FIFA razmatra 48 reprezentacija već na SP-u u Kataru!

FIFA ozbiljno razmatra da već za Mundijal u Kataru 2022. godine proširi broj reprezentacija, kaže predsednik krovne organizacije Đani Infantino.  Infantinova vizija - da bude teže NE otići na Mundijal! Kako će svi stati u Katar? Pa, lepo. . . Katar će morati da organizuje Svetsko prvenstvo sa ostalim zemljama u regionu, sa kojima u ovom trenutku uglavnom nema bilaterlane odnose.

Fudbal 02.11.2018 | 13:00
FIFA razmatra 48 reprezentacija već na SP-u u Kataru!
FIFA je već donela odluku da za Svetsko prvenstvo u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. učestvuje 48 selekcija, umesto dosadašnje 32, a sada postoji ideja i da u Kataru budu više reprezentacija.

"Odlučili smo da povećamo broj reprezentacija 2026. godine. Da li će se isto desiti i za Katar? Razmišljamo... Ako je moguće, zašto da ne?", rekao je Infantino na Kongresu Azijske fudbalske konfederacije.

Kako je dodao, ako taj zahtev bude usvojen iz Azije će ići osam ili devet selekcije, umesto dosadašnjih četiri ili pet.

Za proširenje Infantino ističe da je potrebna podrška Katara, ali i zemalja regiona.

"Moramo da vidimo da li je sve moćuće. Pričamo sa našim prijateljima iz Katara i regiona, nadamo se da je izvodljivo. Svakako ćemo pokušati".

Njegove reči dolazi zbog napete situacije Katara sa susedima Saudijskom Arabijom, Bahreinom, UAE i Egiptom i optužbi da u Dohi finansiraju terorizam, što su oni demantovali.

Postati predsednik FIFA nije nimalo lako i, između ostalog, potrebno je da iza vas stoje ozbiljni lobisti.

I ne samo oni.

Kako biste dobili dovoljno "sigurnih" glasova, neophodno je i ponuditi nešto onima čiju podršku tražite, a kako vreme prolazi sve je očiglednije da će "ceh" platiti najvažnije fudbalsko takmičenje na planeti - FIFA svetsko prvenstvo.

Nepune tri godine nakon što je kao generalni sekretar UEFA iskoristio haotičnu situaciju u FIFA, nastalu istragama o umešanosti predsednika Sepa Blatera i njegovih saradnika u proneveri novca i primanju mita, Đani Infantino nastavio je kao Blaterov naslednik i prvi čovek "Svetske kuće fudbala" da agituje za jednu veoma nepopularnu ideju među navijačima širom planete...

A, to je proširivanje Mundijala na 48 reprezentacija!

Sudeći prema Infantinovim rečima, novi prošireni format Svetskog prvenstva sa dodatnih 16 učesnika (!?), mogao bi da bude uveden već za naredni turnir - Katar 2022. godine.

Prethodno je bilo planirano da promena bude "instalirana" pred kvalifikacije za Mundijal 2026, ali je agilni Švajcarac italijanskog porekla najavio da bi FIFA mogla da požuri za ceo ciklus.

Nameće se pitanje - kako će Katar koji je prema površini duplo manji od Vojvodine organizovati turnir sa 48 timova i njihovih navijača iz svih krajeva sveta?

U Cirihu imaju odgovor, a on glasi: Tako što će Katar organizovati turnir sa drugim zemljama u regionu!?

FIFA je ranije donela odluku da se Svetsko prvenstvo proširi na 48 ekipa na turniru 2026, koji će se biti održan u SAD, Kanadi i Meksiku, a Infantino je rekao da se razmatra mogućnost da to bude učinjeno četiri godine ranije.

"Moguće je, zašto da ne? Moramo da vidimo da li je to moguće, da li je izvodljivo. Razgovaramo sa našim prijateljima u Kataru, razgovaramo i sa mnogim drugim prijateljima u regionu i nadamo se da to može da se dogodi. Ako ne, makar smo svi pokušali. Mi moramo uvek da se trudimo da stvari radimo na bolji način", rekao je Infantino, preneli su britanski mediji.

Inače, politička situacija na Bliskom Istoku veoma je zategnuta i komplikovana, a u međuvremenu gotovo sve zemlje sa kojima se Katar graniči povukle su svoje ambasadore i prekinule bilaterlalne odnose, dok u pojedinim slučajevima važi čak i blokada saobraćaja.

Govoreći na otvaranju novog sedišta Azijske fudbalske konfederacije u Kuala Lumpuru, Infantino je ponovio planove da se proširi i format svetskog klupskog prvenstva. On želi da od svetskog klupskog prvenstva napravi "pravo takmičenje", čije će osvajanje biti cilj "svakom klubu na svetu".

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar