Видео: Како ВАР ради у Бразилу? Уз специјалце!

Полуфинале Копа Либертадорес, Бразилци против Аргентинаца, суди Уругвајац, који уз помоћ технологије треба да одлучи да ли је био пенал за госте или не. . . Овако је то изгледало.

Фудбал 01.11.2018 | 00:00
Видео: Како ВАР ради у Бразилу? Уз специјалце!
Бразилцима и Аргентинцима не треба много да направе хаос када се сретну на фудбалским стадионима.

Ако се у све укључи и судија из Уругваја, који одлучи да искористи ВАР технологију у надокнади времена реванша полуфинала најважнијег такмичења у Латинској Америци и, након тога, досуди пенал за госте...

...ствари могу лако да измакну контроли!

Рано јутрос по нашем времену одиграла се права драма у Порто Алегреу, гдје су специјалне полицијске снаге за разбијање демонстрација морале да штите фудбалског судију Андреаса Куњу.

Арбитар из Монтевидеа одлучио је да искористи ВАР технологију у напетој завршници полуфинала Копа Либертадорес и, након што је видио очигледно играње руком, покаже на бијелу тачку у 94. минуту одакле је постигнут погодак који је елиминисао актуелног шампиона и послао Аргентинце у велико финале!

Да све буде горе по играче и навијаче плаво-црних, они су у првој утакмици у Буенос Ајресу побиједили 0:1, до 81. минута реванша у Порто Алегреу имали су предност од 1:0, али им то није било довољно да се врате у финале у ком су прошле сезоне победама од 1:0 и 1:2 савладали још једног ривала из Аргентине, Ланус.

Док је Куња спашавао живу главу, на семафору је писало: Гремио - Ривер Плата 1:2 (1:0)!



Иако су послије поготка Мишела Фереире дос Сантоса за побједу на "Монументалу", Бразилци повели и на "Арени до Гремио" голом Леонарда Гомеша у 35. минуту, то није имало великог утицаја на даљи ток утакмице јер су Аргентинци и даље знали да их два поготка воде у финале.

Гомеш је само отказао могуће продужетке, чега је био свјестан и тренер Ренато Порталупи, па је на "лажних" 2:0 укупно извршио три дефанзивне измјене и практично потписао елиминацију.

Када је у 81. минуту искусни Марсело Гроје коначно савладан, послије акције коју је изврсно завршио колумбијски нападач Рафаел Сантос Боре коначно, на "Арени" је настала права паника и могло је да се "осјети" да слиједи велико финале које ће заувијек памтити и 55.000 навијача Гремија и оних пар стотина присталица Ривер Плате на горњем прстену.

Нашироко хваљени Марсело Гаљардо повукао је праве измјене, Ривер је заиграо на све или ништа, а главне улоге у надокнади времена припале су управо резервистима - Гаљардов "пик" Игнасио Скоко "ухватио" је волеј ударац са ивице шеснаестерца, лопта је на путу ка голу закачила руку Порталупијевог "специјалца" Брешана и Куња није имао куд него да прекине дуел и "консултује" технологију уведену управо за сезону 2018.

Играо се 86. минут.

Стотинак секунди касније, увјерен у оно што су могли да виде и милиони крај ТВ екрана, Уругвајац је показао на бијелу тачку и тада је настао прави хаос на терену у ком је Брешан хватао помоћног судију за врат, гурао и главног арбитра и његове асистенте, одбијао да изађе са терена иако је у међувремену искључен, практично провоцирајући темпераментне Бразилце да и сами покушају да се обрачунају са Куњом.

"СУПЕРКЛАСИКО" У ФИНАЛУ - ДВА ПУТА?

Осам минута прошло је од тренутка када је Уругвајац прекинуо игру, до момента када је Гонзало Николас Мартинез хладнокрвно савладао Гројеа и показао да не носи случајно култну "десетку на леђима".

У целом хаосу, Куња није заборавио да штопује вријеме па је ревносно продужио утакмицу за 14 минута, али у том периоду ултра-дефанзивна постава Гремија није успјела да узврати. И, док су фудбалери и навијачи славног клуба славили повратак у велико финале, у ком су 2015. у два меча били бољи од Тигреа из Мексика (0:0, 3:0), Куњу су од бијесних Бразилаца браниле специјалне јединице полиције!

Могло би лако да се догоди да у финалу култног такмичења гледамо и један од највећих свјетских дербија, прави "Суперкласико" између Ривер Плате и Боке Јуниорс.

У четвртак од 1.45 на "Алијанц Паркеу" у Сао Паулу биће одигран реванш другог полуфинала у ком се такође састају Бразилци и Аргентинци, али пред који домаћин мора да "јури" заостатак и то од два гола: Коринтијанс - Бока Јуниорс.

Послије побједе од 2:0 на "Бомбоњери" захваљујући Дарију Бенедету, Риверов највећи ривал налази се надомак 11. финала у ком би играо за седму титулу шампиона континента.

Бока је у четвртфиналу већ избацила једног бразилског представника, Крузеиро (2:0, 1:1), док је Гремио елиминисао аргентински Естудијантес на пенале након што је у оба меча домаћин био бољи резултатом 2:1.

Ривер је, међутим, до судара са Гремијом избацивао само ривале из Аргентине - најтрофејнији клуб у такмичењу, Индепендијенте и Расинг.

Резултати полуфинала:

прве утакмице

Ривер Плата - Гремио 0:1 (0:0)
/Мишел 61/

Бока Јуниорс - Палмеирас 2:0 (1:0)
/Бенедето 83, 87/

реванши

Гремио - Ривер Плата 1:2 (1:0)
/Лео Гомеш 35 - Боре 81, Мартинез пен 90+4/

Палмеирас - Бока Јуниорс (четвртак, 1.45)

У финалу јужноамеричке верзије Лиге шампиона још ове сезоне играју се двије утакмице и заказане су за 7. и 28. новембар. Од наредне, играће се један меч и већ је познато да ће домаћин бити Сантијаго де Чиле.

Титуле првака Јужне Америке:

7 - Индепендијенте (Аргентина)

6 - Бока Јуниорс (Аргентина)

5 - Пењарол (Уругвај)

4 - Естудијантес (Аргентина)

3 - Олимпија (Парагвај)

3 - Насионал (Уругвај)

3 - Сао Пауло (Бразил)

3 - Гремио (Бразил)

3 - Ривер Плата (Аргентина)

3 - Сантос (Бразил)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар