Снимци тортуре приликом рације

Снимак на којем се види прекорачење силе полицијских службеника Владимира Баковића, Радована Милићевића и Зорана Пејовића, приликом рације у Улцињу у јуну прошле године, шокирао је данас црногорску јавност.

Регион 31.10.2018 | 14:54
Снимци тортуре приликом рације
Полицајци су, како је за ЦдМ саопштено из Савјета за грађанску контролу рада полиције, у поступку са тужиоцем склопили споразум који су признали да су више пута злостављали грађане. Ипак, и даље су на свом радном мјесту, а Савјет не искључује могућност да је од почетка постајала јасна намјера да се полицијски службеници ослободе сваке одговорности.

На снимку, који је објавио Грађански покрет УРА, се јасно види демонстрација силе полицијских службеника и њихова непрофесионалност.

“Полицијски службеници су те вечери на грађане који нијесу пружали отпор прекорачили употребу силе, као и у многим ситуацијама до сада. Са снимка се види анимално иживљавање на грађанима који не пружају отпор“, саопштили су из УРА-е.

Према незваничним, али поузданим сазнањима ЦдМ-а, надлежни старјешина је након инцидента на основу исказа свих полицијских службеника оцијенио да је употреба средстава принуде била оправдана. Међутим, полицајци касније, овог марта, признају извршење не једног, већ више кривицних дјела.

Савјет за грађанску контролу рада полиције је, како су казали за ЦдМ, упознат да су тројица службеника Управе полиције са Основном државним тужилаштвом у Улцињу закључили споразум о признању кривице због непрофесионалног поступања према десетак грађана Улциња приликом рације интервентног вода 17. јуна 2017. године.



Одмах након инцидента Савјет је позвао в.д. директора Управе полиције да им саопшти ко су полицајци који су прекорачили овлашћења, провјери да ли је против њих својевремено вођен дициплински поступак. Питали су и да ли су полицајци пред својим старјешинама и директором Управе полиције, одмах након спроведене рације, признали извршење ових кривичних дјела.

“Основни суд у Улцињу донио је, 7. марта рјешење којим је усвојио споразум о признању кривице који је закључен између тужилаштва и три окривљена полицијска службеника Владимира Баковића, Радована Милићевића и Зорана Пејовића. У рјешењу је наведено да је Баковић признао да је починио седам кривичних дјела злостављање, Милићевић да је признао да је починио четири кривична дјела злостављање и Пејовић једно кривично дјело злостављање”, саопштено је ЦдМ-у из Савјета.

Њих је забринула чињеница да конкретно прекорачење полицијских овлашћења није провјерено и разматрано у самом Министарству унутрашњих послова МУП.

“Констатовано је, на основу доступне документације, да надлежни старјешина, у конкретном случају, није поднио предлог за покретање дисциплинског поступка. Савјет је оцијенио да није довољно што је са догађајем упознат надлежни тужилац већ да су до изражаја морали и требали доћи унутрашњи капацитети МУП-а”, казали су за ЦдМ из Савјета.

Јасно поручују-активности које предузима тужилаштво на било који начин не спречавају да се конкретним догађајем бави и само МУП Црне Горе, односно унутрашња контрола полиције.

“Чињеница да су полицијски службеници тек касније у поступку признали извршење не једног него више кривичних дјела подрива кредибилитет Управе полиције и МУП Црне Горе у цјелини. Савјет не искључује могућност да је од почетка постајала јасна намјера да се полицијски службеници ослободе сваке одговорности на што указује више чињеница. Неприхватљиво је објашњење из Управе полиције да им није познато да су полицијски службеници признали извршење више кривичних дјела”, истичу у Савјету.

Подсјећају да је Основни суд у Улцињу још 7. марта донио Рјешење којим је усвојио споразум о признању кривице који је закључен између тужилаштва и три окривљена полицијска службеника.

“У рјешењу је наведено да је В.Б. признао да је починио седам кривичних дјела злостављање, М. Р. да је признао да је починио четири кривична дјела злостављање и З.П. једно кривично дјело злостављање. Адвокат оштећених грађана уложио је жалбу јер су казне које су предвиђене споразумом условне осуде и не одговарају сврси изрицања кривичних санкција што није у складу са интересима правичности”, наводе у Савјету.

Подсјећамо, због ових рација прошле године протестовали су и Улцињани, предвођени политичким и општинским челницима. Они су тада тврдили да се полиција непримјерено понашала и лакше повриједила неколико особа. Међу онима који су малтретирани био је и један амерички држављанин.

Након тога, из Управе полиције је саопштено да су барски и улцињски службеници, ради проналаска безбједносно интересантних особа, извели појачану контролу у угоститељским објектима, а том приликом су привели три особе које су тражили због напада на полицајца.

“Уколико се испостави да је било који полицијски службеник приликом полицијских активности прекорачио своја овлашења, према њему ће бити предузете мјере и радње ради санкционисања таквог понашања”, поручено је тада из Управе полиције.

И то је једина информација коју је јавност знала, док снимак није објављен.

Извор: ЦДМ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

гаги

31.10.2018 14:12

Е ово је рација , треба туци као волове и и ово није ниста како ради интервентна у БГ прво намлати па онда тразе лицну карту,зато их сви постују као богове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћни клуб

31.10.2018 15:24

Подрзавам! Боље ово него пуна црна хроника сваки дан у новинама.

Name

Илија

31.10.2018 15:51

А засто их постовати као Бога??Они су људи од крви и меса као и Градјани.Полиција која туце народ на овакав нацин прекорацењем овластења треба да буду удаљени са посла.Полиција мора да слузи народу тако сто стити њихове зивоте и имовину.Борба против разних видова криминала.Онај ко удари полицајца заслузио је да се према њему употреби сила али на овакав нацин ударати градјане који се не опиру па то је за сваку санкцију...

Name

Пеђа

31.10.2018 15:55

Да хоће тебе да намлате па да ти онда траже личну карту, да ти тада видим коментар

Name

Кнеле

31.10.2018 18:21

Ово је права полиција тако треба. Свака част браво.

Name

Дрински ВУК

31.10.2018 19:43

Пуна подрска полицији,ниста нису сто не треба урадили.Улцињ је то!

Name

Знај

02.11.2018 14:18

Који си ти кретен, нико нема права тући неког ето тако јер му дошло, па ни полицајци у рацији. Ово је кретенизам, доћи и злостављати некога, ма ужас!

Name

др

31.10.2018 15:47

Прво мислим да је несто скривио. И ако је подрзавам. Друго ако није онда су стока обицна која своје фрустрације истреса на неравноправним. А овамо се лизу са дилерима и кримисима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ререре

31.10.2018 16:20

Онај унутра сто сједи у бијелој мајци прво њему прилазе а он показује тамо напријед вјероватно он неста дојавио полицији. То сто га ударају несто је било и он им је познат а наравно ни то не оправдавам. Да се је бунио јос би добио. Мислим да неце они сваког тако ударати и не мислим да је овај то заслузио. Није њихово да дијеле правду. То нраде полицајци у Европској унији.

Name

Закон

01.11.2018 10:51

Кад је рација. командује се да прекине музика, сви да остану на својим мјестима, а увјек има паметњаковица који не слусају наредјења полиције

Name

реално

31.10.2018 16:17

Могу се кладити у живот да сваки од ових претрешених није домаћин ни до подне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехо пендрек

31.10.2018 17:39

Ја овдје не видим никакву тортуру, у питању је интервентна полиција која приводи мафијаша-е, по мени ово је веома њежно поступање, са коцкоглавим, стероидима напуцаним кримосима треба доста оштрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анабела

01.11.2018 08:01

Момак је у сорцу и мајици а они га претресају 5 пута.смјесно..сутају и разапињу њих пуно на њега самог.ста год да је урадио могли су фино да га провјере и испитају.цему сила

Name

Алан Форд

31.10.2018 17:43

А шта би нас интересовало шта ради полиција у Црној Гори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са Свима Људски

31.10.2018 17:53

И ста мислите да це онај у сорцу опростити оном милцонеру сто га сутирао,неце брале,Црна Гора је то,једино ако није у питању неки странац па овима добро досло да испоље мало своје фрустрације јер зенама не смију зуцнути.Ми се овде цудимо када неко изресета милицију а не знамо позадину свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

02.11.2018 14:28

Да, није ово било људски, значи грозота. Нађе се увијек идиота, кретена у полицији и раде овакве ствари, баш је престрашно замислити да те неко тако шута, удара. А свуда има оваквих манијака и напасница само упакованих у униформу, одијело!

Name

Мк

31.10.2018 17:58

То Лукачева багра ради стално тако су и Давида малтретирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

31.10.2018 18:10

СТ ВИ ЗНАТЕ О РАЦИЈИ, О ПОЛИЦИЈИ УОПСТЕ? ТЕСКО ОНОМЕ КО СА ЊИМА ПОСЛА ИМА ,ТО СУ ДРЕСИРАНЕ ЗИВОТИЊЕ, ТО НИСУ ЉУДИ. ХАЈДЕ, КОЛИКО БИ ВАС САД ПРИСТАЛО ДА БУДЕ ПОЛИЦАЈАЦ, ДА СВАКИ ДАН И НОЦ ПРЕБИЈАС НЕЦИЈУ ДЈЕЦУ. ЗНАТЕ ЛИ ВИ КОЛИКО ЉУДИ НЕВИНИХ ДОБИЈЕ ЗЕСТОКЕ БАТИНЕ, КОЛИКО ЉУДИ СТРАДА У ПРИТВОРУ ,(ОБЈЕСИО СЕ, ПРЕРЕЗАО ВЕНЕ .. ) СВЕ СЕ ТО ТАКО ИЗЈАВИ А ПОЛИЦИЈА ГА ПРЕБИЈЕ ДО СМРТИ. МА 70% ЊИХ СУ ЗИВОТИЊЕ ЗЕЉНЕ КРВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

31.10.2018 18:14

Јок, требали су се предомишљати као ова двојица покојника у Сарајеву, док их неко не изрешета с АК-47! Интервентна не преговара и не диже се на ноге без разлога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДРЕКАВАЦ

31.10.2018 18:28

ДА ТИ ЗНАС КОЛИКО ТИ ЈЕ ПАМЕТ ОГРАНИЦЕНА НЕБИ СЕ ЈАВЉАО. ОНИ СУ ПРИЈАТЕЉИ СА ОПАСНИМ КРИМИНАЛЦИМА КАО СТО СУ ОНИ У САРАЈЕВУ, Е СТО СУ ТА ДВОЈИЦА ЗАЛУТАЛА ГДЈЕ НИСУ ТРЕБАЛА ДРУГА ЈЕ СТВАР. ОНИ СЕ ИЗИВЉАВАЈУ НА ОВАКО НЕМОЦНИМА ДРУЗЕ. СТА ТИ МИСЛИС ДА УБИЦЕ ИЗ САРАЈЕВА МОГУ СЕБИ ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ НАДЈУ У ОВАКО НЕМОЦНОМ ПОЛОЗАЈУ. ОВО СУ НЕКИ ЈАДНИЦИ, ПРАВЕ МАФИЈАСЕ ЗАКО СТИТИ, ОНИ ИМАЈУ ВЕЦА ПРАВА ОД ПОСТЕНИХ ЉУДИ У НАСОЈ ЗЕМЉИ.

Name

Сембера

31.10.2018 18:43

Питао би ја вас да сте ви у униформи и да имсте посла са багром наркоманима криминалцима напасницима итд а ови су сигурно из те бранше па тако са њима треба и поступати најлакше је коментатисати из фотеље и паметовати а кад дође до проблема онда зови 122.

Name

мислим

02.11.2018 14:34

Баш требаш ниско пасти да радиш овакве ствари. Њих неколико на њега, баш нељудски однос.

Name

ПРАВДА

31.10.2018 18:22

БОЗЕ ДРАГИ, КАКАВ МЕНТАЛНИ СКЛОП ИМАЈУ ОВЕ ЗИВОТИЊЕ. ОВО ЈЕ ПРАВО ИЗИВЉАВАЊЕ ,ОВО НИ У ЛОГОРИМА У РАТУ НЕ РАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сембера

01.11.2018 10:56

Браво на коментар

Name

То

31.10.2018 19:24

То моја милицијо, удри моја милицијо, руке вам се позлатиле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре То

01.11.2018 10:56

Само по закону