Video: Kako VAR radi u Brazilu? Uz specijalce!

Polufinale Kopa Libertadores, Brazilci protiv Argentinaca, sudi Urugvajac, koji uz pomoć tehnologije treba da odluči da li je bio penal za goste ili ne. . . Ovako je to izgledalo.

Fudbal 01.11.2018 | 00:00
Video: Kako VAR radi u Brazilu? Uz specijalce!
Brazilcima i Argentincima ne treba mnogo da naprave haos kada se sretnu na fudbalskim stadionima.

Ako se u sve uključi i sudija iz Urugvaja, koji odluči da iskoristi VAR tehnologiju u nadoknadi vremena revanša polufinala najvažnijeg takmičenja u Latinskoj Americi i, nakon toga, dosudi penal za goste...

...stvari mogu lako da izmaknu kontroli!

Rano jutros po našem vremenu odigrala se prava drama u Porto Alegreu, gdje su specijalne policijske snage za razbijanje demonstracija morale da štite fudbalskog sudiju Andreasa Kunju.

Arbitar iz Montevidea odlučio je da iskoristi VAR tehnologiju u napetoj završnici polufinala Kopa Libertadores i, nakon što je vidio očigledno igranje rukom, pokaže na bijelu tačku u 94. minutu odakle je postignut pogodak koji je eliminisao aktuelnog šampiona i poslao Argentince u veliko finale!

Da sve bude gore po igrače i navijače plavo-crnih, oni su u prvoj utakmici u Buenos Ajresu pobijedili 0:1, do 81. minuta revanša u Porto Alegreu imali su prednost od 1:0, ali im to nije bilo dovoljno da se vrate u finale u kom su prošle sezone pobedama od 1:0 i 1:2 savladali još jednog rivala iz Argentine, Lanus.

Dok je Kunja spašavao živu glavu, na semaforu je pisalo: Gremio - River Plata 1:2 (1:0)!



Iako su poslije pogotka Mišela Fereire dos Santosa za pobjedu na "Monumentalu", Brazilci poveli i na "Areni do Gremio" golom Leonarda Gomeša u 35. minutu, to nije imalo velikog uticaja na dalji tok utakmice jer su Argentinci i dalje znali da ih dva pogotka vode u finale.

Gomeš je samo otkazao moguće produžetke, čega je bio svjestan i trener Renato Portalupi, pa je na "lažnih" 2:0 ukupno izvršio tri defanzivne izmjene i praktično potpisao eliminaciju.

Kada je u 81. minutu iskusni Marselo Groje konačno savladan, poslije akcije koju je izvrsno završio kolumbijski napadač Rafael Santos Bore konačno, na "Areni" je nastala prava panika i moglo je da se "osjeti" da slijedi veliko finale koje će zauvijek pamtiti i 55.000 navijača Gremija i onih par stotina pristalica River Plate na gornjem prstenu.

Naširoko hvaljeni Marselo Galjardo povukao je prave izmjene, River je zaigrao na sve ili ništa, a glavne uloge u nadoknadi vremena pripale su upravo rezervistima - Galjardov "pik" Ignasio Skoko "uhvatio" je volej udarac sa ivice šesnaesterca, lopta je na putu ka golu zakačila ruku Portalupijevog "specijalca" Brešana i Kunja nije imao kud nego da prekine duel i "konsultuje" tehnologiju uvedenu upravo za sezonu 2018.

Igrao se 86. minut.

Stotinak sekundi kasnije, uvjeren u ono što su mogli da vide i milioni kraj TV ekrana, Urugvajac je pokazao na bijelu tačku i tada je nastao pravi haos na terenu u kom je Brešan hvatao pomoćnog sudiju za vrat, gurao i glavnog arbitra i njegove asistente, odbijao da izađe sa terena iako je u međuvremenu isključen, praktično provocirajući temperamentne Brazilce da i sami pokušaju da se obračunaju sa Kunjom.

"SUPERKLASIKO" U FINALU - DVA PUTA?

Osam minuta prošlo je od trenutka kada je Urugvajac prekinuo igru, do momenta kada je Gonzalo Nikolas Martinez hladnokrvno savladao Grojea i pokazao da ne nosi slučajno kultnu "desetku na leđima".

U celom haosu, Kunja nije zaboravio da štopuje vrijeme pa je revnosno produžio utakmicu za 14 minuta, ali u tom periodu ultra-defanzivna postava Gremija nije uspjela da uzvrati. I, dok su fudbaleri i navijači slavnog kluba slavili povratak u veliko finale, u kom su 2015. u dva meča bili bolji od Tigrea iz Meksika (0:0, 3:0), Kunju su od bijesnih Brazilaca branile specijalne jedinice policije!

Moglo bi lako da se dogodi da u finalu kultnog takmičenja gledamo i jedan od najvećih svjetskih derbija, pravi "Superklasiko" između River Plate i Boke Juniors.

U četvrtak od 1.45 na "Alijanc Parkeu" u Sao Paulu biće odigran revanš drugog polufinala u kom se takođe sastaju Brazilci i Argentinci, ali pred koji domaćin mora da "juri" zaostatak i to od dva gola: Korintijans - Boka Juniors.

Poslije pobjede od 2:0 na "Bombonjeri" zahvaljujući Dariju Benedetu, Riverov najveći rival nalazi se nadomak 11. finala u kom bi igrao za sedmu titulu šampiona kontinenta.

Boka je u četvrtfinalu već izbacila jednog brazilskog predstavnika, Kruzeiro (2:0, 1:1), dok je Gremio eliminisao argentinski Estudijantes na penale nakon što je u oba meča domaćin bio bolji rezultatom 2:1.

River je, međutim, do sudara sa Gremijom izbacivao samo rivale iz Argentine - najtrofejniji klub u takmičenju, Independijente i Rasing.

Rezultati polufinala:

prve utakmice

River Plata - Gremio 0:1 (0:0)
/Mišel 61/

Boka Juniors - Palmeiras 2:0 (1:0)
/Benedeto 83, 87/

revanši

Gremio - River Plata 1:2 (1:0)
/Leo Gomeš 35 - Bore 81, Martinez pen 90+4/

Palmeiras - Boka Juniors (četvrtak, 1.45)

U finalu južnoameričke verzije Lige šampiona još ove sezone igraju se dvije utakmice i zakazane su za 7. i 28. novembar. Od naredne, igraće se jedan meč i već je poznato da će domaćin biti Santijago de Čile.

Titule prvaka Južne Amerike:

7 - Independijente (Argentina)

6 - Boka Juniors (Argentina)

5 - Penjarol (Urugvaj)

4 - Estudijantes (Argentina)

3 - Olimpija (Paragvaj)

3 - Nasional (Urugvaj)

3 - Sao Paulo (Brazil)

3 - Gremio (Brazil)

3 - River Plata (Argentina)

3 - Santos (Brazil)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar