ФИФА разматра 48 репрезентација већ на СП-у у Катару!

ФИФА озбиљно разматра да већ за Мундијал у Катару 2022. године прошири број репрезентација, каже председник кровне организације Ђани Инфантино.  Инфантинова визија - да буде теже НЕ отићи на Мундијал! Како ће сви стати у Катар? Па, лепо. . . Катар ће морати да организује Светско првенство са осталим земљама у региону, са којима у овом тренутку углавном нема билатерлане односе.

Фудбал 02.11.2018 | 13:00
ФИФА разматра 48 репрезентација већ на СП-у у Катару!
ФИФА је већ донела одлуку да за Светско првенство у САД, Канади и Мексику 2026. учествује 48 селекција, уместо досадашње 32, а сада постоји идеја и да у Катару буду више репрезентација.

"Одлучили смо да повећамо број репрезентација 2026. године. Да ли ће се исто десити и за Катар? Размишљамо... Ако је могуће, зашто да не?", рекао је Инфантино на Конгресу Азијске фудбалске конфедерације.

Како је додао, ако тај захтев буде усвојен из Азије ће ићи осам или девет селекције, уместо досадашњих четири или пет.

За проширење Инфантино истиче да је потребна подршка Катара, али и земаља региона.

"Морамо да видимо да ли је све моћуће. Причамо са нашим пријатељима из Катара и региона, надамо се да је изводљиво. Свакако ћемо покушати".

Његове речи долази због напете ситуације Катара са суседима Саудијском Арабијом, Бахреином, УАЕ и Египтом и оптужби да у Дохи финансирају тероризам, што су они демантовали.

Постати председник ФИФА није нимало лако и, између осталог, потребно је да иза вас стоје озбиљни лобисти.

И не само они.

Како бисте добили довољно "сигурних" гласова, неопходно је и понудити нешто онима чију подршку тражите, а како време пролази све је очигледније да ће "цех" платити најважније фудбалско такмичење на планети - ФИФА светско првенство.

Непуне три године након што је као генерални секретар УЕФА искористио хаотичну ситуацију у ФИФА, насталу истрагама о умешаности председника Сепа Блатера и његових сарадника у проневери новца и примању мита, Ђани Инфантино наставио је као Блатеров наследник и први човек "Светске куће фудбала" да агитује за једну веома непопуларну идеју међу навијачима широм планете...

А, то је проширивање Мундијала на 48 репрезентација!

Судећи према Инфантиновим речима, нови проширени формат Светског првенства са додатних 16 учесника (!?), могао би да буде уведен већ за наредни турнир - Катар 2022. године.

Претходно је било планирано да промена буде "инсталирана" пред квалификације за Мундијал 2026, али је агилни Швајцарац италијанског порекла најавио да би ФИФА могла да пожури за цео циклус.

Намеће се питање - како ће Катар који је према површини дупло мањи од Војводине организовати турнир са 48 тимова и њихових навијача из свих крајева света?

У Цириху имају одговор, а он гласи: Тако што ће Катар организовати турнир са другим земљама у региону!?

ФИФА је раније донела одлуку да се Светско првенство прошири на 48 екипа на турниру 2026, који ће се бити одржан у САД, Канади и Мексику, а Инфантино је рекао да се разматра могућност да то буде учињено четири године раније.

"Могуће је, зашто да не? Морамо да видимо да ли је то могуће, да ли је изводљиво. Разговарамо са нашим пријатељима у Катару, разговарамо и са многим другим пријатељима у региону и надамо се да то може да се догоди. Ако не, макар смо сви покушали. Ми морамо увек да се трудимо да ствари радимо на бољи начин", рекао је Инфантино, пренели су британски медији.

Иначе, политичка ситуација на Блиском Истоку веома је затегнута и компликована, а у међувремену готово све земље са којима се Катар граничи повукле су своје амбасадоре и прекинуле билатерлалне односе, док у појединим случајевима важи чак и блокада саобраћаја.

Говорећи на отварању новог седишта Азијске фудбалске конфедерације у Куала Лумпуру, Инфантино је поновио планове да се прошири и формат светског клупског првенства. Он жели да од светског клупског првенства направи "право такмичење", чије ће освајање бити циљ "сваком клубу на свету".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар