

Па кад се мора, вјероватно није теско. Немам ја ниста притив НАТО-а, ак9 це то донијети мир мојој дјеци у будуцности, а и твојој. Поздрав!

Name

куку нама са нама

01.11.2018 06:12

Нема од тога ниста..неда то АВ ,а .Бурле поготову..хаха

ОДГОВОРИТЕ