Прича: Ђоковић први од 2000. који је имао овакав успон!

Новак Ђоковић, од понедељка први тенисер света, први је играч од Марата Сафина који је у истој години био ван 20, па потом и најбољи на АТП на листи.  Новаков пут за Оскара. . .  Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић иза себе има веома турбулентну сезону, пошто је у року од шест месеци губио у првим колима Мастерса и побеђивао на највећим светским сценама.

Тенис 01.11.2018 | 23:10
Прича: Ђоковић први од 2000. који је имао овакав успон!
Српски тенисер ће до првог места доћи јер се Рафаел Надал повукао са Мастерса у Паризу због повреде колена. Новак би вероватно и без "помоћи" Шпанца заузео прво место, али овако је оно дошло раније јер "бик са Маљорке" није могао да изађе на терен против Фернанда Вердаска.

Ђоковић ће се тако од наредног понедељка наћи на врху АТП листи тачно после две године, а занимљиво успео је да понови успех Марата Сафина из 2000. године.

Њих двојица су успела да у истој сезони буди рангирани испод двадесетог места на листи и да после тога дођу до првог места. Сафин је 2000. био 38. на свету, а потом први, док је Новак у јуну био 22, док ће од понедељка бити на челу АТП.

Новаков пут за Оскара... Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић иза себе има веома турбулентну сезону, пошто је у року од шест месеци губио у првим колима Мастерса и побеђивао на највећим светским сценама.

Отписивали су га, говорили да је истрошен, да се никада неће вратити, а после само неколико месеци поново се попео на кров света и почело је да се прича о њему као најбољем тенисеру свих времена.

Претходних годину дана за Ђоковића било је веома стресно јер се по први пут у каријери сусрео са озбиљном повредом. Лакат десне руке био је велики проблем и српски тенисер после неуспеха на Вимблдону 2017. одлучио је да заврши сезону.

Новак није желео да скрнави тело и иде на операцију, већ је сматрао да све може природним путем да се зацели. Тенису се вратио почетком ове године и његова игра била је далеко од оне на коју су сви навикли.

Очекивано је било тако, били су му потребни мечеви у ногама, међутим оно што је забрињавало је што се није потпуно опоравио. То се поготово видело у осмини финала Аустралијан опена када га је елиминисао Хјеон Чунг.

Ђоковића је мучио лакат у том дуелу, није изгледао добро и млади тенисер га је елиминисао са њему најдражег турнира. У том тренутку забринутост је била на великом нивоу, али ни близу оној када се вратио игрању.

"Много тога има везе са здрављем, знате само бити здрав. То смо наглашавали много у почетку, али било је потребно дуго времена да се одлучи за процес који би га довео до тога да буде здрав", рекао је Агаси за "Еуроспорт" и наставио:

"Нажалост то је значило да мора 'под нож', односно на операцију".

Некадашњи тренер српског играча одлично је објаснио ситуацију у којој се налазио биши најбољи тенисер света.

Операција, мучење и порази

Новак није желео на операцију, али је после пораза у Аустралији морао да се одлучи за такав потез. Ђоковић је почетком фебруара имао мањи захват у Швајцарској и брзо после тога вратио се на терен.

Многи су се чудили како се овако брзо вратио игрању, а одговор је лежао у Новаковој невероватној жељи да се поново врати тамо где припада.

“Осећао сам веома чудно, као да играм први АТП меч... Потпуно сам изгубио ритам, мучио сам се и са здрављем претходних недеља. Захвалан сам што сам се брзо вратио на терен, али нисам се осећао добро”, рекао је Ђоковић после пораз од Тара Данијела.

Први ривал српског тенисера после операције био је Јапанац Таро Данијел и то у првом колу Мастерса у Индијан Велсу. Турнир из серије 1000 играо се само месец дана након интервенције на лакту.

Први сет изгубио је у тај-брејку, потом је освојио други период игре, а онда је у трећем сету потпуно изгубио снагу и од тада 109. играча света изгубио са 6:1.

Новак је дозволио да га победи “анонимни” Јапанац, а после меча је још рекао да уопште није требало да буде у Индијан Велсу.

“Имао сам операцију недавно, није требало да будем у Индијан Велсу. Правио сам много грешака, посебно код бекхенда на кога сам се увек ослањао. Бог увек зада изазов када најмање очекујеш, за то има разлог”, казао је тада српски играч.

У том тренутку једино што је могло да радује јесте што није осећао бол, а то је било и најважније. Пре три дана Јанко Типсаревић је одлично описао Новаково мучење после операције.

"Саветовао сам га и говорио му да ништа не може преко ноћи. Нормално је, да на почетку пута ка свом повратку, понекад добије 'по дупету'. Морало је тако да би дошао ту где је сада”, рекао је некада осми тенисер света.

Баш то се и дешавало на Ђоковићевом путу – жаргонски речено добијао је ‘по дупету’. Само, болело је што је такве лекције добијао од играча који му у прошлости не би узели ни три гема за меч.

На то нико није навикао, ни навијачи, медији, а поготово не Новак. Због тога се увукла велика сумња међу све, а и међу трећег тенисера света.

Ђоковић је истицао да је постојала сумња да ли ће икада успети да се врати на стари ниво, када је изгледао као непробојни зид и када је мечеве добијао још у свлачионици.

Ово друге је можда и највише недостајало српском играчу после операције. Противници су “нањушили” да је рањив и у мечеве су улазили доста опуштеније.

Прекретница – долазак Вајде

Пораз од Беное Пера у првом колу Мајамија биће прекретница за нашег играча, пошто је после њега одлучио да заврши сарадњу са Агасијем и Шћепанеком. Новак је на Флориди изгледао још лошије, потпуно без снаге после 2-3 гема и сумња да ли ће се вратити била је још већа.

Сарадња са Американцем и Чехом је завршена и сви су се потајно надали да би поново могли да гледају тандем Ђоковић/Вајда који је доминирао светским тенисом.

То се и десило! Осмог априла Новак је “ухваћен” како тренира са Вајдом и за његове верне фанове ово је била најважнија вест године. Дан касније из Ђоковићевог тима за Б92 рекли су:

“Вајда се повукао из тениса пре годину дана, како би провео више времена са породицом и ћеркама. Међутим, сада је узбуђен што се поново нашао на терену. Ужелео се игре и овог спорта, а јако му је стало да помогне Новаку. Кренули су да тренирају пуном паром, и осећа се изузетно позитивна енергија у тиму. Ђоковић је такође срећан што је Вајда уз њега, обојица воле кад су заједно. Ипак је то тандем који је годинама остваривао врхунске резултате, беспрекорно функционишу на терену, и одлично се слажу ван терена".

Није било никаквог званичног саопштења да ли ће њихова сарадња трајати и током турнира, али могло је да се претпостави. Ипак, почетак сезоне на шљаци није много тога донео.

На Мастерсу у Монте Карлу видео се напредак у Ђоковићевој игри. У прва два кола победио је Лајовића и Ћорића, а онда је у трећем колу после три сета поражен од Тима. Оваква партија деловала је охрабрујуће.

Барселона и Мадрид нисе биле бриљантне, штавише поново су увукле сумњу међу многе. Порази од Мартина Клижана у првом и Кајла Едмунда у другом колу нису могли да радују.

Неуспех против Едмунда дошао је почетком маја, што значи да је од операције лакта прошло три месеца. Био је ово веома стресан период, како за блиске људе око Новака, тако и за све навијаче.

Најгори пласман у последњих 12 година

Ђоковић је после Мадрида пао на 18. место, док се недељу дана касније нашао на 22. позицији – најгорем пласману у последњих 12 година за српског тенисера.

Иако се после Рима налазио на 22. месту, Новак је пружио веома добар отпор Рафаелу Надалу у полуфиналу. На тренутак је играо као некада, али је било тешко очекивати да ће и победи Шпанца на шљаци.

То се није десило, али пред Ролан Гарос Ђоковић је навијачима дао наду да би могао да се бори за полуфинале или финале. Бринуло је само што се Грен слемови играју на три сета, а Ђоковићу је физичка спрема и даље представљала проблем.

Да су порази од Чунга, Данијела, Пера, Клижана и других оставили траг на Новака видело се у четвртфиналу Отвореног првенства Француске.

Српски тенисер у прва четири кола био је бољи од Дутра Силве, Мунара, Агута и Вердарска, и чинило се да ће лакше него што се очекивало доћи до полуфинала Грен слема.

Борбени Италијан играо је тенис живота у том мечу, док је наш играч био “бледуњав”. Чекинато је славио после три сета и Новак је доживео нови ударац.

Ђоковића је много погодио пораз од 72. тенисера света, а после меча на конференцији за медије давао је никад краће одговоре. Ово је био добар знак, пошто се видело колико му је стало да се поново врати у врх.

Ипак, лош знак је био што је изјавио да не зна да ли ће играти на сезони на трави, тј. на Вимблдону.

"Не знам да ли ћу играти на трави", рекао је Ђоковић новинарима одмах након елиминације.

На сву срећу Новак је заиграо на трави и не само што је заиграо, већ је и освојио најпрестижнији турнир на свету.

Чилић о Новаку:

"Новак је сјајно је играо ове недеље и поново наступа добро. Желим му да све буде како треба и да буде поново у сјајној форми у времену које долази", казао је Чилић после титуле у Квинсу.
 
Пре Грен слема у Лондону Ђоковић се пријавио за Квинс – турнир који није играо дуго година. На чувеном турниру видело се колико је Новак напредовао и иако је поражен у финалу могло се наслутити да долазе много бољи дани за некада најбољег тенисера света.

"Честитам Марину на сјајној недељи. Ово је тежак пораз за мене, али морам да гледам са позитивне стране. Нисам играо годину дана финале и бити у њему је леп осећај. Форма је дошла у правом тренутку”, рекао је Ђоковић после пораза од Марина Чилића у финалу Квинса.

На Вимблдону знате како су се ствари дешавале, а као преломни тренутак за наставак сезоне и не само ње, већ и за наставак Новакове овако успешне каријере, издваја се дуел са Рафаелом Надалом у полуфиналу.

Најбољи тенисер света против играча који поново жели да се врати у врх светског тениса. Одиграли су много епских дуела, а овај ће управо бити један од њих.

Епски дуел и титула

Играли су више од пет сати и на крају у пет сетова славио је Новак Ђоковић – 6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6, 10:8. Овом победом Ђоковић је добио невероватну ињекцију самопоуздања и овај тријумф му је показао да поново може са Надалом и Федерером, да може и пет/шест или седам сати да игра – једноставно није важно, вратио се!

"Тешко је одабрати речи. Пролазим кроз флешбекове последњих 15 месеци. И кроз шта сам све прошао да бих дошао овде, у финале. Играо сам против једног од најбољих играча на свету. Ово ми је један од најдражих мечева које сам икад играо", рекао је Новак после победе.

У финалу Кевин Андерсон није му могао ништа и српски тенисер освојио је четврти Вимблдон у каријери, односно 13. Грен слем. Да, Новак се вратио. Али лако је сада рећи, тада ипак нисмо писали са оволико оптимизма јер није могло да се зна, много је тога прошао у последњих шест месеци да би након једног турнира писали – вратио се, онај је стари…

После Вимблдона сви су очима гледали ка Синсинатију – једином Мастерсу који му је недостајао у богатој каријери. Пре тога Новак је разочарао у Торонту, пошто га је елиминисао Стефанос Циципас.

Историја у Синсинатију и 14. ГС титула

Овај пораз није много забринуо јавност. Ђоковића је победила млада надолазећа звезда, а не неки “анонимус”. После ране елиминације са Роџерс купа, српски играч могао је максимално да се спреми за Синсинати.

Тако је и било. Новак није бриљирао на овом турниру, играо је три сета од другог кола па до све полуфинала, али је побеђивао. Скупљао је важне тријумфе и на крају у великом финалу чекао га је Роџер Федерер.

Није могло лепше да се потрефи, да историју испише баш против Швајцарца. Изгледао је веома мирно и фокусирано – онај играч који је у Индијан Велсу и Мајамију губио у првим колима, сада је у финалу Синсинатија као од шале савладао, по многима, највећег тенисер свих времена.

Новак је титулом на поменутом турниру постао први тенисер у историји који је успео да комплетира “Златни” Мастерс. Само он и нико више! Светски, али српски медији, после овога су са правом могли да тврде – да вратио се и гладнији је него икад.

Кладионице су га одмах ставиле као главног фаворита за победу на УС опену, они који су га критиковали, сада су га хвалили, они који су сумњали – више нису имали разлога за тако нешто.

"Да се захвалим фамилији која је код куће. Осећам њхову подршку, цео овај период био је као као ролеркостер. Тежак период је иза мене, операција, можда је било и мало нереално да се овако брзо вратим на овај ниво, освојим Вимблдон и овај трурир који ми је недостајао. Било је вредно чекати ову титулу, враћати се сваки пут и једва чекам да се опет видимо.", казао је Новак после титуле и још једном подсетио на тежак период.

Осврта назад више није било и надамо се да никада више неће ни бити. Новак је мало споро ушао у УС опен, али тако прави шампиони раде, граде форму тек за завршницу турнира.

Неки ће рећи да је Ђоковић никад лакше дошао до Грен слема, а и ако је било тако, можда је било и време. УС опен 2018. године је Новаков 14. Слем у каријери и оно што је најзанимљивије, ово је тек први у којем није морао да игра са Федерером, Надалом или Маријем.

Да би дошао до титуле претходних 13 пута, српски тенисер је до победе на Слему морао да дође победивши неког од поменуте тројице играча. То говори колико му је тешко било да осваја пехаре и да је то чинио у златном добу тениса – када на туру имате три играча око којих се полемише који је Г.О.А.Т (Греатест оф алл тиме).

Новак је у финалу УС опена победио Хуана Мартина дел Потра и после тога кренуло је да се прича како је непобедив, непробојан зид и да уколико одржи исти или сличан ниво тениса, да ће бити најбољи свих времена.

Неки то тврде и после овог турнира и можда не греше, међутим Ђоковић има 31 годину и испред њега је још неколико врхунских сезона да оној другој страни (која тврди да су Федерер или Надал ГОАТ) докаже ко је заиста најбољи тенисер који је икада крочио на тениске терене.

Швеђанин Матс Виландер знао је доста да критикује Новака када је овај био млађи, међутим сада нема разлога да не призна Ђоковићеву величину.

"Ђоковић је најмање блистав од свих великих шампиона. Али игра на највишем могућем нивоу. Бољи од Федерера и Надала? Вероватно. Јер нико не може да га повреди. Невероватно је како је успео да тако компликовану игру учини једноставном. Без покушавања да изведе комплексне ствари и непотребног ризиковања. Не постоји слабост у његовој игри. Он је људски зид. Немогуће га је проћи. Он је најбољи спортиста кога је тенис икад видео. И један од најбољих у спорту генерално. Стављам га у ранг Мајкла Џордана и Мохамеда Алија. Можемо ту додати и Јусеина Болта", похвалио је Матс Виландер нашег тенисера у колумни за француски "Екип" (Л'еqуипе).

Када га некада најбољи тенисер света, који је притом познат као његов критичар, стави у ранг Мајкла Џордана, Мохамеда Алија и Јусеина Болта, онда знате колико је велик Новак Ђоковић.

Новакови тешки порази сезоне 2018:

Аустралијен опен, осмина финала:
Ђоковић – Чунг 0-3 (6:7 (4), 5:7, 6:7 (3))

Индијан Велс, прво коло:
Ђоковић – Даниел 0-2 (6:7 (3), 6:4, 1:6)

Мајами, прво коло:
Ђоковић – Пер 0-2 (3:6, 4:6)

Барселона, прво коло:
Ђоковић – Клижан 1-2 (2:6, 6:1, 3:6)

Мадрид, друго коло:
Ђоковић – Едмунд 1-2 (3:6, 6:2, 3:6)

Ролан Гарос, четвртфинале:
Ђоковић – Чекинато 1-3 (3:6, 6:7 (1), 6:1, 6:7 (11))

Новакове велике победе у сезони 2018:

Вимблдон, полуфинале:
Ђоковић – Надал 3-2 (6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6, 10:8)

Вимблдон, финале:
Ђоковић – Андерсон 3-0 (6:2, 6:2, 7:6 (3))

Синсинати, финале:
Ђоковић – Федерер 2-0 (6:4, 6:4)

УС опен, финале:
Ђоковић – Дел Потро 3-0 (6:3, 7:6 (4), 6:3)

Наставиће се...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар