Priča: Đoković prvi od 2000. koji je imao ovakav uspon!

Novak Đoković, od ponedeljka prvi teniser sveta, prvi je igrač od Marata Safina koji je u istoj godini bio van 20, pa potom i najbolji na ATP na listi.  Novakov put za Oskara. . .  Najbolji srpski teniser Novak Đoković iza sebe ima veoma turbulentnu sezonu, pošto je u roku od šest meseci gubio u prvim kolima Mastersa i pobeđivao na najvećim svetskim scenama.

Tenis 01.11.2018 | 23:10
Priča: Đoković prvi od 2000. koji je imao ovakav uspon!
Srpski teniser će do prvog mesta doći jer se Rafael Nadal povukao sa Mastersa u Parizu zbog povrede kolena. Novak bi verovatno i bez "pomoći" Španca zauzeo prvo mesto, ali ovako je ono došlo ranije jer "bik sa Maljorke" nije mogao da izađe na teren protiv Fernanda Verdaska.

Đoković će se tako od narednog ponedeljka naći na vrhu ATP listi tačno posle dve godine, a zanimljivo uspeo je da ponovi uspeh Marata Safina iz 2000. godine.

Njih dvojica su uspela da u istoj sezoni budi rangirani ispod dvadesetog mesta na listi i da posle toga dođu do prvog mesta. Safin je 2000. bio 38. na svetu, a potom prvi, dok je Novak u junu bio 22, dok će od ponedeljka biti na čelu ATP.

Novakov put za Oskara... Najbolji srpski teniser Novak Đoković iza sebe ima veoma turbulentnu sezonu, pošto je u roku od šest meseci gubio u prvim kolima Mastersa i pobeđivao na najvećim svetskim scenama.

Otpisivali su ga, govorili da je istrošen, da se nikada neće vratiti, a posle samo nekoliko meseci ponovo se popeo na krov sveta i počelo je da se priča o njemu kao najboljem teniseru svih vremena.

Prethodnih godinu dana za Đokovića bilo je veoma stresno jer se po prvi put u karijeri susreo sa ozbiljnom povredom. Lakat desne ruke bio je veliki problem i srpski teniser posle neuspeha na Vimbldonu 2017. odlučio je da završi sezonu.

Novak nije želeo da skrnavi telo i ide na operaciju, već je smatrao da sve može prirodnim putem da se zaceli. Tenisu se vratio početkom ove godine i njegova igra bila je daleko od one na koju su svi navikli.

Očekivano je bilo tako, bili su mu potrebni mečevi u nogama, međutim ono što je zabrinjavalo je što se nije potpuno oporavio. To se pogotovo videlo u osmini finala Australijan opena kada ga je eliminisao Hjeon Čung.

Đokovića je mučio lakat u tom duelu, nije izgledao dobro i mladi teniser ga je eliminisao sa njemu najdražeg turnira. U tom trenutku zabrinutost je bila na velikom nivou, ali ni blizu onoj kada se vratio igranju.

"Mnogo toga ima veze sa zdravljem, znate samo biti zdrav. To smo naglašavali mnogo u početku, ali bilo je potrebno dugo vremena da se odluči za proces koji bi ga doveo do toga da bude zdrav", rekao je Agasi za "Eurosport" i nastavio:

"Nažalost to je značilo da mora 'pod nož', odnosno na operaciju".

Nekadašnji trener srpskog igrača odlično je objasnio situaciju u kojoj se nalazio biši najbolji teniser sveta.

Operacija, mučenje i porazi

Novak nije želeo na operaciju, ali je posle poraza u Australiji morao da se odluči za takav potez. Đoković je početkom februara imao manji zahvat u Švajcarskoj i brzo posle toga vratio se na teren.

Mnogi su se čudili kako se ovako brzo vratio igranju, a odgovor je ležao u Novakovoj neverovatnoj želji da se ponovo vrati tamo gde pripada.

“Osećao sam veoma čudno, kao da igram prvi ATP meč... Potpuno sam izgubio ritam, mučio sam se i sa zdravljem prethodnih nedelja. Zahvalan sam što sam se brzo vratio na teren, ali nisam se osećao dobro”, rekao je Đoković posle poraz od Tara Danijela.

Prvi rival srpskog tenisera posle operacije bio je Japanac Taro Danijel i to u prvom kolu Mastersa u Indijan Velsu. Turnir iz serije 1000 igrao se samo mesec dana nakon intervencije na laktu.

Prvi set izgubio je u taj-brejku, potom je osvojio drugi period igre, a onda je u trećem setu potpuno izgubio snagu i od tada 109. igrača sveta izgubio sa 6:1.

Novak je dozvolio da ga pobedi “anonimni” Japanac, a posle meča je još rekao da uopšte nije trebalo da bude u Indijan Velsu.

“Imao sam operaciju nedavno, nije trebalo da budem u Indijan Velsu. Pravio sam mnogo grešaka, posebno kod bekhenda na koga sam se uvek oslanjao. Bog uvek zada izazov kada najmanje očekuješ, za to ima razlog”, kazao je tada srpski igrač.

U tom trenutku jedino što je moglo da raduje jeste što nije osećao bol, a to je bilo i najvažnije. Pre tri dana Janko Tipsarević je odlično opisao Novakovo mučenje posle operacije.

"Savetovao sam ga i govorio mu da ništa ne može preko noći. Normalno je, da na početku puta ka svom povratku, ponekad dobije 'po dupetu'. Moralo je tako da bi došao tu gde je sada”, rekao je nekada osmi teniser sveta.

Baš to se i dešavalo na Đokovićevom putu – žargonski rečeno dobijao je ‘po dupetu’. Samo, bolelo je što je takve lekcije dobijao od igrača koji mu u prošlosti ne bi uzeli ni tri gema za meč.

Na to niko nije navikao, ni navijači, mediji, a pogotovo ne Novak. Zbog toga se uvukla velika sumnja među sve, a i među trećeg tenisera sveta.

Đoković je isticao da je postojala sumnja da li će ikada uspeti da se vrati na stari nivo, kada je izgledao kao neprobojni zid i kada je mečeve dobijao još u svlačionici.

Ovo druge je možda i najviše nedostajalo srpskom igraču posle operacije. Protivnici su “nanjušili” da je ranjiv i u mečeve su ulazili dosta opuštenije.

Prekretnica – dolazak Vajde

Poraz od Benoe Pera u prvom kolu Majamija biće prekretnica za našeg igrača, pošto je posle njega odlučio da završi saradnju sa Agasijem i Šćepanekom. Novak je na Floridi izgledao još lošije, potpuno bez snage posle 2-3 gema i sumnja da li će se vratiti bila je još veća.

Saradnja sa Amerikancem i Čehom je završena i svi su se potajno nadali da bi ponovo mogli da gledaju tandem Đoković/Vajda koji je dominirao svetskim tenisom.

To se i desilo! Osmog aprila Novak je “uhvaćen” kako trenira sa Vajdom i za njegove verne fanove ovo je bila najvažnija vest godine. Dan kasnije iz Đokovićevog tima za B92 rekli su:

“Vajda se povukao iz tenisa pre godinu dana, kako bi proveo više vremena sa porodicom i ćerkama. Međutim, sada je uzbuđen što se ponovo našao na terenu. Uželeo se igre i ovog sporta, a jako mu je stalo da pomogne Novaku. Krenuli su da treniraju punom parom, i oseća se izuzetno pozitivna energija u timu. Đoković je takođe srećan što je Vajda uz njega, obojica vole kad su zajedno. Ipak je to tandem koji je godinama ostvarivao vrhunske rezultate, besprekorno funkcionišu na terenu, i odlično se slažu van terena".

Nije bilo nikakvog zvaničnog saopštenja da li će njihova saradnja trajati i tokom turnira, ali moglo je da se pretpostavi. Ipak, početak sezone na šljaci nije mnogo toga doneo.

Na Mastersu u Monte Karlu video se napredak u Đokovićevoj igri. U prva dva kola pobedio je Lajovića i Ćorića, a onda je u trećem kolu posle tri seta poražen od Tima. Ovakva partija delovala je ohrabrujuće.

Barselona i Madrid nise bile briljantne, štaviše ponovo su uvukle sumnju među mnoge. Porazi od Martina Kližana u prvom i Kajla Edmunda u drugom kolu nisu mogli da raduju.

Neuspeh protiv Edmunda došao je početkom maja, što znači da je od operacije lakta prošlo tri meseca. Bio je ovo veoma stresan period, kako za bliske ljude oko Novaka, tako i za sve navijače.

Najgori plasman u poslednjih 12 godina

Đoković je posle Madrida pao na 18. mesto, dok se nedelju dana kasnije našao na 22. poziciji – najgorem plasmanu u poslednjih 12 godina za srpskog tenisera.

Iako se posle Rima nalazio na 22. mestu, Novak je pružio veoma dobar otpor Rafaelu Nadalu u polufinalu. Na trenutak je igrao kao nekada, ali je bilo teško očekivati da će i pobedi Španca na šljaci.

To se nije desilo, ali pred Rolan Garos Đoković je navijačima dao nadu da bi mogao da se bori za polufinale ili finale. Brinulo je samo što se Gren slemovi igraju na tri seta, a Đokoviću je fizička sprema i dalje predstavljala problem.

Da su porazi od Čunga, Danijela, Pera, Kližana i drugih ostavili trag na Novaka videlo se u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Francuske.

Srpski teniser u prva četiri kola bio je bolji od Dutra Silve, Munara, Aguta i Verdarska, i činilo se da će lakše nego što se očekivalo doći do polufinala Gren slema.

Borbeni Italijan igrao je tenis života u tom meču, dok je naš igrač bio “bledunjav”. Čekinato je slavio posle tri seta i Novak je doživeo novi udarac.

Đokovića je mnogo pogodio poraz od 72. tenisera sveta, a posle meča na konferenciji za medije davao je nikad kraće odgovore. Ovo je bio dobar znak, pošto se videlo koliko mu je stalo da se ponovo vrati u vrh.

Ipak, loš znak je bio što je izjavio da ne zna da li će igrati na sezoni na travi, tj. na Vimbldonu.

"Ne znam da li ću igrati na travi", rekao je Đoković novinarima odmah nakon eliminacije.

Na svu sreću Novak je zaigrao na travi i ne samo što je zaigrao, već je i osvojio najprestižniji turnir na svetu.

Čilić o Novaku:

"Novak je sjajno je igrao ove nedelje i ponovo nastupa dobro. Želim mu da sve bude kako treba i da bude ponovo u sjajnoj formi u vremenu koje dolazi", kazao je Čilić posle titule u Kvinsu.
 
Pre Gren slema u Londonu Đoković se prijavio za Kvins – turnir koji nije igrao dugo godina. Na čuvenom turniru videlo se koliko je Novak napredovao i iako je poražen u finalu moglo se naslutiti da dolaze mnogo bolji dani za nekada najboljeg tenisera sveta.

"Čestitam Marinu na sjajnoj nedelji. Ovo je težak poraz za mene, ali moram da gledam sa pozitivne strane. Nisam igrao godinu dana finale i biti u njemu je lep osećaj. Forma je došla u pravom trenutku”, rekao je Đoković posle poraza od Marina Čilića u finalu Kvinsa.

Na Vimbldonu znate kako su se stvari dešavale, a kao prelomni trenutak za nastavak sezone i ne samo nje, već i za nastavak Novakove ovako uspešne karijere, izdvaja se duel sa Rafaelom Nadalom u polufinalu.

Najbolji teniser sveta protiv igrača koji ponovo želi da se vrati u vrh svetskog tenisa. Odigrali su mnogo epskih duela, a ovaj će upravo biti jedan od njih.

Epski duel i titula

Igrali su više od pet sati i na kraju u pet setova slavio je Novak Đoković – 6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6, 10:8. Ovom pobedom Đoković je dobio neverovatnu injekciju samopouzdanja i ovaj trijumf mu je pokazao da ponovo može sa Nadalom i Federerom, da može i pet/šest ili sedam sati da igra – jednostavno nije važno, vratio se!

"Teško je odabrati reči. Prolazim kroz flešbekove poslednjih 15 meseci. I kroz šta sam sve prošao da bih došao ovde, u finale. Igrao sam protiv jednog od najboljih igrača na svetu. Ovo mi je jedan od najdražih mečeva koje sam ikad igrao", rekao je Novak posle pobede.

U finalu Kevin Anderson nije mu mogao ništa i srpski teniser osvojio je četvrti Vimbldon u karijeri, odnosno 13. Gren slem. Da, Novak se vratio. Ali lako je sada reći, tada ipak nismo pisali sa ovoliko optimizma jer nije moglo da se zna, mnogo je toga prošao u poslednjih šest meseci da bi nakon jednog turnira pisali – vratio se, onaj je stari…

Posle Vimbldona svi su očima gledali ka Sinsinatiju – jedinom Mastersu koji mu je nedostajao u bogatoj karijeri. Pre toga Novak je razočarao u Torontu, pošto ga je eliminisao Stefanos Cicipas.

Istorija u Sinsinatiju i 14. GS titula

Ovaj poraz nije mnogo zabrinuo javnost. Đokovića je pobedila mlada nadolazeća zvezda, a ne neki “anonimus”. Posle rane eliminacije sa Rodžers kupa, srpski igrač mogao je maksimalno da se spremi za Sinsinati.

Tako je i bilo. Novak nije briljirao na ovom turniru, igrao je tri seta od drugog kola pa do sve polufinala, ali je pobeđivao. Skupljao je važne trijumfe i na kraju u velikom finalu čekao ga je Rodžer Federer.

Nije moglo lepše da se potrefi, da istoriju ispiše baš protiv Švajcarca. Izgledao je veoma mirno i fokusirano – onaj igrač koji je u Indijan Velsu i Majamiju gubio u prvim kolima, sada je u finalu Sinsinatija kao od šale savladao, po mnogima, najvećeg teniser svih vremena.

Novak je titulom na pomenutom turniru postao prvi teniser u istoriji koji je uspeo da kompletira “Zlatni” Masters. Samo on i niko više! Svetski, ali srpski mediji, posle ovoga su sa pravom mogli da tvrde – da vratio se i gladniji je nego ikad.

Kladionice su ga odmah stavile kao glavnog favorita za pobedu na US openu, oni koji su ga kritikovali, sada su ga hvalili, oni koji su sumnjali – više nisu imali razloga za tako nešto.

"Da se zahvalim familiji koja je kod kuće. Osećam njhovu podršku, ceo ovaj period bio je kao kao rolerkoster. Težak period je iza mene, operacija, možda je bilo i malo nerealno da se ovako brzo vratim na ovaj nivo, osvojim Vimbldon i ovaj trurir koji mi je nedostajao. Bilo je vredno čekati ovu titulu, vraćati se svaki put i jedva čekam da se opet vidimo.", kazao je Novak posle titule i još jednom podsetio na težak period.

Osvrta nazad više nije bilo i nadamo se da nikada više neće ni biti. Novak je malo sporo ušao u US open, ali tako pravi šampioni rade, grade formu tek za završnicu turnira.

Neki će reći da je Đoković nikad lakše došao do Gren slema, a i ako je bilo tako, možda je bilo i vreme. US open 2018. godine je Novakov 14. Slem u karijeri i ono što je najzanimljivije, ovo je tek prvi u kojem nije morao da igra sa Federerom, Nadalom ili Marijem.

Da bi došao do titule prethodnih 13 puta, srpski teniser je do pobede na Slemu morao da dođe pobedivši nekog od pomenute trojice igrača. To govori koliko mu je teško bilo da osvaja pehare i da je to činio u zlatnom dobu tenisa – kada na turu imate tri igrača oko kojih se polemiše koji je G.O.A.T (Greatest of all time).

Novak je u finalu US opena pobedio Huana Martina del Potra i posle toga krenulo je da se priča kako je nepobediv, neprobojan zid i da ukoliko održi isti ili sličan nivo tenisa, da će biti najbolji svih vremena.

Neki to tvrde i posle ovog turnira i možda ne greše, međutim Đoković ima 31 godinu i ispred njega je još nekoliko vrhunskih sezona da onoj drugoj strani (koja tvrdi da su Federer ili Nadal GOAT) dokaže ko je zaista najbolji teniser koji je ikada kročio na teniske terene.

Šveđanin Mats Vilander znao je dosta da kritikuje Novaka kada je ovaj bio mlađi, međutim sada nema razloga da ne prizna Đokovićevu veličinu.

"Đoković je najmanje blistav od svih velikih šampiona. Ali igra na najvišem mogućem nivou. Bolji od Federera i Nadala? Verovatno. Jer niko ne može da ga povredi. Neverovatno je kako je uspeo da tako komplikovanu igru učini jednostavnom. Bez pokušavanja da izvede kompleksne stvari i nepotrebnog rizikovanja. Ne postoji slabost u njegovoj igri. On je ljudski zid. Nemoguće ga je proći. On je najbolji sportista koga je tenis ikad video. I jedan od najboljih u sportu generalno. Stavljam ga u rang Majkla Džordana i Mohameda Alija. Možemo tu dodati i Juseina Bolta", pohvalio je Mats Vilander našeg tenisera u kolumni za francuski "Ekip" (L'equipe).

Kada ga nekada najbolji teniser sveta, koji je pritom poznat kao njegov kritičar, stavi u rang Majkla Džordana, Mohameda Alija i Juseina Bolta, onda znate koliko je velik Novak Đoković.

Novakovi teški porazi sezone 2018:

Australijen open, osmina finala:
Đoković – Čung 0-3 (6:7 (4), 5:7, 6:7 (3))

Indijan Vels, prvo kolo:
Đoković – Daniel 0-2 (6:7 (3), 6:4, 1:6)

Majami, prvo kolo:
Đoković – Per 0-2 (3:6, 4:6)

Barselona, prvo kolo:
Đoković – Kližan 1-2 (2:6, 6:1, 3:6)

Madrid, drugo kolo:
Đoković – Edmund 1-2 (3:6, 6:2, 3:6)

Rolan Garos, četvrtfinale:
Đoković – Čekinato 1-3 (3:6, 6:7 (1), 6:1, 6:7 (11))

Novakove velike pobede u sezoni 2018:

Vimbldon, polufinale:
Đoković – Nadal 3-2 (6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6, 10:8)

Vimbldon, finale:
Đoković – Anderson 3-0 (6:2, 6:2, 7:6 (3))

Sinsinati, finale:
Đoković – Federer 2-0 (6:4, 6:4)

US open, finale:
Đoković – Del Potro 3-0 (6:3, 7:6 (4), 6:3)

Nastaviće se...

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar